Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 2017

Οι μεγάλες αγορές είναι ακριβές σήμερα;

Ο Αλέκος Παππάς προσπαθεί με την ανάρτηση του στο facebook να απαντήσει στο μεγάλο ερώτημα. Παρακολουθήστε τον καθώς και οι 3 παρατηρήσεις του είναι πολύ σημαντικές:

"Θα προσπαθήσω να δώσω απάντηση γράφοντας τις σκέψεις μου .
Να ξεκαθαρίσω , ότι έχω μεγάλο σεβασμό στις αγορές, διότι γνωρίζουν το αύριο,το μεθαύριο και το παρά - μεθαύριο και είναι ένας τέλειος μηχανισμός που προεξοφλεί το μέλλον.
Πρέπει όμως να σχολιάσω ότι το 2009, ο πλανήτης είχε βουλιάξει σε ύφεση και έγινε ένα    "jumpstart ".
Αυτό που ακολούθησε, είναι μια ξέφρενη άνοδος των αγορών, με τις αξίες να έχουν σχεδόν "3πλασιαστει ".
Εύλογα λοιπόν υπάρχει το στοιχείο της "αμφισβήτησης", διότι έγινε μια μεγάλη διάσωση από τις κεντρικές τράπεζες και ενδέχεται να δημιουργηθούν υπερβολές .
Κάνω λοιπόν τις εξής παρατηρήσεις :
1. Οι μεγάλες πολυεθνικές έχουν στα ταμεία τους ρευστότητα ρεκόρ. Γιατί λοιπόν δεν επενδύουν και το μόνο που κάνουν είναι να αγοράζουν τις ίδιες τις μετοχές τους; μήπως και οι CEOs δεν πιστεύουν στην ανάπτυξη ;
2. Η διαφορά των αποδόσεων, μεταξύ 10 ετών κρατικών ομολόγων και αντίστοιχων 2 ετών, ήταν ιστορικά σε εποχές ήπιας ανάπτυξης, περίπου 1.5-2%.
Αυτό σημαίνει ότι όταν αγοράζεις ομόλογο δεκαετίας, περιμένεις μεγαλύτερη απόδοση από ένα αντίστοιχο ομόλογο διετίας, διότι το ρίσκο στα δυο χρόνια διακράτησης του ομολόγου, είναι πολύ μικρότερο από τα δέκα χρόνια .
Σήμερα, η διαφορά είναι πολύ πιο χαμηλή από το 1.5%
Συγκεκριμένα είναι λιγότερο από 0.5%  !!!
Αυτό σημαίνει ότι το έξυπνο και δυνατό χρήμα , δεν πιστεύει ότι θα υπάρξει ισχυρή οικονομική ανάπτυξη και αντίστοιχη άνοδος στα επιτόκια και προβαίνει σε αγορές μακροχρόνιων ομολόγων και όχι βραχυχρόνιων .
3.Ειπαμε στην αρχή ότι έγινε μια τεράστια παρέμβαση από τις κεντρικές τράπεζες το 2009.
Συγκεκριμένα η FED, έχει στο ενεργητικό της (στο λογιστικό βιβλίο), 4.5 trillion δολάρια, αγορασμένα ομόλογα από τις παρεμβάσεις, που πρέπει να πουλήσει (το έχει αποφασίσει), για να επανέλθει στην αρχική (προ παρέμβασης) κατάσταση .
Στο σημείο αυτό εμείς πρέπει να αναρωτηθούμε ....θα γίνει σωστά αυτό ;  Κάτι παρόμοιο δεν έχει ξαναγίνει....αυτό λοιπόν λέγεται "fine tuning " η καλιμπραρίσμα..!!!
Μπορεί να πετύχει και το ευχόμαστε ...αλλά μπορεί και όχι .
Αυτές οι παρατηρήσεις πρέπει κατά την γνώμη μου να επισημαινονται διότι γίνονται μετά από μελέτη των δεδομένων και των τάσεων .

Τελειώνοντας λοιπόν θα έλεγα ότι οι αγορές φαίνονται ΑΚΡΙΒΕΣ" .


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου