Κυριακή 19 Οκτωβρίου 2014

Ποσοστό χρέους προς ΑΕΠ ή προς φόρους;

Οι οικονομολόγοι και οι πολιτικοί παρακολουθούν το λόγο του Δημοσίου χρέους προς το ΑΕΠ. Με αυτή τη λογική αν αυξηθεί το ΑΕΠ μιας χώρας αυξάνεται ο παρονομαστής του κλάσματος άρα μειώνεται το ποσοστό και αυτό επιδιώκουν.
Μια άλλη προσέγγιση λέει ότι η σχέση μεταξύ του μεγέθους του δημόσιου χρέους και του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος δεν έχει και πολύ νόημα. Η μεταβολή των δεδομένων μπορεί να φανεί από το γεγονός ότι ο τρόπος υπολογισμού του ΑΕΠ κάποια στιγμή υπάρχει περίπτωση να αλλάξει.
Συχνά το ΑΕΠ αυξάνεται λογιστικά.
Αυτό συνέβη στις ΗΠΑ, όπου μια νύχτα το σχετικό μέγεθος αυξήθηκε 3% καθώς ξαφνικά συμμετείχαν σε αυτό οι άυλες αξίες,τα τέλη αδειοδότησης και άλλες δαπάνες.
Αποτέλεσμα αυτού στο ΑΕΠ προστέθηκαν 470 δις δολάρια και άλλαξαν εντελώς τα δεδομένα. Τα 470 δις δολάρια είναι περίπου ισοδύναμα με την οικονομική απόδοση του Βελγίου!
Πιο αξιόπιστος είναι ο δείκτης που στον αριθμητή έχει το Δημόσιο χρέος και στον παρονομαστή τα φορολογικά έσοδα του κράτους.Με άλλα λόγια εδώ φαίνεται πόσες φορές μεγαλύτερο είναι το χρέος από τα φορολογικά έσοδα.

Εδώ βλέπουμε για παράδειγμα ότι στην Ιαπωνία το 2012, το χρέος ήταν 19,6 φορές μεγαλύτερο από τα φορολογικά έσοδα.
Η Ελλάδα βρίσκεται στη τέταρτη θέση του σχετικού πίνακα με 7,3.
Εντύπωση προκαλούν οι ΗΠΑ που βρίσκονται στη τρίτη θέση με 9,2.
Τέλος η Τουρκία έχει το χαμηλότερο δείκτη μόλις 2,2.
Περισσότερα στοιχεία στο άρθρο του ΚWN

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου