Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2012

Dividend ETF

photo credit: kenteegardin via photopin cc

Άλλη μία αξιοσημείωτη κατηγορία ETF, είναι τα Dividend ETF, αυτά δηλαδή που επικεντρώνονται σε εταιρίες που ιστορικά δίνουν σημαντικά μερίσματα. Ωστόσο μία μετοχή που δίνει υψηλά μερίσματα δε σημαίνει φυσικά ότι παρέχει και σίγουρη εξασφάλιση, καθώς οι εταιρίες που δίνουν εντυπωσιακές αποδόσεις είναι συχνά μεγαλύτερου ρίσκου. Εξάλλου οι εταιρίες με τα μεγαλύτερα μερίσματα τα τελευταία χρόνια ανήκαν κατά κύριο λόγο στον τραπεζικό-οικονομικό κλάδο, ο οποίος είχε τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην πτώση 2007-09. Επειδή λοιπόν τα ETF επιλέγουν επενδυτικά προϊόντα κυρίως με βάση μόνο τεχνικά χαρακτηριστικά, είναι σημαντικό να έχουν δικλείδες ασφαλείας ενάντια σε αυτές τις επισφαλείς εταιρίες.

Παρακάτω παρουσιάζονται τα βασικότερα Dividend ETF.

Vanguard Dividend Appreciation (VIG): Το VIG στοχεύει κυρίως στις αυξήσεις των μερισμάτων, ακολουθώντας ένα δείκτη εταιριών, οι οποίες αυξάνουν τα μερίσματά τους κάθε χρόνο τα τελευταία 10 χρόνια. Χρησιμοποιεί ένα μυστικό μαθηματικό τύπο για να σταθμίζει τις βαρύτητες των εταιριών στο δείκτη και να αφαιρεί όσες δεν είναι πιθανό να συνεχίσουν τις αυξήσεις αυτές. Το αποτέλεσμα είναι ένα χαρτοφυλάκιο από περίπου 200 blue chips, μεταξύ των οποίων οι Procter & Gamble, Coca-Cola και Johnson & Johnson. Το VIG παρουσίασε αρκετά καλές αντιστάσεις στην πτώση, έχοντας 9 ποσοστιαίες μονάδες μικρότερες απώλειες από τον S&P, ο οποίος κατέρρευσε κατά 55%. Συνολικά δίνει μία μετριοπαθή μερισματική απόδοση 2,11% και ο ημερήσιος όγκος συναλλαγών του είναι 870.000 κομμάτια περίπου.

SPDR S&P Dividend (SDY): Ακολουθεί παρόμοια λογική με το VIG, αλλά επενδύει σε εταιρίες οποιασδήποτε κεφαλαιοποίησης, οι οποίες αυξάνουν τα μερίσματά τους κάθε χρόνο τα τελευταία 25 χρόνια. Περιορίζει το χαρτοφυλάκιο του σε 50 μετοχές, (αρκετές εκ των οποίων ανήκουν στο βιομηχανικό κλάδο) σταθμίζοντάς τις ανάλογα με τις αποδόσεις τους. Το γεγονός ότι οι εταιρίες του SDY όπως και του VIG, κατάφεραν να αυξήσουν τις αποδόσεις τους μέσα σε 2008 και 09, είναι κάτι που εμπνέει κάποια ασφάλεια στον επενδυτή. Η μερισματική απόδοση του SDY είναι 3,17% και ο ημερήσιος όγκος 680.000 κομμάτια.

PowerShares International Dividend Achievers Portfolio (PID): Επενδύει σε μετοχές υψηλών αποδόσεων, που αύξησαν τα μερίσματά τους τουλάχιστον κάθε χρόνο τα τελευταία 5 χρόνια, αλλά περιορίζεται σε εταιρίες που δραστηριοποιούνται στις ΗΠΑ και πληρούν τις προδιαγραφές τους. Η μερισματική απόδοσή του είναι 3,16% και ο ημερήσιος όγκος 175.000 κομμάτια.

SPDR S&P International Dividend (DWX): Επενδύει στις 100 μετοχές υψηλότερων αποδόσεων εκτός των ΗΠΑ. Η μερισματική του απόδοση είναι 6,66% και ο ημερήσιος όγκος 240.000 κομμάτια. Ωστόσο οι προδιαγραφές για τις εταιρίες που περιλαμβάνει είναι σχετικά χαλαρές, επομένως δεν παρέχει αρκετή ασφάλεια απέναντι σε ενδεχόμενη πτώση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου