Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2012

ETF νερού

photo credit: Cyron via photopin cc

Η λογική μίας επένδυσης σε δραστηριότητες σχετικές με το νερό βασίζεται κυρίως στα εξής στοιχεία:
  • Το νερό είναι ένα αγαθό απαραίτητο για να λειτουργήσουν τα πάντα γύρω μας, από το σώμα μας μέχρι τις βιομηχανίες, ενώ το ποσοστό όλου του νερού του πλανήτη που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ανθρώπινη κατανάλωση, δεν ξεπερνά το 3%.
  • Ο παγκόσμιος πληθυσμός αυξάνεται (ο ΟΗΕ εκτιμά αύξηση 30% ως το 2030) και οι ανάγκες για καθαρό νερό (οικιακή κατανάλωση αλλά και άρδευση) αυξάνονται παράλληλα. Η Παγκόσμια Τράπεζα εκτιμά ότι ως το 2030, θα απαιτείται 30% με 40% περισσότερο νερό για την παγκόσμια γεωργία, σε σχέση με σήμερα.
  • Είναι αναγκαία η ανάπτυξη/βελτίωση των υποδομών ύδρευσης, καθώς αυτή τη στιγμή 1 δις άνθρωποι στον πλανήτη δεν έχουν καθόλου πρόσβαση σε ασφαλές προς χρήση νερό και 2,6 δις στερούνται της στοιχειώδους υγιεινής. Οι επενδύσεις σε υποδομές ύδρευσης δεν αφορούν μόνο τις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες, αλλά και τις υπόλοιπες, καθώς τα δίκτυα γηράσκουν και απαιτούν συντήρηση ή αντικατάσταση.
Τα ETF νερού ωστόσο δεν είναι δυνατό να αντανακλούν άμεσα τις παραπάνω προοπτικές και ανάγκες της αγοράς. Αυτό οφείλεται στο ότι οι επενδύσεις τους δεν αφορούν απευθείας το νερό, αλλά προϊόντα/υπηρεσίες που σχετίζονται με αυτό, γιατί οι περισσότερες εταιρίες ύδρευσης είναι κρατικές και οι περισσότερες μη κρατικές εταιρίες που σχετίζονται με το νερό, εμπλέκονται και με άλλες δραστηριότητες (όπως π.χ. διαχείριση απορριμμάτων). Επίσης το νερό είναι ένα θεμελιώδες αγαθό, το ίδιο σε όλα τα μέρη του κόσμου, δηλαδή χωρίς υποκατάστατα και συνήθως προσφέρεται υπό αυστηρά κρατικά ελεγχόμενο καθεστώς.

Επομένως, σε μία τέτοια επένδυση δεν υπάρχουν περιθώρια μεγάλων αποδόσεων και οι δείκτες των σχετικών εταιριών παρουσιάζουν ιστορικά μικρή μεταβλητότητα (πολύ μικρότερη από σχετικούς με χρυσό, πετρέλαιο), αλλά έχουν συνεπείς μερισματικές αποδόσεις. Ωστόσο, για τους λόγους που προαναφέρθηκαν, η διακύμανση των τιμών των ETF νερού δε συνδέεται άμεσα με την ανάγκη μας για κατανάλωση νερού, αλλά ακολουθεί σημαντικά το γενικότερο κλίμα της οικονομίας. Αυτό φαίνεται και από το παρακάτω συγκριτικό διάγραμμα του S&P (κόκκινο) με το μεγαλύτερο ETF νερού, το PHO (μπλε) για την τελευταία 2ετία.


Ακολουθεί συνοπτική παρουσίαση των βασικότερων ETF νερού.

PowerShares Water Resources Portfolio (PHO): Είναι το δημοφιλέστερο ETF νερού, με μερισματική απόδοση 0,81% και ημερήσιο όγκο συναλλαγών περίπου 150.000 κομμάτια. Επενδύει κυρίως σε εταιρίες των ΗΠΑ που ασχολούνται με όλο το φάσμα δραστηριοτήτων γύρω από το νερό.

PowerShares Global Water Resources Portfolio (PIO): Η μερισματική του απόδοση είναι 1,97% και ο ημερήσιος όγκος συναλλαγών του είναι περίπου 60.000 κομμάτια. Επενδύει σε ανάλογες εταιρίες με το PHO, αλλά με περισσότερο παγκόσμιο προσανατολισμό (μεγαλύτερη έκθεση σε ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Βραζιλία, Ιαπωνία κ.α.).

S&P Global Water Index ETF (CGW): Η μερισματική του απόδοση είναι 1,93% και ο ημερήσιος όγκος συναλλαγών του είναι περίπου 30.000 κομμάτια. Επενδύει με ακόμα πιο έντονα παγκόσμιο προσανατολισμό (μεγαλύτερη έκθεση σε ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Ελβετία, Γαλλία) και το χαρτοφυλάκιό του είναι μοιρασμένο 50% σε εταιρίες ύδρευσης και 50% εταιρίες υδραυλικών συστημάτων και υλικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου