Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2020

Ένας σημαντικός δείκτης που ακολουθεί ο Buffet, κεφαλαιοποίηση προς ΑΕΠ

 

"Ο δείκτης αυτός είναι ένα κλάσμα, με αριθμητή το σύνολο της Κεφαλαιοποίησης ενός Χρηματιστηρίου (Total Market Cap - TMC) και με παρονομαστή το ύψος του ΑΕΠ (GDP) της αντίστοιχης οικονομίας.

Με την κεφαλαιοποίηση στη Νέα Υόρκη να βρίσκεται στα $34.789 δισ., ο δείκτης αυτός κατέγραψε τιμές κοντά στα ιστορικά υψηλά του, αγγίζοντας το 178,2%.

Οι βασικοί κανόνες είναι οι ακόλουθοι:

-Όταν ο δείκτης TMC/GDP < 73% τότε η αγορά είναι σημαντικά υποτιμημένη

-Όταν ο δείκτης κυμαίνεται ανάμεσα 73% < TMC/GDP < 94% τότε η αγορά είναι σχετικά υποτιμημένη

-Όταν ο δείκτης κινείται ανάμεσα 114% < TMC/GDP < 135% τότε η αγορά είναι σχετικά υπερτιμημένη

-Και όταν ο δείκτης TMC/GDP > 135% τότε η αγορά είναι σημαντικά υπερτιμημένη

Με τον δείκτη TMC/GDP σήμερα στο 178,2% είναι φανερό ότι το μοντέλο του Warren Buffet κρίνει ότι το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης είναι σημαντικό υπερτιμημένο. Και θα καθίσταται ακόμα πιο υπερτιμημένο, όσο το ΑΕΠ των ΗΠΑ θα μειώνεται λόγω της ύφεσης από τον covid-19.

Μπορεί ο δείκτης Κεφαλαιοποίηση / ΑΕΠ, να είναι πράγματι αργός. Να μην προσφέρει τις συγκινήσεις του RSI, του MACD και των ακολουθιών του Fibonacci. Να μην μας παροτρύνει σε αγοραπωλησίες μετοχών. Όμως εκ του αποτελέσματος κρίνεται επιτυχής. Δε θα έπρεπε λοιπόν να απουσιάζει από την φαρέτρα των εργαλείων και μεθόδων που χρησιμοποιούν οι «ψαγμένοι» επενδυτές".

Αποσπάσματα από το άρθρο του Κ. Χαροκόπου στο liberal. 

Εμείς θα προσθέσουμε: Ελληνικό ΑΕΠ 2019, 187,5 δις. Κεφαλαιοποίηση Ελληνικού χρηματιστηρίου: ημερομηνία 25/12/2019 :  60 δις. Δείκτης TMC/GDP :  32 !!!!


Πηγή: liberal


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου