Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2012

ETF χρυσού

photo credit: BullionVault via photopin cc

Τα ETF χρυσού έχουν δώσει τα τελευταία χρόνια μεγάλες δυνατότητες ακόμη και στον μικρό επενδυτή να μπορεί να τοποθετείται στο πολύτιμο μέταλλο.

Το μεγαλύτερο ETF του χώρου είναι το SPDR Gold Shares (GLD). Διαπραγματεύεται στη Νέα Υόρκη και ακολουθεί τη διακύμανση της τιμής της ουγκιάς χρυσού. Αν για παράδειγμα η ουγκιά έχει 1700 $ η τιμή του GLD είναι περίπου 170 $. Η με άλλα λόγια αγοράζοντας 10 μερίδια αποκτάς 1 ουγκιά χρυσού.

Το βασικότερο χαρακτηριστικό του GLD είναι ότι για όσα μερίδια κυκλοφορούν υπάρχει σε φυσική μορφή ο αντίστοιχος χρυσός, ο οποίος φυλάσσεται στην HSBC στο Λονδίνο και γίνονται τακτικές και τυχαίες καταμετρήσεις μερικές φορές το χρόνο. Με αυτόν τον τρόπο ο επενδυτής έχει την εξασφάλιση ότι ο χρυσός που έχει αγοράσει υπάρχει. Φυσικά ο πιο σίγουρος τρόπος κατοχής χρυσού είναι να τον έχεις είτε σε λίρες είτε σε ράβδους στο σπίτι σου. Επειδή όμως συνήθως σε μία τέτοια περίπτωση, ο μέσος επενδυτής αφενός φοβάται την κλοπή και αφετέρου δυσκολεύεται να ρευστοποιήσει άμεσα το χρυσό του, προτιμά την κατοχή μέσω του GLD.

Μέσω του GLD μπορείς να αγοράσεις ακόμη και τμήμα της ουγκιάς και να πουλήσεις όποτε θέλεις όση ποσότητα θέλεις σε πολύ καλή τιμή καθώς η τεράστια εμπορευσιμότητα μειώνει στο ελάχιστο το spread αγοραστή - πωλητή.

Υπάρχουν φυσικά και άλλα ETF χρυσού, που βασίζονται σε παράγωγα ή δείκτες. Για κάποιον που δεν θέλει να αλλάξει τα ευρώ σε δολάρια, υπάρχει το Gold Bullion Securities (GBS) στο Παρίσι. Έχει ακριβώς τα ίδια χαρακτηριστικά με το GLD με μόνη διαφορά την χαμηλότερη εμπορευσιμότητα, γύρω στις 10.000 τεμάχια την ημέρα.

Τέλος υπάρχουν στην Ελβετία ETF που όποτε ζητήσει ο επενδυτής μπορεί να πάρει σε φυσική μορφή τις ουγκιές που κατέχει. Τα μειονεκτήματα των τελευταίων είναι ότι έχουν πολύ μικρή εμπορευσιμότητα και επί πλέον απαιτούνται αγορές μεγάλων ποσοτήτων για να μπορέσεις να ανοίξεις θέσεις. Τα στοιχεία του Ελβετικού ETF είναι: ZKB2439100, με μονάδα διαπραγμάτευσης τα 100 gr. και ελάχιστη τοποθέτηση 12,5 Kg. Αν θελήσεις να το παραλάβεις σε φυσική μορφή επιβαρύνεσαι με ΦΠΑ 6,8%. Αν κάνουμε έναν υπολογισμό με τις σημερινές τιμές χρυσού, η ελάχιστη τοποθέτηση των 12,5 Kg μεταφράζεται σε 33ουγκιές x 1700 $ περίπου 56.000 $ το κιλό δηλαδή γύρω στις 700.000 $ η ελάχιστη τοποθέτηση!!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου