Τετάρτη 22 Μαρτίου 2017

Ιστορική μέρα για την αγορά ομολόγων του ΧΑ.

Σήμερα 22/3/2017 ήταν η πρώτη μέρα διαπραγμάτευσης στο χρηματιστήριο των ομολόγων του ΟΠΑΠ.
Το πρώτο θετικό γεγονός ήταν ο τζίρος του ομολόγου. Έφτασε τα 6.548.840 ευρώ καταλαμβάνοντας τη δεύτερη θέση στην κατάταξη των 10 μεγαλυτέρων σε τζίρο τίτλων. Υψηλός τζίρος σημαίνει ότι οι τιμές αγοραστών  και πωλητών είναι πολύ κοντά η ρευστοποίηση είναι πολύ εύκολη και γίνεται ανά πάσα στιγμή.
Το δεύτερο θετικό γεγονός η άνοδος κατά 1,03% της τιμής του. Κάτι που σημαίνει ότι έπεσε η απόδοση του. Από το ήδη χαμηλό 3,5% , έπεσε στο 3,28%.
Το τρίτο θετικό γεγονός είναι πως φαίνεται ότι αποκτά γερή βάση η αγορά ομολόγων του χρηματιστηρίου. Ξεκίνησε με μία έκδοση της MLS ύψους, 4 εκ.ευρώ, συνέχισε με αυτή του HOUSEMARKET ύψους 40 εκ. ευρώ και ολοκλήρωσε προς το παρών με αυτή του ΟΠΑΠ ύψους 200 εκ. ευρώ. Διαβάζουμε ότι ετοιμάζονται και άλλες σοβαρές επιχειρήσεις να εκδώσουν ομολογιακά δάνεια. Ακούγονται τα ονόματα των Τέρνα Ενεργειακή, Sunlight, Sarantis, Μυτιληναίος κλπ.
Το τέταρτο θετικό γεγονός είναι ότι, επιτυχημένη αγορά ομολόγων σημαίνει προσέλκυση συντηρητικών επενδυτών που επιδιώκουν σχετικά σίγουρες αποδόσεις. Κάτι που θα αλλάξει και την αίσθηση που υπάρχει σε πολύ κόσμο ότι χρηματιστήριο και τζόγος είναι πολύ κοντινές έννοιες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου