Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2013

Δολάριο, ελβετικό φράγκο, χρυσός, μετοχές

Βρήκα εξαιρετικά ενδιαφέρουσα τη συνέντευξη που έδωσε στο blog King World News,
ο Egon von Greyerz Founder του Matterhorn Asset Management και στο κείμενο που ακολουθεί παραθέτω 3 σημαντικά σημεία της.

“Οι περισσότεροι επενδυτές μετρούν την απόδοση των επενδύσεων στο δικό τους νόμισμα. Αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό, αλλά δεν τους λέει τι συμβαίνει σε πραγματικούς όρους. Όταν άρχισα να εργάζομαι στην Ελβετία στα τέλη του 1960,  1 δολάριο άξιζε 4.30 ελβετικά φράγκα. Εκείνη την εποχή όπως γράφουν οι ταξιδιωτικοί οδηγοί 5 δολάρια ήταν αρκετά για να περάσεις μία ολόκληρη μέρα στην Ευρώπη.
Έτσι, οι Αμερικανοί με το πανίσχυρο δολάριο τους μπορούσαν να ταξιδέψουν σε όλη την Ευρώπη με  5 δολάρια την ημέρα.
Σήμερα, που τα 5 δολάρια, αντιστοιχούν σε 4,5 ελβετικά φράγκα, δεν μπορείς να έχεις ούτε ένα φλιτζάνι καφέ στην Ελβετία.
Από το 1970 το δολάριο έχει μειωθεί από CHF 4.30 σε 0.90 CHF. Αυτή είναι μια πτώση σχεδόν 80%. Εκτιμώ ότι το δολάριο θα πέσει άλλο ένα 50% στα επόμενα λίγα χρόνια».



«Ορισμένοι επενδυτές χρυσού ανησυχούν για την αξία του, μετά τη διόρθωση από τα  1.920 δολάρια που είχε φτάσει το 2011. Αλλά οι επενδυτές οι οποίοι κατέχουν χρυσό σε φυσική μορφή για ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΠΛΟΥΤΟΥ  δεν ανησυχούν. Ξέρουν ότι η μόνη «λύση» που έχουν οι κυβερνήσεις είναι να εκτυπώνουν όλο και μεγαλύτερες ποσότητες χρημάτων. Και ο σοφός επενδυτής γνωρίζει, επίσης, ότι η κατοχή φυσικού χρυσού θα συνεχίσει να είναι το μόνο που διαφυλάσσει την αγοραστική δύναμη με την πάροδο του χρόνου».

«Περιμένω πολλές αγορές να γυρίσουν μέσα στο 2014, κυρίως αγορές μετοχών και ομολόγων. Βρίσκονται σε μια ιστορική φούσκα που θα οδηγήσει σε μαζική καταστροφή πλούτου. Αλλά οι επενδυτές ακόμα και αν δεν πιστεύουν ότι θα πραγματοποιηθεί αυτό το γύρισμα το 2014, θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι δεν μπορούν να αγοράσουν ασφάλιση πυρός μετά την πυρκαγιά. Και δεν υπάρχει καλύτερη ασφάλιση από μια σημαντική επένδυση στο φυσικό χρυσό με αποθήκευση εκτός του τραπεζικού συστήματος».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου