Τρίτη 2 Ιανουαρίου 2024

Δύσκολο δωδεκάμηνο για την εξυπηρέτηση του Αμερικανικού χρέους

 Τους επόμενους 12 μήνες ωριμάζουν περί τα 8,3 τρισ. δολάρια ομολόγων του αμερικανικού δημόσιου χρέους. Πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσό ωρίμανσης ιστορικά, το οποίο είναι διπλάσιο από αυτό που ωρίμαζε κάθε χρόνο μια τετραετία νωρίτερα.

Με βάση την πορεία του δημοσίου ελλείμματος, στους επόμενους μήνες θα προστεθούν άλλα 2 τρισ. δολάρια. Στα παραπάνω θα πρέπει να προσθέσουμε και άλλο 1 τρισ. δολάρια δαπάνες για τόκους.

Στο επόμενο 12μηνο λοιπόν το αμερικανικό Δημόσιο θα χρειαστεί να αντλήσει πάνω από 11 τρισ. δολάρια, πόσο που αντιπροσωπεύει πάνω από  το 30% του αμερικανικού δημόσιου χρέους.

Σε μια περίοδο που αντί νομισματικής χαλάρωσης υπάρχει νομισματική σύσφιξη, τα κεφάλαια αυτά θα πρέπει να απορροφηθούν από τις αγορές.

Με βάση την κοινή λογική, τρία  είναι τα πιθανά σενάρια.

Το 1ο είναι να μην βρεθούν...

Το 2ο είναι να καταβληθούν πολύ υψηλά επιτόκια για να βρεθούν.

Το 3ο είναι να βρεθούν αλλά να στεγνώσει από ρευστότητα το διεθνές σύστημα.

Σε γενικές γραμμές στο πρώτο σενάριο χρεοκοπούν οι ΗΠΑ και συμπαρασύρουν και την παγκόσμια οικονομία σε περιπέτειες. Στο 2ο σενάριο δεν χρεοκοπούν αλλά πληρώνουν υψηλό κόστος και οδηγούν την οικονομία σε ύφεση και άλλες χώρες σε χρεοκοπία. Στο 3ο σενάριο οδηγούν πρώτα πολλούς άλλους σε χρεοκοπία και ύφεση, κάτι που μάλλον θα εξελιχθεί σε μπούμερανγκ και για τους ίδιους.


Πηγή: capital-Στούπας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου