Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

Στρατηγική τοποθέτησης στους…. χειρότερους

photo credit: las - initially via photopin cc
Άραγε μπορούμε να κερδίσουμε από μία καταστροφή; Φυσικά και μπορούμε αρκεί να έχουμε γερό στομάχι και συγκεκριμένη στρατηγική. Στα χρηματιστήρια καταστροφή σημαίνει να επενδύουμε σε μετοχές με τις χειρότερες αποδόσεις.
Ο επενδυτής αναλαμβάνει προφανώς μεγαλύτερο ρίσκο, αλλά προσδοκά και πολύ υψηλότερες αποδόσεις.
Οι μετοχές στις οποίες επενδύουμε συμμετέχουν σε ένα αξιόπιστο δείκτη ώστε να είμαστε βέβαιοι πως πρόκειται για μεγάλες και σοβαρές εταιρείες. Για παράδειγμα επιλέγουμε μεταξύ των 30 μετοχών  που απαρτίζουν τον Dow Jones. Στο τέλος κάθε χρόνου διαλέγουμε από αυτές τις 5 ή κάποιο άλλο νούμερο ανάλογα με τη στρατηγική που θέλει να ακολουθήσει ο κάθε επενδυτής μετοχές με την χειρότερη απόδοση. Σαν φίλτρο αν κάποια ή κάποιες από αυτές έχουν τεράστιες απώλειες τις απορρίπτουμε και μπαίνουμε στις αμέσως επόμενες.
Όλο το χρόνο δεν κάνουμε τίποτα. Περιμένουμε το τέλος της χρονιάς για να κάνουμε την ίδια διαδικασία. Να πουλήσουμε όσες έχουν ξεφύγει από την τελευταία πεντάδα και να τοποθετηθούμε στη νέα τελευταία πεντάδα.
Η λογική της τοποθέτησης στους …. χειρότερους είναι πολύ απλή. Θεωρούμε ότι αυτές οι εταιρείες έμειναν πίσω συγκυριακά. Αργά ή γρήγορα θα υπεραποδώσουν.
Φυσικά καθένας προσαρμόζει όλες τις παραμέτρους στο δικό του προφίλ. Συμμετέχει με μεγαλύτερο ή μικρότερο αριθμό εταιρειών. Εξετάζει τις αποδόσεις κάθε 6 μήνες ή κάθε 3 μήνες κοκ. Δεν τοποθετείται ισόποσα σε όλες αλλά βάζει περισσότερα λεφτά στην τελευταία κ λιγότερα στην 5η από το τέλος (μεγαλύτερο ρίσκο) ή κάνει το ανάποδο (λιγότερο ρίσκο)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου