Κυριακή 9 Μαρτίου 2014

Χρυσός και τύπωμα χαρτονομισμάτων

Άλλη μία απόδειξη ότι ο χρυσός αποτελεί σταθερή αξία δείχνει το άρθρο που ακολουθεί. Πέφτει συνεχώς η αξία των χαρτονομισμάτων και απλά ο χρυσός αναπροσαρμόζει τη τιμή του ώστε να έχει σταθερή ανταλλακτική αξία .
Στα διαγράμματα θα δείτε τον όγκο των τυπωμένων χαρτονομισμάτων από τις 5 μεγαλύτερες Κεντρικές Τράπεζες του κόσμου από το 2006 και την αναποτελεσματικότητα του ως προς το ΑΕΠ από το 2008. Ενδιαφέρον και το ιστορικό παράδειγμα της πτώσης της Ρωμαικής Αυτοκρατορίας

Ακολουθούν αποσπάσματα από το άρθρο του Egon von Greyerz, ιδρυτή του Matterhorn Asset Management.
Όσο το τύπωμα χρήματος παγκοσμίως συνεχίζεται τόσο η τιμή του χρυσού θα συνεχίσει να ανεβαίνει.
Τα περισσότερα χαρτονομίσματα έχουν χάσει μεταξύ 97% και 99% της αξίας τους ως προς το χρυσό από την ίδρυση της FED το 1913.Το υπόλοιπο 2-3% της αξίας θα χαθεί τα επόμενα 3-5 χρόνια.
Στο διάγραμμα που ακολουθεί βλέπουμε ότι οι Κεντρικές Τράπεζες των ΗΠΑ, ΕΕ, Ιαπωνίας, Μ.Βρεττανίας και Κίνας τύπωσαν 10 τρις δολάρια από το 2006 και 8 τρις δολάρια από την αρχή της κρίσης του 2008.


Στο δεύτερο διάγραμμα φαίνεται η αναποτελεσματικότητα του τυπώματος χρήματος καθώς από το 2008 μέχρι σήμερα παρά τις "καραβιές" χρημάτων δε σημειώθηκε καμία αύξηση στο ΑΕΠ.


Στο τρίτο διάγραμμα φαίνεται ο πενταπλασιασμός της παγκόσιας ρευστότητας από τα 3 τρις δολάρια το 2003 στα 15 τρις σήμερα. Το ίδιο διάστημα η τιμή του χρυσού ανέβηκε από τα 300 στα 1.330 δολάρια η ουγκιά.


Η πτώση της Ρωμαικής Αυτοκρατορίας από τα χρέη, κράτησε 100 χρόνια και σε αυτό το διάστημα η περικτικότητα του νομίσματος της, του δηναρίου από 100% σε άργυρο κατέληξε στο 0%. Αυτό έγινε τη περίοδο 190 με 290 μΧ.
Τα εξωτερικά χρέη των αναδυομένων αγορών από 1 τρις το 2002 έγιναν 5 τρις δολάρια το 2014. Αυτές οι χώρες είναι αποκλειστικά εξαρτημένες από τις διεθνείς αγορές.

Κατά τη γνώμη μας αξίζει να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου