Μία πρώτη διαπίστωση είναι ότι το Bitcoin, διαφέρει από τα υπόλοιπα κρύπτο καθώς οι αγορές θεωρούν ότι είναι περισσότερο ένα μέσον αποθήκευσης αξίας, ενώ τα υπόλοιπα προσομοιάζουν με τεχνολογικές μετοχές. Η δεύτερη διαπίστωση που προβλιματίζει ιδιαίτερα είναι η συνεχής πτώση του Etherium.
Δευτέρα 7 Απριλίου 2025
Ποσοστό κεφαλαιοποίησης του Bitcoin ως προς το σύνολο κεφαλαιοποίησης όλων των κρυπτονομισμάτων
Τρίτη 1 Απριλίου 2025
Συσχέτιση κίνησης μετοχών με εκτύπωση δολαρίων
![]() |
Συσχέτιση κίνησης μετοχών με εκτύπωση δολαρίων. Στο διάγραμμα με μαύρη γραμμή το τύπωμα δολαρίων από τη FED και με γαλάζια η τιμή του S&P 500, το χρονικό διάστημα 2008 μέχρι 2024. Πηγή: KWN |
Πέμπτη 27 Μαρτίου 2025
Επανεπένδυση μερίσματος
Ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών προτίθεται να χρηματοδοτήσει το νέο του επενδυτικό πρόγραμμα, μέσα από ένα «προαιρετικό πρόγραμμα επανεπένδυσης μερίσματος» έως 100 εκατ. ευρώ από τα κέρδη του 2024 και επιπλέον έως 140 εκατ. ευρώ από τα κέρδη των επόμενων τριών ετών.
Σύμφωνα με χρηματιστηριακούς αναλυτές, η μέθοδος του script dividend πρόκειται για έναν πολύ καλό τρόπο άντλησης κεφαλαίων, καθώς:
α) Πλεονεκτεί έναντι της εναλλακτικής επιλογής της χρηματοδότησης επενδύσεων μέσα από τη μη διανομή μερίσματος, καθώς αφενός δίνει τη δυνατότητα στους μετόχους να επιλέξουν μεταξύ της είσπραξης μετρητών και της συμμετοχής τους σε μια έμμεση αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και αφετέρου δεν επιδρά αρνητικά στην πορεία της μετοχής στο ταμπλό του ΧΑ, όπως θα συνέβαινε στην περίπτωση που μια εισηγμένη θα είχε μηδενική μερισματική απόδοση.
β) Όσοι επιλέξουν την είσπραξη του μερίσματος σε μετρητά δεν θα δουν να θίγονται τα συμφέροντά τους, καθώς οι νέες μετοχές διατίθενται με χαμηλό discount έναντι της τρέχουσας χρηματιστηριακής τιμής του τίτλου. Επιπλέον, δεν θα δουν τα κέρδη της εταιρείας τους να μειώνονται λόγω των τόκων που θα κατέβαλε σε περίπτωση που χρηματοδοτούσε το επενδυτικό της πρόγραμμα μέσω τραπεζικού δανεισμού.
γ) Η όλη διαδικασία γίνεται με πολύ χαμηλότερο κόστος σε σύγκριση με μια άμεση αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.
Ειδικότερα μάλιστα σε ό,τι αφορά την περίπτωση του ΔΑΑ, αναλυτές εκτιμούν ότι οι μεγαλομέτοχοι που θα «θυσιάσουν» το μέρισμά τους προκειμένου να αποκτήσουν νέες μετοχές, θα μπορούσαν κάλλιστα σε βάθος χρόνου να ανακτήσουν τη σχετική τους ρευστότητα μέσα από τη διαδικασία ενός ή περισσότερων placements και γιατί όχι ρευστοποιώντας τους τίτλους που απέκτησαν μέσω του script dividend σε υψηλότερη τιμή.
Μια ακόμη εισηγμένη εταιρεία που έδωσε κατά τα τελευταία χρόνια τη δυνατότητα του script dividend ήταν ο ΟΠΑΠ, καθώς το σχετικό πρόγραμμα λειτούργησε κατά την πενταετία 2019-2023. Τα αποτελέσματα της κίνησης αυτής -σε συνδυασμό με την οικονομική πορεία της εισηγμένης- ήταν:
- Όσοι επέλεξαν την είσπραξη του μερίσματος να καρπωθούν εξαιρετικές ετήσιες αποδόσεις μέσα από τις χρηματικές διανομές της εισηγμένης, πέραν των πολύ υψηλών κεφαλαιακών κερδών που σημείωσαν (π.χ. η μετοχή κατά την τελευταία πενταετία έχει ανεβεί κατά 67%).
- Ακόμη μεγαλύτερες αποδόσεις καρπώθηκαν όσοι επέλεξαν να επανεπενδύσουν τα μερίσματά τους, αποκτώντας και νέες μετοχές του ΟΠAΠ.
Για να καταστεί όμως αυτό ευκολότερο, πολιτική της εταιρείας είναι -όσο αυτό είναι δυνατόν- να ανταμείβει κάθε χρόνο τους μετόχους της με μερίσματα, προκειμένου να τους διευκολύνει σε θέματα ρευστότητας.
Πηγή: euro2day
Τετάρτη 19 Μαρτίου 2025
Τράπεζες +, ακίνητα -
Παρακάτω οι απόψεις του επενδυτή - επιχειρηματία, Τίμου Μελισσάρη, για Τράπεζες και Ακίνητα στην Ελλάδα:
Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, η αξία των ακινήτων έχουν ξεπεράσει τις τιμές του 2007 – 08. Οι μετοχές δεν είναι ούτε καν σε αυτό το επίπεδο τιμών. Συγκεκριμένα, υπάρχουν εταιρείες οι οποίες παραμένουν πολύ βαθιά υποτιμημένες με βάση τα παγκόσμια δεδομένα.
Οπότε, αν υπήρχε ένα προϊόν στο οποίο μπορώ να σορτάρω ένα «μπουκέτο ακινήτων» και με τα λεφτά αυτά θα αγόραζα ελληνικές τράπεζες.
Διότι, οι τραπεζικές μετοχές για μένα, όπως εξηγεί ο κ. Μελισσάρης, έχουν προοπτική ανόδου, τουλάχιστον 50% συν τα μερίσματα τα οποία θα είναι πολύ υψηλότερα από την απόδοση των ενοικίων και η άνοδος των ακινήτων θα είναι αναιμική. Έτσι, χωρίς λεφτά θα βγάλουμε λεφτά».
Πηγή : mononews
Τετάρτη 12 Μαρτίου 2025
Χρυσός Κεντρικών Τραπεζών και .... Microsoft
Μόνο μία μετοχή στις ΗΠΑ - η Microsoft - έχει κεφαλαιοποίηση 3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.
Πώς μπορεί η αξία μιας ΜΟΝΑΔΙΚΗΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ να ισούται με τα συνολικά αποθέματα χρυσού της κεντρικής τράπεζας;
Πηγή: KWN - GREYERZ
Τετάρτη 5 Μαρτίου 2025
Οι αγορές μετά την ορκομωσία του Τραμπ
Από 21/1/25 μέχρι 2/3/25 οι αγορές κινούνται ως εξής: Ευρώπη +7%, Ομόλογα +2%, Αμερική -3,3%, Bitcoin -20%, Tesla -33%.
Πηγή: NaftemporikiTV
Δευτέρα 3 Μαρτίου 2025
ΗΠΑ, αύξηση ΑΕΠ με παράλληλη αύξηση χρέους
Στην αρχή ενός κύκλου μια μονάδα χρέους δημιουργεί 2 και 3 μονάδες πλούτου.
Ο πρόεδρος του Rockefeller International, Ruchir Sharma έγραφε πρόσφατα στους FT πως: «Οι υπολογισμοί μου δείχνουν πως πλέον χρειάζονται σχεδόν 2 δολάρια νέου κρατικού χρέους για να δημιουργηθεί ένα επιπλέον 1 δολάριο ανάπτυξης του αμερικανικού ΑΕΠ – μια αύξηση 50% σε σχέση με μόλις πριν πέντε χρόνια.
Πηγή: liberal-Stoupas
Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2025
Η «Κρυπτο-κοιλάδα» της Ελβετίας
Σε χωριά και πόλεις της Ελβετίας πάντως, οι κάτοικοι μπορούν να πληρώνουν με κρυπτονομίσματα τους φόρους και τα κάθε είδους τέλη. Για παράδειγμα, το Τσουκ, μια πόλη 30.000 κατοίκων-πρωτεύουσα στο ομώνυμο καντόνι- από το 2016 έγινε ο πρώτος δήμος στον κόσμο που δέχεται κρυπτονομίσματα ως κανονικό μέσο πληρωμής φόρων και τελών. Αρχικά το ανώτατο όριο για τις πληρωμές ήταν κρυπτονομίσματα αξίας 100.000 φράγκων, αλλά το 2023 αυξήθηκε στο 1,5 εκατομμύριο φράγκα. Μετά την αύξηση του ορίου το 2023 μάλιστα, περισσότερα από 100 άτομα και εταιρείες έχουν ήδη πληρώσει 6,51 εκατομμύρια φράγκα σε φόρους, με κρυπτονομίσματα. Όχι τυχαία, το καντόνι Τσουγκ ονομάστηκε «Κρυπτο-κοιλάδα»: Περίπου το ένα τρίτο των πληρωμών φόρων γίνεται σε Bitcoin και το ένα τρίτο σε Ethereum.
Όπως εξηγεί ο οικονομικός διευθυντής στο δήμο του Τσουγκ, Χάιντς Τένλερ, οι περισσότερες πληρωμές φόρων εισπράττονται μόνο το τελευταίο τρίμηνο. «Αναμένουμε φέτος πληρωμές έως και 10 εκατομμυρίων φράγκων με κρυπτονομίσματα. Τα ποσά είναι πιθανό να αυξηθούν γρήγορα στο μέλλον», λέει ο Τένλερ .Τα τελικά στοιχεία θα είναι διαθέσιμα το πρώτο τρίμηνο του 2025.
Πηγή: naftemporiki
Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2025
Η επένδυση στον ΔΑΑ
Ο ΔΑΑ κατετάγη στην 16η θέση στην Ευρώπη για το 2024 με 31 εκατ. επιβάτες έναντι της 28ης θέσης που κατείχε το 2019 με βάση την κίνηση των επιβατών δείχνοντας έτσι τη δυναμική του. Η σύμβαση παραχώρησής του ανανεώθηκε μόλις το 2019 μέχρι το 2046, ενώ τα έσοδά του προέρχονται από δύο κυρίως πηγές: τα έσοδα από αεροπορικές και επίγειες δραστηριότητες.
Πηγή: capital-Δ.Τρίγγας
Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2025
Στασιμοπληθωρισμός και διογκωμένα χρέη απειλούν την παγκόσμια οικονομία (2/2)
1. Πληρωμές τόκων: Το πιο άμεσο ζήτημα με το υψηλό χρέος είναι το κόστος των τόκων. Αυτές οι πληρωμές μπορούν να εκτρέψουν τα κεφάλαια μακριά από πιο παραγωγικές χρήσεις, όπως επενδύσεις σε επιχειρήσεις ή υποδομές. Για τα άτομα, οι πληρωμές χρέους με υψηλά επιτόκια μπορούν να τους εμποδίσουν να αποταμιεύσουν ή να επενδύσουν για το μέλλον.
2. Μειωμένη οικονομική ευελιξία: Οι υποχρεώσεις χρέους μπορούν να μειώσουν την ικανότητα προσαρμογής στις μεταβαλλόμενες συνθήκες. Για παράδειγμα, εάν μια εταιρεία έχει πολλά χρέη, μπορεί να μην έχει τους πόρους για να επενδύσει σε νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες, έρευνα και ανάπτυξη ή απόκτηση ταλέντων.
3. Κίνδυνος χρεοκοπίας: Εάν ο οφειλέτης δεν μπορεί να πραγματοποιήσει τις απαιτούμενες πληρωμές, μπορεί να χρειαστεί να κηρύξει πτώχευση. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε απώλειες θέσεων εργασίας, ρευστοποίηση περιουσιακών στοιχείων και αρνητικό αντίκτυπο στα πιστωτικά αποτελέσματα, καθιστώντας πιο δύσκολο και δαπανηρό τον δανεισμό στο μέλλον.
4. Οικονομική αστάθεια: Σε εθνικό επίπεδο, το υψηλό δημόσιο χρέος μπορεί να οδηγήσει σε οικονομική αστάθεια. Εάν οι επενδυτές χάσουν την εμπιστοσύνη τους στην ικανότητα μιας χώρας να αποπληρώνει τα χρέη της, μπορεί να απαιτήσουν υψηλότερα επιτόκια για να αντισταθμίσουν τον αυξημένο κίνδυνο, γεγονός που μπορεί να επιδεινώσει το πρόβλημα του χρέους. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μια καθοδική σπείρα, που δυνητικά θα κορυφωθεί σε μια κρίση δημόσιου χρέους.
5. Πληθωρισμός: Οι κυβερνήσεις μπορεί να μπουν στον πειρασμό να διογκώσουν το χρέος τους αυξάνοντας την προσφορά χρήματος, αλλά αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πληθωρισμό ή ακόμη και σε υπερπληθωρισμό, ο οποίος διαβρώνει την αξία του χρήματος και μπορεί να είναι ιδιαίτερα επιβλαβής για τους αποταμιευτές.
6. Υπέρβαση χρέους: Αυτό συμβαίνει όταν το επίπεδο του χρέους είναι τόσο υψηλό που οι πιθανοί δανειστές ή οι επενδυτές αναμένουν τα μελλοντικά έσοδα να εξυπηρετούν κυρίως το χρέος. Αυτό μπορεί να αποτρέψει νέες επενδύσεις και να επιβραδύνει την οικονομική ανάπτυξη, δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο που μπορεί να είναι δύσκολο να σπάσει.
7. Μειωμένες δημόσιες δαπάνες: Για τις χώρες, το υψηλό χρέος μπορεί να σημαίνει λιγότερα διαθέσιμα χρήματα για τις δημόσιες δαπάνες, καθώς περισσότερα έσοδα πρέπει να διατεθούν για την εξυπηρέτηση του χρέους. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε περικοπές στις κοινωνικές υπηρεσίες, την υγειονομική περίθαλψη και την εκπαίδευση, αυξάνοντας ενδεχομένως την ανισότητα και τη φτώχεια.
8. Εξάρτηση από ξένο κεφάλαιο: Οι χώρες με υψηλά επίπεδα εξωτερικού χρέους ενδέχεται να εξαρτώνται υπερβολικά από ξένα κεφάλαια, γεγονός που μπορεί να τις καταστήσει πιο ευάλωτες στις παγκόσμιες οικονομικές διακυμάνσεις και ενδεχομένως να θέσει σε κίνδυνο την οικονομική τους κυριαρχία.
9. Κόστος ευκαιρίας: Τα χρήματα που χρησιμοποιούνται για την εξυπηρέτηση του χρέους θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν αλλού, όπως επενδύσεις σε υποδομές, επιχειρήσεις ή εκπαίδευση. Αυτό το κόστος ευκαιρίας μπορεί να εμποδίσει την οικονομική ανάπτυξη και ανάπτυξη.
Αυτά είναι μερικά μόνο από τα πιθανά προβλήματα που σχετίζονται με τα υψηλά επίπεδα χρέους. Οι συγκεκριμένες επιπτώσεις μπορεί να ποικίλλουν ευρέως ανάλογα με το πλαίσιο, συμπεριλαμβανομένων των προοπτικών εισοδήματος και ανάπτυξης του οφειλέτη, των όρων και προϋποθέσεων του χρέους και του συνολικού οικονομικού περιβάλλοντος
Οι αυξήσεις των επιτοκίων κορυφώνουν τους κύκλους χρέους και οδηγούν στη συρρίκνωση των πιστώσεων. Σε κάθε κύκλο χρέους οι τομείς που βρίσκονται σε κατάσταση υπερβολής είναι διαφορετικοί. Υπερβολή σημαίνει μια κατάσταση «φούσκας» όπου μεγάλος αριθμός περιουσιακών στοιχείων έχει αγοραστεί με δανεικά χρήματα λόγω χαμηλών επιτοκίων του παρελθόντος, και οι τιμές τους έχουν αυξηθεί πάρα πολύ, λόγω της μεγάλης ζήτησης που δημιουργήθηκε από την αγορά με δανεικά κεφάλαια.
Το παγκόσμιο δημόσιο χρέος έφθασε σε σχεδόν ρεκόρ $100 τρις το 2024. Με παγκόσμιο ΑΕΠ στα 110 τρις, και οι ΗΠΑ με δημόσιο χρέος 35 τρις να έχουν1/3 του παγκοσμίου δημόσιου χρέους. Ο συνδυασμός υψηλών επιπέδων χρέους και αυξανόμενων επιτοκίων έχει ωθήσει στα ύψη το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους, προκαλώντας ανησυχίες σχετικά με τη χρήση μόχλευσης στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Επομένως, ενώ ο δανεισμός μπορεί να δημιουργήσει προοπτικές ανάπτυξης, θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με προσοχή και να υπάρχει ένα σαφές σχέδιο αποπληρωμής.
Έρχεται ένα δύσκολο περιβάλλον για τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις, τις τράπεζες και τις κυβερνήσεις διότι όπως αποδεικνύουν τα δεδομένα έχουμε εμφάνιση στασιμοπληθωρισμού, ο πληθωρισμός αναζωπυρώνεται, οι οικονομίες δυσκολεύονται και η ανεργία αρχίζει να αυξάνεται. Στην περίπτωση αυτή το κλασικό μέτρο αύξησης των επιτοκίων για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού, δημιουργεί δυσκολότερες συνθήκες στην οικονομία και θα φέρει υψηλότερη ανεργία. Τα παραπάνω σε συνδυασμό με το υψηλό ποσοστό χρέους (πάνω από το τριπλάσιο του παγκόσμιου ΑΕΠ) θα δημιουργήσει πολλαπλούς κινδύνους στις τράπεζες και αδυναμία στις κυβερνήσεις να βρουν χρήματα να καλύψουν τις ανάγκες τους.
Οι χώρες πλέον έχουν το δίλημμα πως θα ιεραρχήσουν τους περιορισμένους πόρους που έχουν. Υπάρχουν ταυτόχρονα ανάγκες για επενδύσεις στην πράσινη οικονομία, στους αμυντικούς εξοπλισμούς, στην τεχνητή νοημοσύνη, στην αναδιάρθρωση των παραγωγικών μονάδων, στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, στην κάλυψη των δημοσιονομικών ελλειμμάτων, στην αύξηση των ποσών για πληρωμή των τόκων των υπαρχόντων δανείων καθώς τα επιτόκια έχουν τετραπλασιαστεί την τελευταία τετραετία, ο υψηλός πληθωρισμός εξανεμίζει την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών και χρειάζονται κρατικές ενισχύσεις.
Και όλα αυτά συμβαίνουν σε ένα περιβάλλον όπου, οι κυβερνήσεις δεν μπορούν πλέον να «εκτυπώνουν χρήμα» μέσω ποσοτικής χαλάρωσης κλπ., διότι τροφοδοτείται περαιτέρω ο πληθωρισμός, δεν μπορούν να δανείζονται διότι είναι ήδη υπερχρεωμένες, δε συμφέρει να δανείζονται καθώς τα πολύ χαμηλά ή και μηδενικά επιτόκια των τελευταίων 20 ετών δεν υπάρχουν πλέον (τα επιτόκια των κρατικών ομολόγων έχουν τετραπλασιαστεί μετά το 2020), υπάρχουν σημαντικές γεωπολιτικές ανακατατάξεις και θέματα ενεργειακής ασφάλειας κυρίως από χώρες που σχεδιάζουν να ξαναγίνουν αυτοκρατορίες, όπως Τουρκία, Ιράν, Ρωσία, Κίνα, κλπ., και τέλος οι περισσότερες οικονομίες βρίσκονται σε στασιμοπληθωρισμό ή ύφεση, εξαιτίας της αντιμετώπισης του πληθωρισμού, οπότε δεν μπορεί να βρεθεί νέο χρήμα μέσω των φόρων από την αύξηση του ΑΕΠ.
Επί πλέον χώρες που χρησιμοποιούν ενέργεια από άνθρακα (π.χ. στην Κίνα πάνω από το 60% της ενέργειας της παράγεται από άνθρακα), παράγουν πολύ φθηνότερα τα προϊόντα τους, ρυπαίνοντας ανεξέλεγκτα το περιβάλλον, και κατακλύζουν με φθηνά προϊόντα τις χώρες που προσπαθούν να μεταβούν στην πράσινη οικονομία. Οι χώρες αυτές εκτός από το τεράστιο κόστος των επενδύσεων προς την πράσινη οικονομία, αντιμετωπίζουν τεράστιες εκροές χρημάτων από τα εμπορικά ελλείμματα εξ αιτίας ότι δεν μπορούν να ανταγωνιστούν τα φθηνά προϊόντα των ρυπογόνων χωρών (το 2023 το εμπορικό έλλειμμα ΗΠΑ, ΕΕ μόνο με την Κίνα ήταν $280 και $290 δις αντίστοιχα). Χρειάζονται πλέον πολύ εμβληματικές ηγεσίες για την αντιμετώπιση των πολύπλοκων προβλημάτων.
*Ο Γιώργος Ατσαλάκης είναι Οικονομολόγος, Αναπληρωτής Καθηγητής Πολυτεχνείου Κρήτης Εργαστήριο Ανάλυσης Δεδομένων και Πρόβλεψης
Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2025
περισσότερο από το 51% των συναλλαγών σε αμερικανικές μετοχές, διεξάγεται εκτός των επίσημων χρηματιστηρίων της Wall Street
Αλλά σε τιμές και σε ποσότητες που καθορίζονται μέσα στις εναλλακτικές πλατφόρμες συναλλαγών και στα κλειστά συστήματα συναλλαγών. Κάτι σαν παράλληλα χρηματιστήρια τα οποία προσφέρουν επιπλέον μόχλευση, αδιαφάνεια και ανωνυμία στους συναλλασσόμενους. Ο επίσημος όρος είναι ATS (alternative trading systems), δηλαδή εναλλακτικά συστήματα συναλλαγών.
Το συνολικό έργο το έχουμε ξαναδεί. Όσοι υποστηρίζουν ότι «αυτή τη φορά όλα είναι διαφορετικά», θα πρέπει να θυμούνται ότι το ίδιο motto ακούγεται πάντα όταν γεμίζουν αέρα οι φούσκες. Ειδικά σήμερα που στο παιχνίδι της φούσκας συμμετέχουν σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό και οι ισχυροί τραπεζικοί οργανισμοί των ΗΠΑ.
Απόσπασμα από άρθρο του Κ. Χαροκόπου στο liberal
Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2025
Ο φόβος μιας νέας νομισματικής υποτίμησης
Πέραν από τις γεωπολιτικές ανησυχίες η υψηλή ζήτηση για το πολύτιμο μέταλλο αντικατοπτρίζει και τις ευρύτερες ανησυχίες σχετικά με τη διαρθρωτική στροφή που συντελείται τις τελευταίες δεκαετίες προς υψηλότερο δημόσιο χρέος και αυξημένη νομισματική προσφορά.
Από το 2019, ο λόγος του χρέους των ΗΠΑ προς το ΑΕΠ έχει ανέβει από 79% σε 97% το δεύτερο τρίμηνο του 2024, με το βασικό σενάριο της Επιτροπής Ομοσπονδιακού Προϋπολογισμού να προβλέπει ότι θα αυξηθεί στο 142% έως το 2035.
Είναι λογικό η εξέλιξη του λόγου χρέους των ΗΠΑ προς ΑΕΠ να εγείρει «διακριτικές» -προς το παρόν- ανησυχίες στους επενδυτές σχετικά με τη βιωσιμότητα του χρέους των ΗΠΑ.
Αν και η κυριαρχία του δολαρίου ως αποθεματικό νόμισμα διευκολύνει τη χρηματοδότηση των ελλειμμάτων των ΗΠΑ σε σύγκριση με άλλες χώρες, εντούτοις έχει απόλυτο δίκιο ο Lucas Meric - Investment Strategist στη Credit Agricole – στην εκτίμησή του ότι υπάρχουν φόβοι ότι η απάντηση στην αυξανόμενη επιβάρυνση του χρέους μπορεί να περιλαμβάνει περισσότερες πληθωριστικές πολιτικές, που ενδεχομένως να οδηγήσουν σε αυτό που ονομάζουμε «νομισματική υποτίμηση».Ας γυρίσουμε λίγο πίσω. Ιστορικά, οι υποτιμήσεις επιτυγχάνονταν με την ανάμειξη πολύτιμων μετάλλων με μέταλλα χαμηλότερης αξίας, προκειμένου να αυξηθεί η κυκλοφορία του νομίσματος.
Για παράδειγμα, οι Ρωμαίοι αυτοκράτορες προκειμένου να χρηματοδοτήσουν τους πολέμους, μείωσαν σταθερά την περιεκτικότητα των νομισμάτων σε άργυρο από το ποσοστό του 90% επί Νέρωνα σε μόλις 2% τον τρίτο αιώνα μ.Χ.
Στις σύγχρονες οικονομίες, πώς επιτυγχάνουμε το αντίστοιχο αποτέλεσμα; Με τη μορφή εκτεταμένης νομισματικής χαλάρωσης από τις Κεντρικές Τράπεζες. Στην ουσία, από το 1971, όταν τα νομίσματα έπαψαν πλέον να είναι συνδεδεμένα με τον χρυσό, οδηγηθήκαμε σε ουσιαστική απώλεια της αγοραστικής δύναμης του χρήματος.
Αρκεί να εξετάσει κανείς την εξέλιξη της αξίας των πραγματικών περιουσιακών στοιχείων. Όπως βλέπουμε και στο παρακάτω διάγραμμα, το 1924, η μέση τιμή κατοικίας στις ΗΠΑ ανερχόταν περίπου στα 10.000 δολάρια. Το ποσό αυτό ισοδυναμούσε εκείνη την εποχή με 500 ουγκιές χρυσού.
Σήμερα, με 10.000 δολάρια μόλις και μετά βίας μπορεί κανείς να αγοράσει ένα αυτοκίνητο στις ΗΠΑ, ενώ οι 500 ουγκιές χρυσού αξίζουν 1.323.000 δολάρια, σύμφωνα με το κλείσιμο των συμβολαίων χρυσού την Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου του 2024. Ο ευτελισμός της αξίας του χρήματος είναι προφανής.
Αυτή η απόκλιση που δίνει έμφαση στη διαφορά μεταξύ ενός περιουσιακού στοιχείου με θεωρητικά άπειρη προσφορά, όπως είναι το δολάριο των ΗΠΑ και ενός περιουσιακού στοιχείου με ημι-πεπερασμένη προσφορά, όπως είναι ο χρυσός, όχι μόνο υπογραμμίζει, αλλά και αποδεικνύει την ορθότητα της ελκυστικότητας του χρυσού ως αποτελεσματικό μέσο αντιστάθμισης του κινδύνου του πληθωρισμού και διατήρησης της αγοραστικής δύναμης.
Πηγή: liberal
Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2025
NVIDIA και Ελληνικό χρηματιστήριο
Τεράστια πτώση της NVIDIA 17,8% μετοχής του NASDAQ στις 27/1/25.
Χάθηκαν 620 δις δολάρια από την κεφαλαιοποίηση της εταιρείας, λένε οι ειδήσεις της ημέρας.
Ας κάνουμε μερικές σκέψεις :
Τα 620 δις δολάρια μεταφράζονται σε 596 δις ευρώ.
Η αξία ολόκληρου του Ελληνικού χρηματιστηρίου είναι 108 δις ευρώ.
596/108,1 = 5,5 !!!!
Τί σημαίνει αυτό; Σε αντιστοιχία χάθηκαν 5,5 Ελληνικά Χρηματιστήρια.
Ενώ η αξία της NVIDIA μετά την τεράστια απώλεια ανέρχεται σε 2,9 ΤΡΙΣ ΔΟΛΑΡΙΑ !!!!
Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2025
Στασιμοπληθωρισμός και διογκωμένα χρέη απειλούν την παγκόσμια οικονομία (1/2)
Ο δανεισμός χρημάτων μπορεί να δημιουργήσει ευκαιρίες ανάπτυξης με διάφορους τρόπους:
1. Επένδυση στην Επέκταση Επιχειρήσεων: Οι επιχειρήσεις συχνά δανείζονται για να χρηματοδοτήσουν σχέδια επέκτασης, όπως η κυκλοφορία νέων προϊόντων, η επέκταση σε νέες αγορές ή η αύξηση της παραγωγικής ικανότητας. Εάν είναι επιτυχείς, αυτές οι επενδύσεις μπορούν να δημιουργήσουν αποδόσεις που υπεραντιστάθμιζουν το κόστους δανεισμού.
2. Χρηματοδότηση μεγάλων αγορών: Τα άτομα συχνά δανείζονται χρήματα για να χρηματοδοτήσουν μεγάλες αγορές, όπως σπίτια ή αυτοκίνητα, που θα ήταν δύσκολο ή αδύνατο να πληρωθούν άμεσα. Αυτό μπορεί να αυξήσει την ποιότητα ζωής και, σε ορισμένες περιπτώσεις, την παραγωγικότητα (π.χ., ένα αυτοκίνητο μπορεί να επιτρέψει μια πιο αμειβόμενη εργασία που διαφορετικά δεν είναι προσβάσιμη).
3. Επένδυση στην εκπαίδευση: Τα δάνεια χρησιμοποιούνται συχνά για τη χρηματοδότηση της εκπαίδευσης. Η τριτοβάθμια εκπαίδευση μπορεί να αυξήσει σημαντικά τις δυνατότητες κερδών ενός ατόμου κατά τη διάρκεια της ζωής του, καθιστώντας τη μια αξιόλογη επένδυση παρά το αρχικό χρέος.
4. Ανάπτυξη υποδομών: Οι κυβερνήσεις δανείζονται χρήματα για να επενδύσουν σε έργα υποδομής όπως δρόμοι, γέφυρες, νοσοκομεία και σχολεία. Αυτές οι επενδύσεις μπορούν να τονώσουν την οικονομική ανάπτυξη και να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των πολιτών.
5. Διαχείριση ταμειακών ροών: Τόσο οι επιχειρήσεις όσο και τα άτομα μπορούν να χρησιμοποιήσουν τον δανεισμό για να διαχειριστούν τις ταμειακές ροές τους. Αυτό μπορεί να τους βοηθήσει να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους σε περιόδους χαμηλότερου εισοδήματος, επιτρέποντάς τους να συνεχίσουν να λειτουργούν και ενδεχομένως αποφεύγοντας την οικονομική καταστροφή.
6. Τόνωση της οικονομίας: Σε μεγαλύτερη κλίμακα, οι κυβερνήσεις μπορούν να δανειστούν χρήματα και να τα διοχετεύσουν στην οικονομία κατά τη διάρκεια μιας ύφεσης. Αυτό μπορεί να τονώσει τη ζήτηση, να δημιουργήσει θέσεις εργασίας και ενδεχομένως να δώσει ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη.
Ωστόσο, ενώ ο δανεισμός μπορεί να επιτρέψει την ανάπτυξη και να προσφέρει μια σειρά ευκαιριών, είναι σημαντικό να το διαχειριστείτε με σύνεση. Θα πρέπει πάντα να λαμβάνεται υπόψη το κόστος δανεισμού, τόσο από πλευράς τόκων όσο και από ενδεχόμενο κίνδυνο αδυναμίας αποπληρωμής του δανείου. Υπερβολικό ή κακώς διαχειριζόμενο χρέος μπορεί να οδηγήσει σε πολλά προβλήματα.
*Ο Γιώργος Ατσαλάκης είναι Οικονομολόγος, Αναπληρωτής Καθηγητής Πολυτεχνείου Κρήτης Εργαστήριο Ανάλυσης Δεδομένων και Πρόβλεψης
Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2025
Πόσα χρόνια χρειάστηκαν να φτάσουν τα 300.000.000 χρηστών
Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2025
Ο γενικός δείκτης του χρηματιστηρίου και πώς ξεγελούν τα διαγράμματα
Πτωτικό μου φαίνεται το μηνιαίο
Σαφώς ανοδικό το ετήσιο
Ας δω και το μακροπρόθεσμο από το 1999
Πωπω πόσο χαμηλά είμαστε!!!
Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2025
Το μέλλον του Bitcoin ως εθνικό απόθεμα ;
Το γεωπολιτικό περιβάλλον του Bitcoin συνεχίζει να ξεδιπλώνεται. Ενώ οι ΗΠΑ ηγούνται σε επίπεδο αποθεμάτων, κράτη όπως η Κίνα και η Ρωσία δημιουργούν αθόρυβα τα αποθέματά τους, συχνά μέσω αδιαφανών καναλιών. Στο μεταξύ, μικρότεροι "παίκτες" -όπως το Ελ Σαλβαδόρ- αποδεικνύουν πώς το Bitcoin μπορεί να μεταβάλλει τις εθνικές στρατηγικές.
Πλούσια κράτη με τεράστια συναλλαγματικά αποθέματα, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα, θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν την οικονομική τους δύναμη για να αποκτήσουν τεράστιες ποσότητες Bitcoin. Σε ένα υποθετικό σενάριο όπου τα κράτη κατανείμουν την ισοδύναμη αξία των αποθεμάτων του χρυσού τους στο Bitcoin, η αγορά θα δοκίμαζε μια πρωτοφανή ζήτηση, με την τιμή του Bitcoin να εκτιμάται πως θα ξεπεράσει τα 952.000 δολάρια και η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς των crypto να εκτοξεύεται στα 20 τρισ. δολάρια. Δυνάμεις μεσαίου βεληνεκούς -όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γερμανία- θα μπορούσαν να αυξήσουν τα αποθέματά τους μέσω μιας επιθετικής πολιτικής κατασχέσεων ή άμεσων αγορών, με στόχο να εξασφαλίσουν ένα αντιστάθμισμα έναντι της χρηματοπιστωτικής αστάθειας.
Κράτη με σημαντική τεχνολογική υποδομή, όπως η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα, θα μπορούσαν να ενισχύσουν τα αποθέματά τους μέσω κυβερνητικά υποστηριζόμενων πρωτοβουλιών εξόρυξης, παρόμοιων με το μοντέλο του Μπουτάν. Στο μεταξύ, η Ρωσία και το Ιράν θα μπορούσαν να επικεντρωθούν στην κρατικά χρηματοδοτούμενη εξόρυξη για να παρακάμψουν τις κυρώσεις και να αποκτήσουν κρυφά Bitcoin.
Πηγή: forbesgreece
Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2025
H απληστία, ο υπερδανεισμός και η απροσδιόριστη αξία του Bitcoin μπορεί να διαλύσουν τις αγορές.
Και αυτή η σκέψη έχει στοιχεία λογικής. Γιατί για παράδειγμα η Goldman Sachs να δημοσιοποιεί τις εκτιμήσεις της για την πορεία των χρηματιστηρίων στο ευρύ επενδυτικό κοινό, όταν οι δικοί της πελάτες πληρώνουν ακριβά για την τεχνογνωσία της και τις συμβουλές που τους παρέχει; Πώς είναι δυνατόν η Morgan Stanley να πουλάει «τζάμπα» σε όλον τον κόσμο, κάτι για το οποίο πληρώνεται αδρά από τους υπάρχοντες πελάτες της; Και γενικότερα για ποιο λόγο οι διαχειριστές κεφαλαίων κοινοποιούν τις προβλέψεις τους; Εκτός και εάν επιθυμούν να δημιουργήσουν κλίμα.
Και η αλήθεια είναι ότι δεν είναι λίγες οι φορές, στις οποίες σε κρίσιμες καμπές των χρηματιστηριακών διαδρομών, οι εκτιμήσεις των ισχυρών επενδυτικών οίκων και των διαχειριστών κεφαλαίων διαψεύδονται με πανηγυρικό τρόπο. Με αποτέλεσμα να δημιουργείται όχι μόνο ένα κλίμα δυσπιστίας απέναντι στις προτάσεις τους και στις τιμές στόχους που θέτουν, αλλά πολλές φορές να ενεργοποιούνται ακόμα οι ακριβώς αντίθετες κινήσεις από την πλευρά των ιδιωτών επενδυτών.
Επομένως, ποιους να εμπιστευόμαστε στις αγορές; Η απάντηση είναι απλή. Αυτούς που όσα υποστηρίζουν και διαφημίζουν, τα πραγματοποιούν κιόλας για τον εαυτό τους. Όπως για παράδειγμα είναι ο Warren Buffett, o οποίος ό, τι λέει, το κάνει πράξη μέσω της Berkshire Hathaway. Αλλά και τους χρηματιστές, οι οποίοι δεν διαχειρίζονται κεφάλαια των πελατών τους, αφού αποκομίζουν κέρδη όχι από την άνοδο ή πτώση των αγορών, αλλά από τις προμήθειες των συναλλαγών και μόνο.
Στις απόψεις του Warren Buffett έχουμε αναφερθεί διεξοδικά και με ιδιαίτερο σεβασμό αρκετές φορές. Οπότε έφτασε η ώρα να εστιάσουμε την προσοχή μας στις σκέψεις και στις εκτιμήσεις σχετικά με την πορεία των αγορών ενός εμβληματικού χρηματιστή. Του Thomas Pertreffy, ιδρυτή, μεγαλομετόχου και πρόεδρου της διαδικτυακής πλατφόρμας χρηματιστηριακών συναλλαγών Interactive Brokers.
Συμπερασματικά για τον Thomas Perteffy της Interactive Brokers, ο φόβος των αγορών για το 2025 εδράζεται πάνω στην ψυχολογική υπερδιέγερση των επενδυτών, στον υπέρμετρο δανεισμό για αγορά μετοχών και στην απουσία ενός τρόπου αποτίμησης του bitcoin που σε περίπτωση υποχώρησης του ίσως να πυροδοτήσει και συστημικό κίνδυνο. Για τον Perteffy, το ζήτημα δεν είναι το «αν» θα πέσουν οι αγορές, τις οποίες θεωρεί άκρως υποτιμημένες. Αλλά το πόσο γρήγορα και απότομα θα συμβεί αυτό. Διότι από την ταχύτητα και τη βιαιότητα της πτώσης, θα εξαρτηθεί η ρευστοποίηση των margins και το συνολικό «melt down» των αγορών.
Πηγή: liberal