Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου 2018

Η συγκέντρωση πλούτου στους λίγους επηρεάζει και τους... κροίσους.

Η αύξηση των εισοδημάτων των ήδη ευκατάστατων νοικοκυριών παρατηρείται στις ανεπτυγμένες οικονομίες της Δύσης, είναι θεαματική όμως και στις αναπτυσσόμενες οικονομίες της Ανατολής και δη στην κινεζική, όπου η ζήτηση για πολυτελή και ακριβά ρούχα και αξεσουάρ είναι εκρηκτική.


fortune Greece

Ο Μπερνάρ Αρνό και ο Αμάνθιο Ορτέγκα είναι οι επικεφαλής και μεγαλομέτοχοι δύο πολυεθνικών υπερδυνάμεων της μόδας: της παριζιάνικης φίρμας ενδυμάτων και ειδών πολυτελείας Louis Vuitton Moet Hennessey (LVMH) ο πρώτος, της μαδριλένικης αλυσίδας καταστημάτων ενδυμάτων και ειδών ευρείας κατανάλωσης Inditex ο δεύτερος (ελέγχει δημοφιλέστατες επωνυμίες, όπως Zara, Pull & Bear, Massimo Dutti, Bershka, Stradivarius, Oysho, Zara Home και Uterqüe).
Ο Γάλλος Αρνό και ο Ισπανός Ορτέγκα είναι σήμερα οι μοναδικοί ευρωπαίοι πολίτες με προσωπική περιουσία που ξεπερνά τα 50 δισ. δολάρια. Επί σειρά ετών το προσωπικό χαρτοφυλάκιο του Ορτέγκα ξεπερνούσε σε αξία εκείνο του Αρνό.
Εφέτος τα πράγματα άλλαξαν. Σύμφωνα με τη λίστα των εκατομμυριούχων (Billionaires Index) του αμερικανικού ενημερωτικού οργανισμού Bloomberg, η αξία του χαρτοφυλακίου τού ηλικίας 82 ετών ιδρυτή της Inditex μειώθηκε κατά 7% το 2018 και περιορίστηκε στα 69,7 δισ. δολάρια - 3,5 εκατομμυριάκια έχασε ο ισπανός επιχειρηματίας μόνο την περασμένη Τετάρτη λόγω της πτώσης της μετοχής της Inditex κατά 5,7%.

Αντίθετα, ο ηλικίας 69 ετών πρόεδρος της LVMH είδε την περιουσία του να αυξάνεται εφέτος κατά... ένα τέταρτο και να εκτινάσσεται η αξία της στα 79,3 δισ. δολάρια - και να γίνεται ο πλουσιότερος ευρωπαίος πολίτης! Χάρη, βεβαίως, στην εκτόξευση της μετοχής της γαλλικής φίρμας στα ουράνια. Ο Αρνό είναι ο τέταρτος σε πλούτο κάτοικος του πλανήτη και ο Ορτέγκα ο πέμπτος.
Η εκτόξευση της μετοχής της LVMH και η καθίζηση της Inditex το τελευταίο 12μηνο οφείλονται στη μεγάλη αύξηση της ζήτησης των καταναλωτών για είδη πολυτελείας και στη μεγάλη κάμψη της ζήτησης για ρούχα, υποδήματα και εν γένει εξαρτήματα ευρείας κατανάλωσης. Με τιμές, δηλαδή, που μπορούν να αντέξουν πολύ περισσότερα βαλάντια.
«Για τη μόδα ευρείας κατανάλωσης τα περιθώρια στενεύουν διαρκώς. Αντίθετα, για τη μόδα πολυτελείας ανοίγονται όλο και μεγαλύτερες προοπτικές» σημειώνει ο Τσαρλς Αλεν, επικεφαλής αναλυτής της Bloomberg Intelligence.
Η εξήγηση του φαινομένου είναι απλή, σημειώνει ο ρεπόρτερ του Bloomberg Μπέντζαμιν Σταπλς. Τα διαθέσιμα εισοδήματα της μεσαίας τάξης συρρικνώνονται ενώ ο πλούτος των υψηλότερων εισοδηματικών κλιμακίων αβγατίζει. Είναι μια διαδικασία που έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετά χρόνια και επιταχύνθηκε την τελευταία δεκαετία, μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, που προκάλεσε μεταξύ άλλων μεγάλη μεταφορά πλούτου από τις μεσαίες προς τις ανώτερες εισοδηματικές τάξεις.

Αποσπάσματα από άρθρο στο ΒΗΜΑ. Ολόκληρο το άρθρο θα το βρείτε εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου