Δευτέρα 9 Απριλίου 2018

Γιατί το Πεκίνο δεν μπορεί παρά να αγοράζει αμερικανικά ομόλογα

money - cnn.com
Ένα ερώτημα που έχει πολύς κόσμος είναι: Γιατί η Κίνα έχει τόσα πολλά ομόλογα των ΗΠΑ.
Μία εξήγηση δίνεται εδώ:
"Το εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας ανήλθε σε 385 δισ. δολάρια το 2016.
Αυτό σημαίνει ότι η Κίνα έχει πλεόνασμα αμερικανικών δολαρίων που καταλήγουν στα χέρια των Κινέζων εξαγωγέων. Αλλά καθώς αυτοί οι εξαγωγείς πρέπει να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους σε τοπικό νόμισμα, μεταφέρουν τα αμερικανικά δολάρια στις τοπικές τράπεζες και τα μετατρέπουν σε γουάν. Τελικά, αυτά τα δολάρια καταλήγουν στην Τράπεζα της Κίνας (BOC), η οποία παρέχει γουάν στις τοπικές τράπεζες.
Με τη σειρά της, η BOC έχει δύο επιλογές. Μία από αυτές είναι να κρατήσει αυτά τα δολάρια ως αποθεματικά και να μην κερδίσει τίποτα. Η άλλη επιλογή είναι να χρησιμοποιήσει αυτά τα χρήματα για να αγοράσει αμερικανικά κρατικά ομόλογα και να κερδίσει ένα επιτόκιο που μπορεί να αξίζει δισεκατομμύρια δολάρια.
Αλλά υπάρχει κι ένα άλλο, μεγαλύτερο όφελος, που συνδέεται με τη δεύτερη αυτή επιλογή της Κίνας. Η μετατροπή του γουάν σε δολάρια βοηθά να διατηρηθεί το γουάν τεχνητά σε χαμηλό επίπεδο έναντι του δολαρίου και τις κινεζικές εξαγωγές προς τις ΗΠΑ τεχνητά υψηλές.
Αυτό είναι κάτι που η Κίνα χρειάζεται απεγνωσμένα, καθώς εξακολουθεί να βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στις εξαγωγές για να διατηρεί υψηλά τα ποσοστά ανάπτυξης και απασχόλησης".
πηγή: capital

1 σχόλιο: