Δευτέρα 27 Νοεμβρίου 2023

Τι γίνεται αν υπάρχει αβεβαιότητα και νευρικότητα αλλά το χρηματιστήριο δεν καταρρεύσει;

Βλέπετε, ίσως πιστεύουμε ότι είναι απίθανο να παραμείνει σταθερή η αγορά για μεγάλο χρονικό διάστημα, δεδομένου του αριθμού των εγγενών κινδύνων στα οικονομικά, χρηματοπιστωτικά και νομισματικά μας συστήματα σήμερα

Αλλά κοιτάξτε τη δεκαετία του 1970 . Είχαμε τρεις υφέσεις, ένα εμπάργκο πετρελαίου, επιτόκια που έφτασαν εως 20% και τη σοβιετική εισβολή στο Αφγανιστάν. 

Πώς απέδωσε ο S&P και πώς ο χρυσός;

Ο χρυσός σημείωσε άνοδο 2328% ενώ ο S&P 500 ήταν σταθερός όπως φαίνεται στο παρακάτω διάγραμμα.

Ο S&P ουσιαστικά έμεινε στάσιμος κατά τη διάρκεια ολόκληρης της δεκαετίας της δεκαετίας του 1970. Μετά από 10 χρόνια σημείωσε άνοδο κατά 14,3%.

Ο χρυσός, από την άλλη, σημείωσε απίστευτη απόδοση. Αυξήθηκε από τα 35 δολάρια/ουγγιά το 1970 στο ανώτατο όριο των 850 δολαρίων τον Ιανουάριο του 1980!

Εν ολίγοις, το μεγαλύτερο ράλι του χρυσού στη σύγχρονη ιστορία εμφανίστηκε ενώ το χρηματιστήριο ήταν ουσιαστικά σταθερό, ίσως γιατί οι καταλύτες για τον χρυσό εκείνη την εποχή αφορούσαν περισσότερο οικονομικά και πληθωριστικά ζητήματα.

Εκ των πραγμάτων αναρωτιέται κανείς κατά πόσον υπάρχουν ή αναμένεται να υπάρξουν ορατές αναλογίες με τη σημερινή εποχή. 

Όπως και να έχει, η ιστορία μας υποδεικνύει ότι η καλύτερη άμυνα τόσο έναντι της προοπτικής μιας χρηματιστηριακής κατάρρευσης, όσο και των διαβρωτικών επιπτώσεων του πληθωρισμού είναι ο χρυσός.


Πηγή: liberal - Μ. Βενέτη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου