Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012

ETF Αργύρου

Ο άργυρος είναι πολύτιμο μέταλλο, αλλά και βιομηχανικό μέταλλο με εκατοντάδες εφαρμογές, πολύ περισσότερες από το χρυσό. Επομένως ως επενδυτικό αγαθό, συνδυάζει κάποια πλεονεκτήματα και των δύο τομέων.

Σαν πολύτιμο μέταλλο, προσφέρει προστασία από τον πληθωρισμό και είναι φτηνότερο από το χρυσό. Όσο λοιπόν υποτιμάται η αξία του χρήματος και η παγκόσμια οικονομία είναι σε ύφεση, τα πολύτιμα μέταλλα έχουν πολλές πιθανότητες μιας ανοδικής πορείας. Ωστόσο, ας μην ξεχνάμε ότι τα πολύτιμα μέταλλα προέρχονται ήδη από περίοδο έντονης ανόδου (η άνοδος 80% του αργύρου μέσα στο 2010 ήταν η καλύτερή του πορεία από το 1979), καθώς και ότι ιστορικά έχουν σημειώσει έντονες πτώσεις (ο άργυρος έχει σημειώσει ετήσιες απώλειες 43% σε περιόδους πριν το 1990).

Σαν βιομηχανικό μέταλλο, ο άργυρος εξακολουθεί να έχει σημαντική αξία και εκτός περιόδων κρίσης. Δηλαδή, σε περίπτωση που η οικονομία ανακάμψει, η τιμή του αργύρου μπορεί να αντισταθεί στην πτώση, καθώς  η αξία του εκτός από αποταμιευτική είναι κ χρηστική. Τέλος, η κινέζικη οικονομία, προκειμένου να ανακάμψει από την ύφεση, αναμένεται να αυξήσει την εξαγωγική βιομηχανική της παραγωγή, κάτι που θα σήμαινε σημαντική αύξηση της ζήτησης αργύρου.

Τα βασικότερα ETF αργύρου είναι:

iShares Silver Trust (SLV): Είναι με διαφορά το πιο δημοφιλές ETF αργύρου και επενδύει σε άργυρο φυσικής μορφής. Σκοπός του είναι τα μερίδιά του να ακολουθούν τις τιμές του αργύρου, που κατέχει το ETF, μείον τα έξοδά του. Ημερήσιος όγκος συναλλαγών: 12,5 εκατομμύρια κομμάτια περίπου.

ETFS Physical Silver Trust (SIVR): Άλλο ένα ETF, που στοχεύει στο να ακολουθεί την τιμή του φυσικού αργύρου. Σε σχέση με το SLV, είναι πολύ μικρότερο σε όγκο συναλλαγών (περίπου 270.000 κομμάτια ημερησίως) και κεφαλαιοποίηση (600 εκατομμύρια δολάρια, έναντι 8,8 δις δολάρια του SLV).

Sprott Physical Silver Trust ET (PSLV): Το Καναδικό ETF φυσικής μορφής αργύρου είναι επίσης αρκετά δημοφιλές, καθώς επιτρέπει σε επενδυτές να αξιώνουν πραγματικές ράβδους ασημιού. Αυτό είναι ένας πολύ σημαντικός όρος για όσους αντιμετωπίζουν με δυσπιστία όλα τα περιουσιακά στοιχεία από χαρτί, συμπεριλαμβανομένων των μετοχών και των ETF. Βέβαια πληρώνει κανείς αρκετό premium για συμμετοχή στο PSLV. Ημερήσιος όγκος συναλλαγών: 1,4 εκατομμύρια κομμάτια περίπου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου