Τρίτη 5 Μαρτίου 2013

Ιαπωνία γρήγορα και απλά

photo credit: Stuck in Customs via photopin cc
Η έντονη άνοδος των ιαπωνικών μετοχών από την αρχή του χρόνου, προσελκύει τον τελευταίο καιρό αρκετό επενδυτικό ενδιαφέρον για τη χώρα. Ο NIKKEI βρίσκεται στα επίπεδα των 11500 μονάδων. Αν γυρίσουμε αρκετά χρόνια πίσω και συγκεκριμένα στη δεκαετία του 80 θα τον βλέπαμε να φιγουράρει σε επίπεδα γύρω από τις 40000 μονάδες. Από τότε ακολουθεί μια σταθερά καθοδική πορεία με αποτέλεσμα τον Απρίλιο του 2003 να φτάσει στις 7700 μονάδες. Στη συνέχεια βλέπουμε μία εντυπωσιακή 4ετή, αλλά πρόσκαιρη όπως αποδείχθηκε ανάκαμψη και τον NIKKEI στις 18200 μονάδες τον Ιούλιο του 2007. Όσο εντυπωσιακή ήταν η ανάκαμψη ακόμη πιο εντυπωσιακή ήταν η 2ετής πτώση που ακολούθησε με αποτέλεσμα τον Μάρτιο του 2009 να βρεθεί ακόμη χαμηλότερα από το 2003 στις 7200 μονάδες. Από τότε ακολουθεί μια ήπια ανοδική πορεία.

NIKKEI από τη δεκαετία του 80
Όσον αφορά τα οικονομικά δεδομένα με την  έλευση της καινούριας κυβέρνησης  εγκαινιάστηκε ένα νέο πολύ μεγάλο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (τύπωμα χρήματος). Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα τη μεγάλη άνοδο του NIKKEI το 2013. Όμως δεν  πρέπει να διαφεύγει της προσοχής μας το δημογραφικό πρόβλημα. Η Ιαπωνία θεωρείται από τις πλέον γερασμένες κοινωνίες. Μέχρι τώρα το χρέος της χώρας καλυπτόταν κυρίως από το εσωτερικό. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί στο μέλλον. Αν η χώρα αναγκαστεί να δανείζεται από τις διεθνείς αγορές τότε πολύ εύκολα μπορεί να μετατραπεί σε Ισπανία, ή Ιταλία.

Το παρακάτω διάγραμμα μας δείχνει τις σχετικές κινήσεις NIKKEI, S&P, EWJ (το μεγαλύτερο Ιαπωνικό ETF βλέπε παρακάτω) από το 2008 μέχρι σήμερα. Παρατηρούμε πως μέχρι τον Απρίλιο του 2010 η πορεία των 2 δεικτών είναι κοινή. Στη συνέχεια όμως δημιουργείται μία ψαλίδα. Ο S&P παρουσιάζει κέρδη άνω του 10% ενώ ο NIKKEI μετράει ζημιές 20%.

NIKKEI (μπλε), S&P (κόκκινο), EWJ (πράσινο)

Δύο στρατηγικές φαίνονται να παρουσιάζουν ενδιαφέρον. Η πρώτη είναι συντηρητική και λέει short στον S&P και long στο NIKKEI ώστε να ποντάρουμε μόνο στο κλείσιμο της ψαλίδας. Η δεύτερη λέει long στο NIKKEI με τη λογική ότι έχουμε δει πλέον τα χαμηλά και η Ιαπωνική οικονομία με το τύπωμα χρήματος και την υποτίμηση του γιεν που αυτό συνεπάγεται θα δει τις εξαγωγές να απογειώνονται και τα κέρδη των επιχειρήσεων να αυξάνονται.

Το μεγαλύτερο Ιαπωνικό ETF είναι το iShares MSCI Japan Index Fund (EWJ). Όπως βλέπετε και στο διάγραμμα κινείται περίπου όπως ο NIKKEI και πραγματοποιεί 32.270.000 !!! συναλλαγές την ημέρα. Βρίσκεται στη λίστα των top 100 ETF παγκοσμίως. Το τρέχον P/E είναι 15 το δε yield 1,89. Για όσους προτιμούν τις μικρές κεφαλαιοποιήσεις υπάρχει το SCJ. Εδώ οι ημερήσιες συναλλαγές πέφτουν κατακόρυφα, είναι μόλις 13.000 τεμάχια. Από την άλλη μεριά έχει yield 2,81 και P/E 14.
Αν ενθουσιαστήκατε με τις προοπτικές της Ιαπωνίας και βιάζεστε για μεγάλα κέρδη υπάρχει το ProShares Ultra MSCI Japan Index Fund (EZJ) που είναι Long x2 που σημαίνει με το δείκτη στο +10% εσείς είστε στο +20%. Αν απογοητευτήκατε με τις προοπτικές της Ιαπωνίας και πιστεύετε το τεράστιο χρέος της θα πνίξει την ανάπτυξη μην ανησυχείτε. Υπάρχει το ProShares UltraShort MSCI Japan Fund (EWV) short x2 που σημαίνει με το δείκτη στο -10% εσείς κερδίζετε 20%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου