Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2013

Η τρίτη και τελευταία φάση του Bull Market, θα είναι «εκρηκτική» με τεράστιες εισροές κεφαλαίων σε μετοχικές αξίες

Από το 2009 μέχρι σήμερα, ο δείκτης Dow Jones έχει υπερδιπλασιαστεί. Τους τελευταίους 18 μήνες σημείωσε άνοδο 50%. Βρισκόμαστε σε ένα δυνατό Bull Market, χωρίς να έχει σημειωθεί μια διόρθωση 10% που είναι και ένα σύνηθες φαινόμενο.
Τα χαρακτηριστικά της αγοράς είναι: Έχουν εισρεύσει $240 δισ. σε μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια από την αρχή του χρόνου. Κορυφαίοι διαχειριστές σχολιάζουν ότι το mοmentum των αγορών έχει δημιουργηθεί από την ρευστότητα που διοχέτευσαν στο σύστημα οι κεντρικές τράπεζες. Καλό θα ήταν να συνηγορούσαν και τα fundamentals της πραγματικής οικονομίας. Η πλειάδα των εταιρειών έχει σημειώσει κερδοφορία άνω των προσδοκιών, αλλά αυτό δεν συνάδει με τα ‘’έσοδα’’. Αυτό δείχνει ότι κατάφεραν να μειώσουν τα έξοδα, αύξησαν την παραγωγικότητα, αλλά δεν έκαναν “capital spending”.
Μέχρι σήμερα λοιπόν το πάρτυ έχει γίνει στα financials. Οι τράπεζες δανείζονται σχεδόν με μηδενικό κόστος και αγοράζουν μακρινής διάρκειας Ομόλογα, κερδίζοντας τη διαφορά με ‘’μηδενικό ρίσκο’’.
Η ψυχολογία των καταναλωτών είναι στο ζενίθ. Η αγορά κατοικίας έχει βελτιωθεί καθώς και η αγορά αγαθών διαρκείας.
Το πείραμα λοιπόν της Fed, απέφερε καρπούς, αλλά για να επισφραγιστεί η επιτυχία χρειάζεται ένα πράγμα, να δημιουργηθεί «ζήτηση για το χρήμα». Όσο οι μεγάλες εταιρείες ωραιοποιούν τους ισολογισμούς τους και δεν προβαίνουν σε «κεφαλαιακές επενδύσεις» δεν θα έχουμε την πολυπόθητη ανάπτυξη.
Τα τελευταία στοιχεία από την αγορά εργασίας είναι καλύτερα από τα αναμενόμενα. Προσωπικά πιστεύω ότι, αν η παγκόσμια ορχήστρα με μαέστρο την Fed εναρμονιστεί πλήρως , θα δημιουργηθεί η πολυπόθητη «ζήτηση για χρήμα» και θα αρχίσει το “capital spending”. Με την κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας να παίζει σημαντικό ρόλο, η ΕΚΤ θα πάρει τη σκυτάλη, και η Κίνα με τη Ρωσία θα την ακολουθήσει.
Η αγορά πλέον δε θα ασχολείται με την ποσοτική χαλάρωση διότι θα υπάρχουν καλά Fundamentals.
Η τρίτη και τελευταία φάση του Bull Market, θα είναι «εκρηκτική» με τεράστιες εισροές κεφαλαίων σε μετοχικές αξίες και ο Dow Jones πάνω από 20.000. Η ανάπτυξη στην Αμερική θα είναι 4,5 - 5% με 400.000 θέσεις εργασίας το μήνα. Θα ακολουθήσει η αγορά των commodities καθώς και οι ανεπτυγμένες οικονομίες.
Δεν είναι καθόλου τυχαίο, ότι ο Warren Buffet αύξησε σημαντικά το ποσοστό του στην Exxon και ο G. Soros επένδυσε στην Ελληνική ναυτιλία.

Παππάς Αλέξανδρος
Πρόεδρος Δ.Σ. Πήγασος Χρηματιστηριακή ΑΕΠΕΥ

Πηγή : bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου