Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2015

Το πολύ φτηνό πετρέλαιο κάνει κακό στην οικονομία

πινΤιμές κοντά στα 100 δολάρια το βαρέλι, πολύ δύσκολα θα ξαναδούμε. Πριν λίγες ημέρες ο Ρώσος υφυπουργός Οικονομικών επιβεβαίωσε την εκτίμηση, προειδοποιώντας πως το πετρέλαιο για τα επόμενα επτά χρόνια θα κυμαίνεται μεταξύ 40 και 60 δολαρίων. 
Η διαφορά με το παρελθόν είναι πως τώρα αν κάποιος μειώσει την παραγωγή του, υπάρχει κάποιος άλλος να πάρει την θέση του. Επιπλέον υπάρχει ο φόβος ότι κάποια καινούργια τεχνολογική καινοτομία θα μειώσει ακόμα περισσότερο την ανάγκη για υδρογονάνθρακες.
Η στρατηγική της Σαουδικής Αραβίας αποσκοπεί στο να ενισχυθεί η παγκόσμια ανάπτυξη, με ταυτόχρονη αύξηση του μεριδίου αγοράς της. Όταν επιτευχθούν και τα δύο, θα έχει κάθε λόγο να ωθήσει τις τιμές προς τα πάνω.  
Από την άλλη, η απότομη πτώση της τιμής, ειδικά αν μείνει για καιρό κάτω από τα 40 δολάρια το βαρέλι, ενέχει τον κίνδυνο χρεοκοπιών. Κανόνια εκατοντάδων δισεκατομμυρίων, είτε από μεγάλες επενδύσεις του πετρελαϊκού κλάδου είτε ακόμα και από κράτη, δύσκολα μπορούν να απορροφηθούν χωρίς σοβαρούς κλυδωνισμούς από την χρηματιστηριακή αγορά και το τραπεζικό σύστημα. 
Ειδικά μάλιστα αν σκεφτούμε πως πολλές τράπεζες έχουν άνοιγμα στις πετρελαϊκές εταιρίες αρκετά πάνω από το κανονικό. Αυτή την φορά δεν φταίει η απληστία, όπως στην περίπτωση των ενυπόθηκων δανείων που κατάληξε στην κρίση του 2008. Όταν ένας καλός πελάτης τους εμφανίζει μια στιγμή αδυναμίας, είναι λογικό να τον στηρίξουν. 
Αν και σε πρώτη ανάγνωση φαίνεται ελπιδοφόρο να πέφτει το κόστος του πετρελαίου, υπάρχει ο φόβος πως οι δομές της παγκόσμιας οικονομίας δεν μπορούν να απορροφήσουν αυτή την γρήγορη αλλαγή χωρίς να αποσταθεροποιηθούν. Αυτός είναι ο λόγος που πρέπει να παρακολουθούμε από κοντά τις εξελίξεις, ακόμα και αν η επένδυση στο χώρο της ενέργειας δεν είναι στα άμεσα ενδιαφέροντα μας.

Το συμπέρασμα από το πολύ ενδιαφέρον άρθρο,  capital.gr του Β.Παζόπουλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου