Τετάρτη 26 Μαρτίου 2014

Ιαπωνικό χρέος και αποδόσεις κρατικών ομολόγων

Το Ιαπωνικό Υπουργείο Οικονομικών προέβλεψε πρόσφατα ότι οι πληρωμές εξυπηρέτησης του χρέους για φέτος θα φθάσουν τα  257 δισεκατομμύρια δολάρια (25.3 τρις. γιεν) κατά τη διάρκεια της παρούσας χρήσης. Τα ποσά αυτά είναι αυξημένα κατά 13,7 % σε σχέση με  το οικονομικό έτος 2013. Το συνολικό χρέος ανέρχεται ονομαστικά σε  100 τρις γιεν, ή  242% ΑΕΠ.

photo credit://photopin.com//creativecommons
Τα συνεχώς διογκούμενα επίπεδα του χρέους με την ταυτόχρονη αύξηση των τιμών κάθε άλλο παρά ησυχία προμηνύουν στην  ιαπωνική αγορά ομολόγων. Σήμερα η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου είναι μόλις 0,62%.

Τα κρατικά έσοδα για το τρέχον έτος προβλέπεται να είναι  45,4 τρις γιεν. Αυτό σημαίνει ότι τα έξοδα τόκων ως ποσοστό των συνολικών κρατικών εσόδων θα φτάσουν το 56 %. Ως εκ τούτου , θα πρέπει τώρα να είναι απολύτως σαφές σε όλους τους κατόχους JGBs (Ιαπωνικών κρατικών ομολόγων) ότι, περισσότερο από το ήμισυ του συνόλου εθνικού εισοδήματος πρέπει να πάει σε πληρωμές τόκων για το χρέος.

Και αναρωτιέσαι: Μα καλά ποιος λογικός άνθρωπος αγοράζει αυτά τα ομόλογα αν το κράτος έχει αυτές τις υποχρεώσεις και παράλληλα το πληθωρισμό να αυξάνεται;

Η απάντηση είναι, η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας είναι ο μοναδικός αγοραστής, τυπώνοντας όλο και περισσότερα γιεν.

Και ξανά αναρωτιέσαι: Μα καλά τυπώνοντας "τόνους" γιεν τα έξοδα για τόκους αυξήθηκαν το 2013. Είναι ελεύθερη αυτή η αγορά; Αυτό θα γίνεται συνέχεια; Έτσι θα καταστεί βιώσιμο το χρέος;

Πηγή στοιχείων: kingworldnews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου