Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2012

ETF πετρελαίου

photo credit: L.C.Nøttaasen via photopin cc

Το πετρέλαιο είναι ένα από τα ζωτικότερα εμπορεύματα για το σύγχρονο κόσμο. Αυτό αποδεικνύεται, εκτός από την καθημερινή μας εμπειρία και από την πολύ υψηλή εμπορευσιμότητα των αντίστοιχων χρηματιστηριακών προϊόντων, δηλαδή από το επενδυτικό ενδιαφέρον που συγκεντρώνει. Για το μέσο ιδιώτη επενδυτή, ο πιο ενδεδειγμένος τρόπος μίας επένδυσης όσο το δυαντό πιο άμεσης στο πετρέλαιο είναι μέσω ETF. (Η επένδυση σε μεμονομένες εταιρίες πετρελαίου, εμπεριέχει και όλους τους χρηματοοικονομικούς κινδύνους που δε σχετίζονται με το εμπόρευμα, ενώ η άμεση επένδυση σε πετρέλαιο σαν εμπόρευμα έχει πρακτικές δυσκολίες).

Παρ’ όλα αυτά, ένα σημαντικό στοιχείο για τα ETF πετρελαίου είναι ότι συνδέονται πάντα ως ένα βαθμό με παράγωγα προϊόντα και δείκτες. Αυτό συμβαίνει γιατί είναι πρακτικά αδύνατο να επενδύσουν μαζικά σε πετρέλαιο σε φυσική μορφή, καθώς ο μόνος τρόπος αποθήκευσης μιας επαρκούς ποσότητας θα ήταν σε τάνκερ σταθμευμένα σε λιμάνια, κάτι που θα αύξανε κατακόρυφα το κόστος της επένδυσης. Επομένως και εδώ πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη ότι η συμπεριφορά ενός ETF πετρελαίου δεν ακολουθεί απαραίτητα τη συμπεριφορά της τιμής του ίδιου του πετρελαίου.

Το πιο δημοφιλές ETF πετρελαίου είναι το United States Oil Fund (USO), με μέσο ημερήσιο όγκο συναλλαγών περίπου 8,5 εκατομμύρια κομμάτια. Το USO είναι ETF της εγχώριας αγοράς των ΗΠΑ και στόχος του είναι να ακολουθεί τις μεταβολές της τιμής του αργού πετρελαίου. Βασίζεται σε συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης (futures), αλλά χωρίς να χρησιμοποιεί μόχλευση, δηλαδή χωρίς να εκτείθεται σε πολλαπλασιασμό του κινδύνου της επένδυσης.

Ένα άλλο ETF με πολύ μικρότερους όγκους συναλλαγών (41.000 κομμάτια ημερισίως),είναι το United States Brent Oil Fund (BNO), που ακολουθεί τις μεταβολές του πολύ ευρύτερα γνωστού είδους πετρελαίου, Brent. Όπως και το USO, είναι της εγχώριας αγοράς των ΗΠΑ και βασίζεται σε futures.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου