Σάββατο 16 Ιουλίου 2022

Πληθωρισμός: Ο «κανόνας του 72» και πώς επηρεάζει τις καταθέσεις

Όπως αναφέρει το CNBC, αυτός ο εμπειρικός κανόνας εφαρμόζεται γενικά στις αποδόσεις επένδυσης. Είναι ένας κανόνας που υπολογίζει κατά προσέγγιση πόσα χρόνια θα χρειαστούν οι επενδυτές για να διπλασιάσουν τα χρήματά τους με ένα συγκεκριμένο επιτόκιο.

Δείτε πώς λειτουργεί: Διαιρέστε το 72 με το ετήσιο επιτόκιο για να προσδιορίσετε το χρονικό διάστημα που χρειάζεται για να διπλασιαστεί μια επένδυση.

Για παράδειγμα, τα χρήματα που επενδύονται σε ένα αμοιβαίο κεφάλαιο με απόδοση 2% ετησίως θα διπλασιαστούν σε 36 χρόνια, σύμφωνα με τον κανόνα. Κάποιος με ετήσια απόδοση 6% θα το έκανε σε 12 χρόνια.

Αντίστροφη λειτουργία

Με τον πληθωρισμό, ο κανόνας λειτουργεί αντίστροφα: Οι καταναλωτές μπορούν να υπολογίσουν κατά προσέγγιση πόσο γρήγορα οι υψηλότερες τιμές θα μείωναν στο μισό την αξία των αποταμιεύσεών τους. Για να γίνει αυτό, διαιρέστε το 72 με τον ετήσιο ρυθμό πληθωρισμού.

Χρησιμοποιώντας αυτόν τον τύπο, η αξία των χρημάτων των καταναλωτών θα μειωνόταν στο μισό σε περίπου 8 έως 8½ χρόνια. (Εβδομήντα δύο διαιρούμενο με 8,6 ισούται με 8,37).


Πηγή: OT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου