Τετάρτη 17 Ιουλίου 2013

Τέλος της μονοκρατορίας του δολαρίου;

photo credit: photosteve101 via photopin cc
Οι ΗΠΑ θα χάσουν σταδιακά το “εξωφρενικό προνόμιο” του δολαρίου, καθώς οι Αναδυόμενες Χώρες θα σταματήσουν να αγοράζουν μαζικά τίτλους δολαρίων και να ενισχύουν έτσι το αμερικανικό νόμισμα.

Όταν στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει σχετική έκθεση της Goldman Sachs ανεβαίνει κατά πολύ η βαρύτητα της είδησης.

Μέσα σε δέκα χρόνια, οι ΗΠΑ είχαν εισροή περίπου 5-6 τρισ. δολαρίων, καθώς απορρόφησαν το μεγαλύτερο μερίδιο (περίπου 61%) από την αύξηση των παγκόσμιων συναλλαγματικών αποθεμάτων.

Tο διάστημα αυτό λειτουργούσε ένας μηχανισμός συναλλαγματικής ανακύκλωσης, στον οποίο οι Αναδυόμενες χώρες (κυρίως οι ασιατικές χώρες αλλά και άλλες χώρες που παράγουν εμπορεύματα και πρώτες ύλες) που αναπτύσσονταν με ταχείς ρυθμούς, απορροφούσαν μεγάλες επενδύσεις από τις ισχυρές οικονομίες. Τις επενδύσεις αυτές, με τη σειρά τους, οι αναδυόμενες χώρες τις επένδυαν σε τίτλους δολαρίου, με αποτέλεσμα οι ΗΠΑ να έχουν μεγάλες εισροές συναλλάγματος με τις οποίες κάλυπταν το δικό τους έλλειμμα με το εξωτερικό (έλλειμμα ισοζυγίου πληρωμών).

Η ισορροπία αυτή έχει ανατραπεί, λόγω της κρίσης, επισημαίνει η Goldman και αυτή η ανακύκλωση δεν λειτουργεί πλέον, καθώς η εισροή κεφαλαίων στις αναδυόμενες χώρες επιβραδύνεται, ενώ οι τελευταίες πιθανότατα θα αρχίσουν να ξοδεύουν τα δολαριακά τους αποθέματα για να υποστηρίξουν τις δικές του οικονομίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου