Τρίτη 28 Οκτωβρίου 2014

Χρυσός και χαρτονομίσματα

Με αφορμή το δημοψήφισμα που πρόκειται να γίνει στις 30 Νοεμβρίου στην Ελβετία, σχετικά με τη σύνδεση του Ελβετικού φράγκου με το χρυσό και την επαναγορά από τη Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας χρυσού, γράφτηκε το άρθρο στο KWN.
Στο διάγραμμα που βλέπετε είναι οι τιμές του πετρελαίου από το 1950 μέχρι σήμερα εκφρασμένες σε διάφορα νομίσματα και σε χρυσό.

Σε αυτό το διάστημα οι τιμές του πετρελαίου σε Βρετανικές λίρες έχουν αυξηθεί 61 φορές. Ακολουθεί η αύξηση σε δολάρια, 35 φορές Σε ευρώ είναι 13 φορές σημειώνοντας ότι για το διάστημα που δεν υπήρχε το ευρώ χρησιμοποιείται το Γερμανικό μάρκο. Καλλίτερο χάρτινο νόμισμα είναι το Ελβετικό φράγκο. Εκεί η αύξηση είναι μόλις 8 φορές.
Τέλος σε χρυσό δεν υπάρχει καμία μεταβολή.

2 σχόλια:

  1. το δημοψήφισμα στην Ελβετία είχε την εξής ερώτηση: εάν η πολίτες θα αγοράζουν χρυσό από την Κεντρική Τράπεζα ή όχι. Η απάντηση που ψηφίσθηκε ήταν το όχι με την τιμή του χρυσού να μειώνεται( περισσότερες λεπτομέρειες στον σύνδεσμο που ακολουθεί http://www.commexfx.com/el/problepsi-timis-xrysou-2015/ ) εντυπωσιακή είναι η αύξηση 61 φορές των τιμών του πετρελαίου σε βρετανικές λίρες όπως επισημαίνετε στο διάγραμμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι ερωτήσεις του δημοψηφίσματος ήταν:
      - να επιβληθεί στην Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας (SNB) η υποχρέωση να διακρατεί σε χρυσό “τουλάχιστον” το 20% των παγίων της,
      - να απαγορεύεται η πώληση χρυσού από τα αποθέματα της SNB
      - να φυλάσσεται στην Ελβετία το 100% των αποθεμάτων χρυσού της SNB και να επαναπατριστούν οι ποσότητες που βρίσκονται εκτός των συνόρων της χώρας.
      Πηγή:www.capital.gr

      Διαγραφή