Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2022

Ο δείκτης με το λόγο κεφαλαιοποίησης προς ΑΕΠ

 Ο λόγος κεφαλαιοποίηση χρηματιστηριακής αγοράς προς το ΑΕΠ μιας χώρας μάς δίνει έναν δείκτη της συνολικής αξίας όλων των μετοχών που διαπραγματεύονται σε μια αγορά, που διαιρείται με το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) της εν λόγω οικονομίας. Το αποτέλεσμα αυτού του υπολογισμού πολλαπλασιασμένο με το 100 μάς δίνει το ποσοστό του ΑΕΠ που αντιπροσωπεύει η χρηματιστηριακή αξία.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ο δείκτης κεφαλαιοποίηση προς ΑΕΠ μάς βοηθά να αναγνωρίσουμε την υποτίμηση ή υπερτίμηση μιας αγοράς στην απόσταση που τον χωρίζει από τον ιστορικό μέσο όρο του. Στην ελληνική πραγματικότητα, ο εν λόγω δείκτης μέσα στο 1999 ξεπέρασε το 170%, καταδεικνύοντας τη σημαντική υπερτίμηση της αγοράς σε σχέση με την πραγματική οικονομία εκείνη την εποχή. Από την άλλη πλευρά, το 2011 ο αντίστοιχος δείκτης υποχώρησε κάτω από το 13%, δίνοντας μια ένδειξη σημαντικά υποτιμημένων αξιών στο Χ.Α. 

Στο τέλος του 2021 ο δείκτης κεφαλαιοποίηση προς ΑΕΠ ξεπέρασε το 37%, ενώ ο μέσος όρος των τελευταίων 22 ετών έχει διαμορφωθεί ελαφρώς υψηλότερα από το 38%. Όπως φαίνεται στο γράφημα, το 37,3% του 2021 είχε να σημειωθεί από το 2007, ενώ, με βάση την τρέχουσα κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. (12/1/2022) και το εκτιμώμενο ΑΕΠ για το 2022, ο δείκτης προσεγγίζει το 40%! Η αλήθεια είναι ότι, όσο περισσότερα χρόνια λαμβάνει ο υπολογισμός του μέσου όρου, τόσο καλύτερη είναι η προσέγγιση του βαθμού υποτίμησης/υπερτίμησης, αφού λαμβάνει υπ’ όψιν του όχι μόνο έναν, αλλά περισσότερους οικονομικούς κύκλους. Αξίζει να σημειώσουμε ότι τα υψηλά των 950 μονάδων του Γ.Δ. η αγορά δεν τα είχε δει από τον Δεκέμβριο του 2014!

Από την άλλη πλευρά, στις ΗΠΑ ο δείκτης ανέρχεται στο 195%, σημειώνοντας νέα ιστορικά υψηλά νούμερα τα τελευταία χρόνια. Υπενθυμίζεται ότι η δεύτερη υψηλότερη τιμή των τελευταίων 25 ετών ήταν το 1999, με 153%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας. Ο ιστορικός μέσος όρος των τελευταίων 22 ετών (2000-2021) για τις ΗΠΑ διαμορφώνεται στο 136%, χαρακτηρίζοντας την αγορά σημαντικά υπερτιμημένη.

Καταλήγοντας, ο δείκτης κεφαλαιοποίηση/ΑΕΠ θα πρέπει να χρησιμοποιείται πολύ προσεκτικά, δίνοντας απλώς μια ένδειξη για το αν μια αγορά είναι υποτιμημένη/υπερτιμημένη σε σχέση με τον ιστορικό της μέσο όρο. Ίσως μεγαλύτερο ενδιαφέρον έχει ο μέσος όρος της απόστασης από τον μέσο όρο του δείκτη, όπως αυτός εμφανίζεται στον πίνακα, με τα Ε.Χ. και τις ΗΠΑ να ισούνται με -4,5%, δείχνοντας έτσι την παράλληλη πορεία τους. Δηλαδή κατά μέσο όρο Ε.Χ. και ΗΠΑ διαπραγματεύονται στο -4,5% από τον δείκτη κεφαλαιοποίηση προς ΑΕΠ τα τελευταία 22 χρόνια, έναντι -30% για την Ελλάδα. Αυτό σημειώνεται παρά το γεγονός ότι ΗΠΑ και Ε.Χ. έχουν τελείως διαφορετικούς μέσους όρους! Η έκπτωση -30% που διαπραγματεύεται η Ελλάδα οφείλεται στην ελληνική κρίση και τη χαμένη δεκαετία, με το Ελληνικό Χρηματιστήριο να δικαιούται να ελπίζει στη βελτίωση της έκπτωσης σε σχέση με τον μέσο όρο ή, γιατί όχι, και τη μετατροπή του σε premium!

Αποσπάσματα από το άρθρο του Δ.Τρίγκα στο capital

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου