Δευτέρα 9 Μαΐου 2022

Sell in May and go away?

Η χρηματιστηριακή ρήση "Sell in May and go away, and come on back on St. Leger's Day" (μετάφραση: Πουλήστε τον Μάιο και φύγετε μακριά, και επιστρέψτε την ημέρα του Αγίου Λέγκερ) έχει τις ρίζες της στη Μ. Βρετανία και ήταν έθιμο αριστοκρατών, εμπόρων και τραπεζιτών που θα έφευγαν από την πόλη του Λονδίνου για τους καλοκαιρινούς μήνες. Η ημέρα του St. Leger αναφέρεται σε μια διάσημη ιπποδρομία που λάμβανε χώρα στα μέσα Σεπτεμβρίου.

Στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά υπάρχει μια ιδιομορφία, καθώς τα τελευταία 20 και πλέον έτη όποιος είχε αποφασίσει να ακολουθήσει τη στρατηγική "αγοράζω και διακρατώ τις μετοχές χωρίς αγοραπωλησίες" μέχρι και σήμερα θα ήταν χαμένος περί το 69% περίπου, μιας και η τάση ήταν καθαρά πτωτική. Δηλαδή, εάν κάποιος είχε επενδύσει 100.000 ευρώ την 1η Νοεμβρίου 2000 μέχρι και σήμερα, θα είχε μόλις 30.840 ευρώ (χωρίς να συμπεριλαμβάνονται τα μερίσματα). 

Ωστόσο, εάν κάποιος είχε ακολουθήσει τη στρατηγική "Sell in May and go away", θα είχε αποκομίσει κέρδος 21.703 ευρώ, ήτοι σωρευτική απόδοση 22% περίπου (χωρίς να συμπεριλαμβάνονται τα μερίσματα), δηλαδή θα είχε 121.703 ευρώ. Στην περίπτωση όπου ένας επενδυτής ακολουθούσε το αντίθετο, η απόδοσή του θα ήταν -79,7%, δηλ. χειρότερη και από τη διακράτηση! Η στρατηγική "αγοράζω τον Νοέμβριο και πουλώ στο τέλος Απριλίου" δίνει μια μέση απόδοση της συγκεκριμένης περιόδου +2,9%, ενώ η αγορά τον Μάιο και πώληση τον Οκτώβριο διαμορφώνει τη μέση απόδοση στο -4,5%. 

Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο Απρίλιος για την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά αποτελεί τον καλύτερο μήνα του έτους με μεγάλη διαφορά από τον δεύτερο, καθώς στα τελευταία 24 χρόνια τα 18 έχει σημειώσει θετική απόδοση, ενώ ταυτόχρονα καταγράφει και την υψηλότερη μέση απόδοση από όλους τους υπόλοιπους μήνες του χρόνου με 3,8%.

Πηγή,  Τριγκας-capital


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου