Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2022

ΟΠΑΠ: Διπλασιάζοντας το κεφάλαιο... μέσω επανεπένδυσης

 

Ο Άλμπερτ Αϊνστάιν είναι γνωστός για τη θεωρία της σχετικότητας, ωστόσο, όσο και αν φαίνεται περίεργο, έχει αναφερθεί στη μεγάλη σημασία που έχει ο ανατοκισμός λέγοντας: "O ανατοκισμός είναι το όγδοο θαύμα του κόσμου. Αυτός που το καταλαβαίνει, το κερδίζει... Aυτός που δεν... το πληρώνει". Ο ανατοκισμός ουσιαστικά είναι η επανεπένδυση του τόκου, ενώ στις μετοχές εμφανίζεται με την επανεπένδυση του μερίσματος. Ο ΟΠΑΠ είναι η μοναδική εταιρεία στο Χ.Α. που έχει συμπεριλάβει την επανεπένδυση του μερίσματος ως επιλογή. 

Να σημειώσουμε ότι η μέση τιμή διάθεσης για την επανεπένδυση των 5 τελευταίων μερισμάτων στον ΟΠΑΠ είναι 10,53 ευρώ. Τι σημαίνει, όμως, αυτό; Για όποιον έχει προβεί στην επανεπένδυση των μερισμάτων και στις 5 διανομές, η τιμή για την οποία θα έβγαινε κερδισμένος θα ήταν 10,53 ευρώ ανά μετοχή. Ωστόσο η επανεπένδυση, εφόσον πραγματοποιείται σε κάθε διανομή μερίσματος, αυξάνει τον αριθμό των μετοχών που κατέχουμε όχι μόνο από το μέρισμα που προκύπτει από τον αρχικό αριθμό μετοχών. Κάθε φορά ο αριθμός των νέων μετοχών που λαμβάνει μέρισμα μεγαλώνει εφόσον επανεπενδύεται σε μετοχές. Αυτή είναι και η μαγεία της επανεπένδυσης. Έτσι, η τιμή της μετοχής του ΟΠΑΠ θα πρέπει να υποχωρήσει κάτω από το επίπεδο των 9,87 ευρώ ώστε ο επενδυτής που επανεπένδυε όλα του τα μερίσματα σε μετοχές από την αρχή του προγράμματος να απολέσει μέρος των χρημάτων του από την επανεπένδυση του μερίσματος!

Έτσι, λοιπόν, ένας επενδυτής που κατείχε 1.000 μετοχές ΟΠΑΠ πριν από την πρώτη επανεπένδυση μερίσματος, μετά και την τελευταία επανεπένδυση θα είχε 1.264 μετοχές. Η αποτίμηση αυτή μας δίνει 15.432 ευρώ, ήτοι μια απόδοση της τάξεως του 63%. Στην αντίθετη περίπτωση, που ο επενδυτής προτιμούσε την πληρωμή μερίσματος σε μετρητά, τότε το ποσό που θα είχε θα προσέγγιζε τα 14.815 ευρώ, ήτοι απόδοση 56,3%. Σαφέστατα, και στις δύο περιπτώσεις οι επενδυτές είναι ευχαριστημένοι, καθώς η μέση ετήσια απόδοση για τον επενδυτή με επανεπένδυση ξεπερνά το 21%, ενώ χωρίς επανεπένδυση προσεγγίζει το 19,7%.

Καταλήγοντας, δεν πρέπει να ξεχνάμε τη δέσμευση της διοίκησης για διανομή μερίσματος τουλάχιστον 1,00 ευρώ ανά μετοχή για τα επόμενα χρόνια, διαμορφώνοντας έτσι μια μερισματική απόδοση τουλάχιστον 8,5%. Ταυτόχρονα, υπολογίζοντας σύμφωνα με τον κανόνα του 72 (72 / 7,5 = 8,5), σε 8,5 χρόνια ο επενδυτής που θα επανεπενδύσει τα μερίσματα του ΟΠΑΠ (μέση μερισματική απόδοση 8,5%) θα έχει διπλασιάσει το κεφάλαιό του, χωρίς να λαμβάνεται υπ’ όψιν η μεταβολή της τιμής της μετοχής. 

Αποσπάσματα από το άρθρο του Δ.Τρίγκα από το capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου