Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2018

Η μεγάλη πρόκληση της Plug Power

Το υδρογόνο έχει όλες τις προϋποθέσεις να αποτελέσει την ιδανική λύση για την αντιμετώπιση των ενεργειακών προκλήσεων. Είναι άφθονο, καθώς αποτελεί το παλαιότερο και το πιο κοινό στοιχείο στο σύμπαν. Έχει το υψηλότερο ενεργειακό περιεχόμενο ανά μονάδα βάρους από οποιοδήποτε άλλο γνωστό καύσιμο (τρεις φορές μεγαλύτερο από αυτό της βενζίνης). Η ενέργεια που παράγει είναι σχεδόν ίση με την αρχική εισαγωγή ενέργειας.
Η εταιρία Plug Power είναι ο αδιαφιλονίκητος παγκόσμιος ηγέτης στις κυψέλες καυσίμου υδρογόνου. Η εταιρία περηφανεύεται πως έχει γίνει ο μεγαλύτερος χρήστης υγρού υδρογόνου στον κόσμο, ξεπερνώντας τη NASA. Με κεφαλαιοποίηση 400 εκατομμύρια και απασχολώντας 536 εργαζόμενους, υπολογίζει να έχει καθαρά έσοδα μεταξύ 175 και 190 εκατομμυρίων δολαρίων το 2018. Εντυπωσιακά υψηλότερα από τα 103 εκατομμύρια δολάρια που είχε το 2017. Η αύξηση οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην συμφωνία ύψους 600 εκατομμυρίων δολαρίων με την Amazon, καθώς έχει αναλάβει την ηλεκτροδότηση σε αρκετές αποθήκες της.
Η ΜΕΤΟΧΗ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ 5ΕΤΙΑ
Σύμφωνα με την πρόσφατη ανακοίνωση αποτελεσμάτων του τρίτου τριμήνου, τα έσοδα της Plug Power αυξήθηκαν κατά 25%, σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2017. Η εταιρεία πλέον βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το να αρχίσει να έχει κέρδη. Οι ζημιές ήταν 1,6 εκατομμύρια δολάρια, μετά από φόρους και αποσβέσεις (EBITDA). Η χαμηλότερη απώλεια που έχει σημειώσει ποτέ.

Η συνεργασία με την Federal Express έχει αναδείξει τις δυνατότητες της στα βαριά οχήματα. Ένα φορτηγό έχοντας στην μηχανή την τεχνολογία της Plug Power, μπορεί να διανύσει 10.000 μίλια σε διαφορετικές καιρικές συνθήκες. Νέος μεγάλος πελάτης αναμένεται να είναι η Home Depot (HD).
Αν και έχουν ήδη συμφωνήσει, δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα, επειδή η HD βρίσκεται στο επίκεντρο της αναδιοργάνωσης της εφοδιαστικής αλυσίδας της. Η συμφωνία δεν μας εξέπληξε, καθώς η λίστα του πελατολογίου της απαρτίζεται από παγκόσμιας εμβέλειας blue chip όπως Walmart, Nike, IKEA, Honda, BMW, Mercedes-Benz, P&G, Coca-cola.
Για να ανταποκριθεί στην ταχέως αυξανόμενη ζήτηση, η Plug Power ανακοίνωσε την έναρξη λειτουργίας μιας νέας μονάδας παραγωγής. Το μεγάλο στοίχημα είναι να συνεχίζει να αυξάνει τις πωλήσεις, ώστε να ωφεληθεί από τις οικονομίες κλίμακας. Η νέα μονάδα θα χρηματοδοτηθεί εν μέρει από το "Excelsior Jobs Program" (κάτι σαν ΕΣΠΑ). Μεταξύ άλλων έχει δεσμευτεί να δημιουργήσει ένα σύνολο περίπου 100 θέσεων εργασίας στην πολιτεία της Νέας Υόρκης, μέχρι τα τέλη του 2019.
Οι εταιρίες πράσινης ενέργειας στο παρελθόν έχουν κάψει πολλούς επενδυτές. Η Plug Power δεν ξέφυγε από τον κανόνα. Όπως βλέπουμε στο παρακάτω διάγραμμα, διαπραγματεύεται πολύ κάτω από τα υψηλά του Μάρτη του 2014. Για να μην αναφέρουμε πως είχε φτάσει τα 1.500 δολάρια την εποχή των dot.com, όταν οι προσδοκίες για την προοπτική του κλάδου είχαν προκαλέσει φρενίτιδα ενθουσιασμού.
Παρόλα αυτά αποδεικνύεται από τις πλέον ανθεκτικές. Έχει ξεπεράσει τα 20 χρόνια λειτουργίας και πλέον διαθέτει πάνω από 150 κατοχυρωμένες πατέντες. Αν όντως το υδρογόνο αποτελέσει τον βασικό αντικαταστάτη του πετρέλαιο ως πηγή ενέργειας, είναι φανερό πως οι μέτοχοι της Plug Power θα βγουν ιδιαίτερα κερδισμένοι.
Πόσο απίθανη είναι αυτή η περίπτωση; Καθόλου. Στην Γερμανία πρόσφατα ξεκίνησε να λειτουργεί το πρώτο τρένο στον κόσμο που κινείται αποκλειστικά από υδρογόνο. Μπορεί να κόστισε περισσότερο να φτιαχτεί, σε σχέση με τα συμβατικά, αλλά είναι πολύ φθηνότερο στην κατανάλωση καυσίμου. Επιπλέον είναι αθόρυβο και κυρίως καθαρό.
Υπάρχει ισχυρή θέληση από κράτη και μεγάλες εταιρίες να συμβάλουν στο ζήτημα της πράσινης ενέργειας. Η Καλιφόρνια ανήγγειλε ότι επιδιώκει η ηλεκτροδότηση της να επιτευχθεί εξ ολοκλήρου με πράσινη ηλεκτρική ενέργεια μέχρι το 2030. Η ΕΕ φιλοδοξεί να φτάσει στο 50% μέχρι τότε.
Πότε και αν θα ευοδωθούν τα σχέδια είναι άγνωστο. Το σίγουρο είναι πάντως, ότι οι εξελίξεις στον κλάδο της ενέργειας τρέχουν πολύ ταχύτερα από ότι στο παρελθόν.

Απόσπασμα από το πολύ ενδιαφέρον άρθρο του Β.Παζόπουλου στο euro2day.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου