Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2022

Εκτίμηση για τον χρυσό στις 3.000 δολάρια το 2023

Θα είναι το 2023 η χρονιά που ο χρυσός θα φτάσει τα 3.000 δολάρια ανά ουγγιά; Ο Ole Hansen, αναλυτής εμπορευμάτων στη δανέζικη Saxo Bank της Δανίας, υποστηρίζει ότι το σενάριο αυτό είναι πιθανό, μόλις οι αγορές συνειδητοποιήσουν ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα παρά τη νομισματική σύσφιξη. Προσωπικά πιστεύω ότι ο χρυσός θα μπορούσε να σκαρφαλώσει έως και τα 4.000 δολάρια.

Ο Hansen επισημαίνει τρεις παράγοντες που θα μπορούσαν να ωθήσουν το πολύτιμο μέταλλο σε ιστορικά υψηλά το επόμενο έτος. Πρώτον, αυτό που λέμε "οικονομία του πολέμου" και η νοοτροπία που καλλιεργεί μπορεί να αποθαρρύνει τις κεντρικές τράπεζες από το να διατηρούν συναλλαγματικά αποθέματα –εις το όνομα της αυτάρκειας– γεγονός που θα ευνοούσε τον χρυσό. Δεύτερον, οι κυβερνήσεις θα συνεχίσουν να αυξάνουν τις δαπάνες –και τα ελλείμματα– για την υλοποίηση φιλόδοξων project, όπως η ενεργειακή μετάβαση. Και τρίτον, μια ενδεχόμενη παγκόσμια ύφεση το 2023 θα ωθήσει τις κεντρικές τράπεζες να διοχετεύσουν ρευστό στην αγορά. 

Ο ίδιος αναλυτής λέει πως τα σχόλια του δεν είναι τόσο πρόβλεψη όσο νοητικό πείραμα, αλλά δεν νομίζω πως θα πρέπει οι επενδυτές να πάρουν αψήφιστα τις εκτιμήσεις του. Ακριβώς για τους λόγους που ανέφερε ο Hansen, συμφωνώ πως είναι πολύ πιθανό να δούμε την αξία του χρυσού να εκτοξεύεται στις 3.000 δολάρια –ή και υψηλότερα– εντός των επόμενων 12 - 18 μηνών. 


Πηγή: capital

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου