Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012

Το πετρέλαιο ως μακροπρόθεσμη επένδυση

Το πετρέλαιο από την αρχή της κρίσης, όπως και τα περισσότερα επενδυτικά αγαθά, έχει παρουσιάσει σχετικά μεγάλη μεταβλητότητα. Αυτή η μεταβλητότητα είναι πιθανό να συνεχιστεί όσο συνεχίζεται η οικονομική αβεβαιότητα και συνεπώς οι βραχυπρόθεσμες τοποθετήσεις δείχνουν αυτή τη στιγμή να εμπεριέχουν σημαντικό ρίσκο. Επομένως λοιπόν, μία επένδυση με μακροπρόθεσμη λογική, φαίνεται ορθότερη.

Ένα θετικό στοιχείο για το πετρέλαιο ως μακροπρόθεσμη επένδυση είναι η εκτιμώμενη αύξηση της κατανάλωσής του στις αναδυόμενες αγορές. Το παρακάτω διάγραμμα δείχνει την κατά κεφαλή κατανάλωση πετρελαίου σε μερικές αναδυόμενες και ανεπτυγμένες αγορές, για το 2011.


Η Κίνα λοιπόν, με πληθυσμό 1,3 δισεκατομμύρια, έχει κατά κεφαλή ετήσια κατανάλωση 2,5 βαρέλια και η Ινδία με πληθυσμό 1,2 δισεκατομμύρια, έχει αντίστοιχη κατανάλωση 1 βαρέλι. Φυσικά δεν είναι κάτι σίγουρο ή εύκολο να ανέβει η κατανάλωση αυτών των χωρών στα αντίστοιχα επίπεδα των ανεπτυγμένων δυτικών χωρών. Αν όμως φτάσει στα 4-6 βαρέλια για 2,5 δισεκατομμύρια κόσμο, η παγκόσμια αύξηση της ζήτησης πετρελαίου θα είναι σημαντική.

Επίσης, η μεταβολή των παγκόσμιων ισορροπιών και η μετατόπιση της ισχύος προς τα αναδυόμενα κράτη, αυξάνει τις πιθανότητες διεθνών εντάσεων. Επειδή λοιπόν το πετρέλαιο είναι το κυρίαρχο αντικείμενο παγκόσμιων συμφερόντων, μία σύγκρουση γύρω απ’ αυτό θα μπορούσε να εκτοξεύσει την τιμή του.

Τέλος, η τιμή του πετρελαίου εκφράζεται διεθνώς σε δολάρια. Το δολάριο έχει πτωτικές τάσεις σε σχέση με πιο διαχρονικά επενδυτικά αγαθά όπως το χρυσό και αναμένεται αυτή η τάση να συνεχιστεί, κυρίως λόγω της πολιτικής τυπώματος χρήματος των ΗΠΑ. Επομένως μια επένδυση σε πετρέλαιο ή άλλα διαχρονικά αγαθά που η τιμή τους εκφράζεται σε δολάρια, αποτελεί προστασία από την αποδυνάμωση του δολαρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου