Τετάρτη 11 Αυγούστου 2021

Κρυπτονομίσματα, blockchain και μέλλον χωρίς μεσάζοντες

 

Αν τα κρυπτονομίσματα και το blockchain μας υπόσχονται ένα μέλλον με τραπεζικές υπηρεσίες χωρίς τράπεζες, τα NFTs φιλοδοξούν να μη χρειαζόμαστε ενδιάμεσους για αγοραπωλησίες περιουσιακών στοιχείων. Συμβολαιογράφους, μεσίτες για τα ακίνητα ή χρηματιστές για τις μετοχές.

Για ποιο λόγο πηγαίνουμε στο υποθηκοφυλακείο και στον συμβολαιογράφο όταν θέλουμε να αγοράσουμε ένα σπίτι; Για να πιστοποιηθεί η ιδιοκτησία και κατόπιν να μεταβιβαστεί στο όνομα μας. Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε το χρηματιστήριο; Για να διασφαλίζεται ότι ο πωλητής θα παραδώσει τις μετοχές του και ο αγοραστής θα πληρώσει τα χρήματα.

Αν όμως οι συναλλαγές μπορούν να γίνονται αυτοματοποιημένα, χωρίς μεσάζοντα, αξιόπιστα; Αυτό είναι το επαναστατικό που φέρνει η τεχνολογία των NFTs μέσω του blockchain. Δίνει ένα αποφασιστικό χτύπημα στην ύπαρξη μεσαζόντων, ακόμα και σε σημεία που δεν είχαμε φανταστεί ότι μπορεί να υπάρξουν. Δημιουργεί ένα ανοιχτό και διαφανές οικονομικό περιβάλλον που είναι διαθέσιμο σε όλους. Κι όλα αυτά χωρίς να υπάρχει η ανάγκη κάποιας κεντρικής αρχής.

Απίστευτο; Το ίδιο τρελό θα σας φαινόταν αν σας έλεγαν πριν λίγα χρόνια ότι η μεγαλύτερη εταιρία taxi στον κόσμο δεν θα διαθέτει κανένα taxi. Να όμως που εμφανίστηκε η Uber. Οι εποχές αλλάζουν. Ο πιο δημοφιλής ειδησεογραφικός οργανισμός στον κόσμο, με δισεκατομμύρια αναγνώστες, η Facebook, δεν δημιουργεί περιεχόμενο. Δεν διαθέτει ούτε ένα δημοσιογράφο. Μετακινεί δεδομένα, δηλαδή ηλεκτρόνια. Δεν παράγει τίποτα απτό και κερδίζει δισεκατομμύρια δολάρια.

Πηγή: euro2day


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου