Παρασκευή 12 Μαΐου 2017

Θα ανεβαίνει για πάντα ο Dow Jones;

Κοιτάζοντας το διάγραμμα του Dow  όλες οι διορθώσεις, με εξαίρεση το 1929, φαίνονται σχετικά μικρές, λόγω της εκθετικής φύσης του γραφήματος. Αλλά όταν ζεις αυτές τις πτώσεις, το 40% ή 50% είναι πολύ δραματικό και επώδυνο. Και πρέπει να θυμόμαστε ότι όλες οι πτώσεις της αγοράς ήρθαν εντελώς απροσδόκητα  για όλους, επενδυτές, κυβερνήσεις και οικονομολόγους.
Στο παραπάνω διάγραμμα βλέπουμε ότι ο Dow είναι σε μια μακροχρόνια ανοδική τάση. Έτσι, η έκφραση «τα χρηματιστήρια πάντα ανεβαίνουν» φαίνεται σωστή.
Η υψηλότερη πιθανότητα, απλά παρατηρώντας την ανοδική τάση, είναι ότι θα συνεχιστεί για πάντα με προσωρινές διορθώσεις. Αλλά η διαπίστωση αυτή δεν λαμβάνει υπόψη τον τρόπο επιτεύχθηκε η μετεωρική άνοδος. Η εξήγηση είναι φυσικά απλή. Από τη δημιουργία της Fed το 1913, υπήρξε μια έκρηξη των πιστώσεων και εκτύπωσης  χρήματος .  Αυτή ήταν η πρωταρχική κινητήρια δύναμη όλων των αγορών περιουσιακών στοιχείων, συμπεριλαμβανομένων, μετοχές, ομόλογα και ακίνητα. Το χρέος και ο πληθωρισμός έχουν αυξηθεί επίσης εκθετικά.

Απόσπασμα από άρθρο του E. Greyerz (KWN)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου