Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2024

Τι είναι ο δείκτης PEG


Ο δείκτης PEG συνδυάζει τον πολλαπλασιαστή κερδοφορίας με την εκτιμώμενη αύξηση των κερδών ανά μετοχή και επιχειρεί να εξηγήσει πότε το P/E της μετοχής είναι υπερβολικό σε σχέση με την προσδοκώμενη αύξηση των κερδών που προβλέπουν οι αναλυτές. Ο δείκτης PEG υπολογίζεται ως κλάσμα του δείκτη P/E ως προς τον ρυθμό αύξησης των κερδών πολλαπλασιασμένο επί 100. Συνδυάζοντας τα προσδοκώμενα κέρδη και τους πολλαπλασιαστές αποτίμησης, οι επενδυτές είναι σε θέση να αποτιμήσουν τις προοπτικές μιας συγκεκριμένης εταιρείας ή μιας ολόκληρης αγοράς.

Ο δείκτης PEG αξιολογεί το πραγματικό μέγεθος του δείκτη P/E ενός τίτλου, αφού είναι πιθανόν μία εταιρεία που τελεί υπό διαπραγμάτευση με δείκτη τιμής προς κέρδη 50 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη της να δικαιολογεί πλήρως το υψηλό κατά τ' άλλα δείκτη P/E της λόγω του growth στα κέρδη της, σε αντίθεση με άλλη μετοχή με αρκετά πιο συντηρητική αποτίμηση στο ταμπλό και με μικρότερο P/E, αλλά χαμηλότερο ρυθμό αύξησης στα κέρδη της.

Κατά τους αναλυτές,  ο δείκτης PEG λειτουργεί ως μέσο για μακροχρόνιες επενδυτικές επιλογές και σε μετοχές με ικανοποιητική εμπορευσιμότητα, ενώ αντίθετα δεν προσφέρει ιδιαίτερα σημαντικό έργο στην αναζήτηση επιλογών βραχυχρόνιας διάρκειας και θα πρέπει να συνδυάζε.


Πηγή: euro2day

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου