Το παρακάτω διάγραμμα είναι πολύ διαφωτιστικό και απαντά σε απορίες και ερωτηματικά. Ας το εξηγήσουμε όμως. Είναι το διάγραμμα του spread του 10ετούς Ελληνικού ομολόγου σε σχέση με το αντίστοιχο Γερμανικό το τελευταίο έτος. Τα νούμερα του κάθετου άξονα (των ψ το λέγαμε κάποτε) είναι οι μονάδες που έχει το Ελληνικό ομόλογο σε σχέση με το Γερμανικό. Αν για παράδειγμα η Γερμανία δανείζεται με επιτόκιο2% και βλέπουμε τιμή 25 αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα θα δανεισθεί με 25+2=27%. Τον Μάρτη του 2012 η τιμή έφτασε στο ιλιγγιώδες 35. Δηλαδή αν η Γερμανία εξακολουθούσε να δανείζεται με 2% την Ελλάδα θα την δάνειζαν με επιτόκιο 2+35=37% !!!!!!!!!!!
Ακολουθεί μία απότομη πτώση στο 15 δηλαδή 15+2=17% επιτόκιο που ναι μεν είναι τεράστιο αλλά απέχει πολύ από το 37%.
Η απότομη πτώση δεν είναι παρά το κούρεμα του Ελληνικού χρέους. Το κακό όμως είναι ότι αντί να συνεχίσει να αποκλιμακώνεται συμβαίνει το αντίθετο και μέχρι τον Ιούνιο ανεβαίνει πάλι μέχρι το 30. Η περίοδος αυτή είναι των διπλών εκλογών και της ανησυχίας που αυτές προκαλούν.
Από τον Ιούνιο και μετά έχουμε μία συνεχή πτώση (κόκκινη γραμμή). Όλο αυτό το διάστημα το χρηματιστήριο και οι τραπεζικές μετοχές ανεβαίνουν. Ο λόγος : όσο πέφτει το spread τόσο αυξάνει η αξία των ομολόγων που έχουν στην κατοχή τους οι Ελληνικές Τράπεζες, άρα και οι αποτιμήσεις τους. Μάλιστα πριν μερικές μέρες έπεσε πιο χαμηλά από αμέσως μετά το κούρεμα.
Δυστυχώς από κει και πέρα ήρθε η πράσινη γραμμή και το βλέπουμε πάλι να ανεβαίνει. Βλέπε κυβερνητική αστάθεια, νέοι φόβοι και αποτέλεσμα μεγάλη πτώση στο χρηματιστήριο κυρίως στις Τραπεζικές μετοχές.
Για να μπορέσουμε να βγούμε στις αγορές και να δανειστούμε με επιτόκια που θα μπορούμε να εξυπηρετούμε θα πρέπει να δούμε στο διάγραμμα νούμερα 2,3,άντε 4, που σημαίνουν αντίστοιχα επιτόκια 4,5,6% (αν το Γερμανικό επιτόκιο παραμένει στο 2%).Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Αν δούμε αυτά τα νούμερα θα σημαίνει ότι τα ομόλογα που έχουν στην κατοχή τους οι Τράπεζες θα αποκτήσουν αξία και οι Τράπεζες θα έχουν στην κατοχή τους περιουσιακά στοιχεία με αξία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου