Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2024

Warren Buffett: Η επενδυτική του φιλοσοφία βασίζεται σε 6 θεμελιώδεις κανόνες που καθοδηγούν τις αποφάσεις του εδώ και 10ετίες



Ο βασικός κανόνας του Μπάφετ για τις επενδύσεις είναι να μην χάνεις ποτέ χρήματα. Δίνει μεγάλη έμφαση στη διατήρηση του κεφαλαίου, δίνοντας προτεραιότητα στην αποφυγή ζημιών έναντι της επιδίωξης μέγιστων κερδών. Ο Μπάφετ κατανοεί ότι η διατήρηση του κεφαλαίου είναι ζωτικής σημασίας για τη μακροπρόθεσμη επενδυτική επιτυχία, καθώς οι απώλειες μπορούν να ανατρέψουν σημαντικά την πρόοδο ενός επενδυτή.

  • Εστιάζοντας σε επενδύσεις με υψηλή πιθανότητα επιτυχίας και ελάχιστο καθοδικό κίνδυνο, ο Μπάφετ στοχεύει στην ελαχιστοποίηση της πιθανότητας μόνιμης απώλειας κεφαλαίου. Η πρώτη του προτεραιότητα δεν είναι να βγάζει χρήματα- η πρώτη του δουλειά είναι να διατηρεί το κεφάλαιό του ασφαλές από απώλειες.



«Να είστε φοβισμένοι όταν οι άλλοι είναι άπληστοι και άπληστοι όταν οι άλλοι είναι φοβισμένοι». – Warren Buffett

Η αντιφατική επένδυση αποτελεί κρίσιμη πτυχή της επενδυτικής φιλοσοφίας του Μπάφετ. Πιστεύει ότι πρέπει να πηγαίνει ενάντια στο πλήθος, να αγοράζει ποιοτικές εταιρείες όταν η αγορά έχει ρίξει τις τιμές τους λόγω υπερβολικής απαισιοδοξίας και να πουλάει όταν οι επενδυτές έχουν ανεβάσει τις τιμές λόγω παράλογης υπερβολής.

Εντοπίζοντας το συναίσθημα της αγοράς και ενεργώντας αντίθετα προς αυτό, ο Buffett εκμεταλλεύεται τις ευκαιρίες που δημιουργούνται από τις συναισθηματικές αντιδράσεις των άλλων επενδυτών. Αυτή η προσέγγιση του επιτρέπει να αγοράζει χαμηλά και να πουλάει ψηλά, μεγιστοποιώντας τις πιθανές αποδόσεις του και ελαχιστοποιώντας παράλληλα τον κίνδυνο.


Όταν οι άλλοι επενδυτές βρίσκονται σε ευφορία για τα κέρδη τους, ο Μπάφετ συσσωρεύει μετρητά και δεν αγοράζει τίποτα. Όταν η αγορά βρίσκεται στο αποκορύφωμα της απαισιοδοξίας και όλοι φοβούνται να αγοράσουν μετοχές, ο Μπάφετ χτίζει θέσεις στις καλύτερες εταιρείες.


«Ποτέ μην επενδύεις σε μια επιχείρηση που δεν μπορείς να καταλάβεις». – Warren Buffett.

Ο Μπάφετ υποστηρίζει σθεναρά να παραμένει κανείς εντός του κύκλου των ικανοτήτων του όταν επενδύει. Επικεντρώνεται στην επένδυση σε εταιρείες με απλά και κατανοητά επιχειρηματικά μοντέλα που δραστηριοποιούνται σε κλάδους τους οποίους κατανοεί καλά.

Κατανοώντας σε βάθος τις λειτουργίες, τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα και τις προοπτικές μιας εταιρείας, ο Buffett μπορεί να λάβει πιο σίγουρες και τεκμηριωμένες επενδυτικές αποφάσεις.


«Αν δεν είσαι διατεθειμένος να κατέχεις μια μετοχή για δέκα χρόνια, μη σκέφτεσαι καν να την κατέχεις για 10 λεπτά». – Warren Buffett.

Η επένδυση σε αξία, η οποία περιλαμβάνει τον εντοπισμό υποτιμημένων εταιρειών με σταθερά θεμελιώδη στοιχεία και τη διακράτησή τους μακροπρόθεσμα, αποτελεί τον πυρήνα της επενδυτικής προσέγγισης του Buffett. Πιστεύει ακράδαντα στη δύναμη της σύνθετης απόδοσης με την πάροδο του χρόνου και αποφεύγει τον πειρασμό να εμπλακεί σε βραχυπρόθεσμες συναλλαγές.

Η ιδανική περίοδος διακράτησης για τον Buffett είναι «για πάντα», καθώς επιδιώκει να επενδύει σε εταιρείες με διαρκή ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα και δυνατότητες διαρκούς ανάπτυξης.

  • Όταν αγοράζει μια μετοχή θέλει να βλέπει τουλάχιστον δέκα χρόνια μπροστά του πιθανή επιτυχία ως ελάχιστο όριο. Οι καλύτερες επενδύσεις του κρατήθηκαν για πάντα, επειδή δεν είχε ποτέ λόγο να τις πουλήσει. Συμβουλεύει να επιλέγει επενδύσεις με μακροπρόθεσμο ορίζοντα.


«Οι τρεις πιο σημαντικές λέξεις στις επενδύσεις είναι το περιθώριο ασφαλείας». – Warren Buffett.

Ο Buffett τονίζει τη σημασία της διατήρησης ενός περιθωρίου ασφαλείας κατά την επένδυση. Η έννοια αυτή περιλαμβάνει την αγορά εταιρειών με σημαντική έκπτωση σε σχέση με την εσωτερική τους αξία, παρέχοντας ένα μαξιλάρι ασφαλείας έναντι πιθανών λαθών στην ανάλυση ή απρόβλεπτων γεγονότων.


Ο Μπάφετ στοχεύει στην ελαχιστοποίηση του κινδύνου μόνιμης απώλειας κεφαλαίου, απαιτώντας ένα περιθώριο ασφαλείας, ακόμη και αν η εκτίμησή του για τις προοπτικές μιας εταιρείας αποδειχθεί υπερβολικά αισιόδοξη. Αυτή η συντηρητική προσέγγιση τον έχει εξυπηρετήσει καλά, επιτρέποντάς του να αντέξει τις πτώσεις της αγοράς και να βγει με το κεφάλαιό του ανέπαφο.

Το περιθώριο ασφαλείας για τον Μπάφετ είναι η αναλογία κινδύνου/απόδοσης στην τιμή αγοράς μιας μετοχής. Το περισσότερο που διακινδυνεύει είναι η μειωμένη θεμελιώδης αξία της εταιρείας- το κέρδος του είναι πολλαπλάσια της τιμής της μετοχής με βάση τις δυνατότητες ανάπτυξης της εταιρείας και τις ταμειακές ροές.


«Διατηρούμε πάντα πολλά μετρητά ώστε να μπορούμε να εκμεταλλευτούμε τις ευκαιρίες». – Warren Buffett.

Ο Μπάφετ αναγνωρίζει την αξία της διακράτησης ταμειακών αποθεμάτων, θεωρώντας τα ως στρατηγικό περιουσιακό στοιχείο και όχι ως αδρανή πόρο. Διατηρώντας ένα μέρος του χαρτοφυλακίου του σε μετρητά, ο Μπάφετ διασφαλίζει ότι έχει την ευελιξία να εκμεταλλευτεί ελκυστικές επενδυτικές ευκαιρίες όταν αυτές προκύψουν, ιδίως κατά τη διάρκεια της ύφεσης της αγοράς, όταν ποιοτικές εταιρείες μπορεί να είναι διαθέσιμες σε τιμές ευκαιρίας.

Αυτή η υπομονετική προσέγγιση του επιτρέπει να αξιοποιεί το κεφάλαιο στις πιο κατάλληλες στιγμές, μεγιστοποιώντας τις πιθανές αποδόσεις του και ελαχιστοποιώντας παράλληλα τον κίνδυνο. Δεν μπορείτε να αγοράσετε τη βουτιά ή να αγοράσετε επενδύσεις αξίας αν δεν έχετε συσσωρεύσει αποθέματα μετρητών.


Πηγή: economico

Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2024

Αν θα θέλατε να βάλετε έναν τίτλο για την πορεία και την κατάσταση των αγορών της χρονιάς που κλείνει, αυτός ποιος θα ήταν;

«Και αν το ΑΙ είναι φούσκα;». Προερχόμενες ήδη από ένα εκπληκτικό 2023, οι παγκόσμιες μετοχές κέρδισαν 30% και οι αμερικανικές 36% (σε Ευρώ). Το 1/3 όμως αυτής της αύξησης ήταν μόνο επτά εταιρίες τεχνολογίας, με την Nvidia να τριπλασιάζει σχεδόν την αξία της σε ένα χρόνο. Οι δε αποτιμήσεις πλέον είναι στο κορυφαίο 10% της ιστορίας. Αν η τέταρτη βιομηχανική επανάσταση αποδώσει απτούς καρπούς στην επόμενη τριετία, τότε οι τωρινές αποτιμήσεις κάπως μπορούν να δικαιολογηθούν. Αν όμως καθυστερήσει, τότε ίσως να μιλάμε και για φούσκα παρόμοια με το 1998.


Πηγή: liberal

Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2024

Το ράλι του χρυσού, σήμα κινδύνου για την παντοδυναμία του δολαρίου

Αυτό που συμβαίνει στην τιμή του χρυσού δεν είναι μόνο ασυνήθιστο σε όρους παραδοσιακών οικονομικών και χρηματοπιστωτικών επιρροών. Πάει πέραν των αυστηρών γεωπολιτικών επιρροών και πιάνει ένα ευρύτερο φαινόμενο που αναπτύσσει κοσμική δυναμική.

Καθώς αναπτύσσει βαθύτερες ρίζες, ενέχει τον κίνδυνο να κατακερματίσει ουσιαστικά το παγκόσμιο σύστημα και να διαβρώσει τη διεθνή επιρροή του δολαρίου και του αμερικανικού χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Αυτό θα είχε αντίκτυπο στην ικανότητα των ΗΠΑ να πληροφορούν και να επηρεάζουν αποτελέσματα, και θα υπονόμευε την εθνική τους ασφάλεια. Είναι ένα φαινόμενο στο οποίο οι δυτικές κυβερνήσεις πρέπει να δώσουν περισσότερη σημασία. Και είναι ένα φαινόμενο που εξακολουθεί να έχει περιθώριο διόρθωσης της πορείας του, αν και όχι τόσο όσο θα ήλπιζαν ορισμένοι..


Πηγή: euro2day-FT-El Erian

Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2024

ETF: Μια αγορά $13 τρισ. που αξίζει της προσοχής μας

Το ETF (Exchange Traded Fund) είναι ένα Αμοιβαίο Κεφάλαιο, το οποίο διαπραγματεύεται στα χρηματιστήρια σαν μετοχή. Αγοράζεται και πωλείται καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης στην τρέχουσα τιμή, που κάθε φορά καταγράφεται στο ταμπλό. Ουσιαστικά, ο επενδυτής δεν αγοράζει ένα μετοχικό τίτλο, αλλά ένα μερίδιο από ένα Αμοιβαίο Κεφάλαιο, το οποίο επενδύει με τη σειρά του σε ένα καλάθι μετοχών, ομολόγων, νομισμάτων, εμπορευμάτων και λοιπών χρηματοοικονομικών προϊόντων.

Σήμερα, η χρηματιστηριακή αξία των ETFs που διαπραγματεύονται παγκοσμίως, υπολογίζεται ότι είναι μεγαλύτερη των $13 τρισ. Αυξημένη μάλιστα κατά 30%, από το 2023. Ο αριθμός των ETFs στις ΗΠΑ υπερβαίνει τα 4.800, με συνολική αξία τα $9 τρισ. Ο αριθμός των ETFs και των ETCs (exchange traded commodities) στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική βρίσκεται στα 3.800, με την αξία τους να υπερβαίνει τα $2 τρισ. Τέλος, ο αριθμός των ETFs, στις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού, ανέρχεται στα 3.600.

Υπάρχουν ETFs που παρακολουθούν τους γενικούς χρηματιστηριακούς δείκτες. Με τη δυνατότητα να αγοράζουν (long) τους δείκτες και να πωλούν (short) μέσω των αντίστροφων ETFs. Δηλαδή, μπορεί ο επενδυτής να επενδύσει τόσο στην άνοδο, όσο και στην πτώση των αγορών, χωρίς να χρειαστεί να επενδύσει σε παράγωγα προϊόντα. Τα οποία, αρκετές φορές είναι δυσνόητα και επικίνδυνα στα χέρια μη έμπειρων επενδυτών. Μπορεί κανείς να επενδύσει μόνο τα δικά του κεφάλαια, έχει όμως τη δυνατότητα να επενδύσει μέσω μόχλευσης, σε ETFs, που του επιτρέπουν να τριπλασιάσει ή και να πενταπλασιάσει την επενδυτική του θέση, με το αντίστοιχο ρίσκο και την αντίστοιχη δυνητική απόδοση ή ζημία.

Υπάρχουν ETFs που επενδύουν σε κλαδικούς δείκτες. Οπότε, δίνεται η δυνατότητα στον επενδυτή να μην επενδύσει «γενικά» στο χρηματιστήριο, αλλά να επενδύσει «εξειδικευμένα» σε κλάδους, στους οποίους διακρίνει ευκαιρίες και περιθώρια ανόδου.

Υπάρχουν ETFs που επενδύουν αποκλειστικά σε εταιρικά ή κρατικά ομόλογα ή σε money markets.

Υπάρχουν ETFs τα οποία επενδύουν και παρακολουθούν εμπορεύματα, όπως είναι, για παράδειγμα, ο χρυσός και το πετρέλαιο. Έχει ενδιαφέρον ότι αυτά τα ETFs επενδύουν όχι μόνο στις τιμές των εμπορευμάτων, αλλά και σε παρεμφερείς μετοχές. Δηλαδή, ένα ETF που εξειδικεύεται στον χρυσό, επενδύει όχι μόνο στις spot τιμές, ή σε future contracts, αλλά και σε μετοχές εξόρυξης χρυσού, σε βιομηχανικές μετοχές κατασκευής μηχανημάτων που χρησιμοποιούνται σε χρυσωρυχεία, σε μετοχές εμπορίας χρυσού και αλλού.

Υπάρχουν ETFs που εξειδικεύονται στις επενδύσεις σε «options», δηλαδή σε παράγωγα χρηματοπιστωτικά προϊόντα, όπως είναι τα συμβόλαια προαίρεσης. Μέσω αυτών των συμβολαίων, τα ETFs συμβόλαια αποκτούν το δικαίωμα (και όχι την υποχρέωση) να αγοράσουν ή να πουλήσουν ένα «asset» σε μία συγκεκριμένη τιμή, σε μία συγκεκριμένη ημερομηνία στο μέλλον. Αυτή τη στιγμή, στη Wall Street διαπραγματεύονται 350 «option-based» ETFs, με το συνολικό ενεργητικό τους να πλησιάζει τα $115 δισ.


Πηγή: liberal

Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2024

Bitcoin vs Gold

 Δύο πολύ διαφωτιστικά διαγράμματα. Πώς κινείται ο λόγος του Bitcoin ως προς τον χρυσό, τον τελευταίο χρόνο (πάνω διάγραμμα) και την τελευταία 10ετία (κάτω διάγραμμα).




Τον τελευταίο χρόνο  βλέπουμε στο μεγαλύτερο διάστημα ο χρυσός να πηγαίνει καλλίτερα με το bitcoin να εκτοξεύεται τις τελευταίες μέρες. Σε γενικές γραμμές η άνοδος του bitcoin σε σχέση με τον χρυσό είναι εντυπωσιακή. Ας σημειώσουμε 3 νούμερα. Υψηλό έτους 33.6049, υψηλό δεκαετίας (δηλαδή όλων των εποχών) 37,0231 και σημερινή τιμή 34,1558. Άρα έχει κάνει νέο υψηλό έτους και δεν απέχει πολύ από το υψηλό δεκαετίας.

Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024

Μετοχές ορυχείων χρυσού σε σχέση με χρυσό

 


 Πηγή: KWN
Το ETF GDX επενδύει σε μετοχές ορυχείων χρυσού και το ETF GLD, επενδύει σε χρυσό. Στα δύο διαγράμματα από το 2007 βλέπουμε την κίνηση των δύο ETF, κάτω διάγραμμα και την κίνηση του λόγου των δύο GDX/GLD.

Παρατηρούμε ότι για αρκετά χρόνια ο χρυσός πάει καλύτερα από τα ορυχεία και στη συνέχεια βρίσκονται σε μία οριζόντια ζώνη με ανοδική διάθεση , δηλαδή να καλύψουν τα ορυχεία το χαμένο έδαφος.

Λογικά όταν ανεβαίνει ο χρυσός οι μετοχές των ορυχείων πρέπει να ανεβαίνουν πολύ περισσότερο. 

Παράδειγμα υποθετικό. 

Έστω ότι το κόστος εξόρυξης χρυσού είναι 1500.

Με τιμή χρυσού 2000 το κέρδος των εταιρειών εξόρυξης είναι 2000-1500=500.

Με τιμή χρυσού 2700 το κέρδος των εταιρειών εξόρυξης -καθώς το κόστος εξόρυξης παραμένει σταθερό δηλαδή 1500- είναι 2700-1500=1200.

Από τις 2000 στις 2700 ο χρυσός έχει άνοδο 700 ή 35% ενώ η άνοδος των κερδών από 500 γίνεται 1200 σχεδόν δυομιση φορές πάνω.

Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2024

Συνεχής η άνοδος του παγκόσμιου δημοσίου χρέους

Το παγκόσμιο δημόσιο χρέος αναμένεται ότι θα συνεχίσει να αυξάνεται και θα φθάσει μέχρι το τέλος του χρόνου τα 100 τρισεκατομμύρια δολάρια, δηλαδή στο 93% του παγκόσμιου ΑΕΠ, ανακοίνωσε σήμερα εκφράζοντας την ανησυχία του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), με την ευκαιρία της δημοσιοποίησης της έκθεσής του για τα δημοσιονομικά (Fiscal monitor).


Σε σύγκριση, το ιδιωτικό χρέος των νοικοκυριών και των μη χρηματοοικονομικών ιδιωτικών επιχειρήσεων αντιπροσώπευε στα τέλη του 2023 το 146% του παγκόσμιου ΑΕΠ, σύμφωνα με τα δεδομένα του ΔΝΤ.


Ορισμένες από τις μεγάλες οικονομίες, στην πρώτη γραμμή των οποίων βρίσκονται η αμερικανική και η κινεζική, βλέπουν το χρέος τους να συνεχίζει να αυξάνεται και δεν φαίνεται καμιά ένδειξη ότι η τάση αυτή θα αντιστραφεί.


Πηγή: euro2day

Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2024

Το μερίδιο του χρυσού στα αποθεματικά των κεντρικών τραπεζών

 

Το μερίδιο του χρυσού στα αποθεματικά των κεντρικών τραπεζών έχει μειωθεί εδώ και δεκαετίες, από σχεδόν 40% το 1970 σε μόλις 6% το 2008. Πιο πρόσφατα, όμως, το μερίδιο του άρχισε να αυξάνεται σταθερά, φτάνοντας πέρυσι στο 11%, το υψηλότερο ποσοστό των τελευταίων δύο και πλέον δεκαετιών.

Παρατηρούμε ότι το 11% είναι σχεδόν διπλάσιο από το 6% του 2008, αλλά κατά πολύ χαμηλότερο από τα υψηλά των δεκαετιών 1970 και 1980. 

Αν συνεχιστεί η τάση αγορών χρυσού από τις κεντρικές τράπεζες με προοπτική τα αποθεματικά χρυσού να φτάσουν  στα επίπεδα έστω του 20%, τί θα σημαίνει αυτό για την τιμή του χρυσού;

Πηγή: powergame


Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2024

Χρυσός: Η bull market τώρα αρχίζει

Τον Απρίλιο, δημοσίευσα ένα άρθρο με τίτλο "Χρυσός: Η επενδυτική φρενίτιδα τώρα αρχίζει" [The Gold Investing Madness Is Just Getting Started]. Εκείνη την εποχή, ο χρυσός είχε ξεφύγει από ένα εύρος διαπραγμάτευσης τεσσάρων ετών, σκαρφαλώνοντας σε ιστορικό υψηλό, περίπου στα 2.200 δολάρια η ουγγιά. Αυτό το ράλι το τροφοδότησαν οι ξένες κεντρικές τράπεζες που αγόραζαν χρυσό με πρωτοφανή ρυθμό για να μειώσουν την εξάρτησή τους από το αμερικανικό δολάριο. Παρόλα αυτά, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ δεν είχε ακόμη μειώσει τα επιτόκια, το δολάριο παρέμεινε ισχυρό και οι Αμερικανοί επενδυτές συνέχισαν να πωλούν τα ETF χρυσού. Δεδομένου αυτού του συνδυασμού, πίστευα ότι η "τρέλα" μόλις άρχιζε και ότι οι μετατοπίσεις αυτών των μακροοικονομικών συνθηκών θα μπορούσαν γρήγορα να στραφούν υπέρ του χρυσού.

Ας έρθουμε στο σήμερα όπου ο χρυσός διαπραγματεύεται γύρω στα 2.650 δολάρια η ουγγιά - άνοδος άνω του 20%! Τι τροφοδότησε το επόμενο ανοδικό βήμα; Ο ίδιος καταλύτης που αρχικά έδωσε ώθηση στον χρυσό: οι αγορές από τις ξένες κεντρικές τράπεζες, οι οποίες παραμένουν ισχυρές αν και υποτιμημένες. Συν τοις άλλοις, δύο από τους τρεις προηγούμενους αντίθετους ανέμους πλέον είναι ευνοϊκοί: η Federal Reserve ξεκίνησε τις μειώσεις των επιτοκίων και το δολάριο άρχισε να αποδυναμώνεται. Ας εμβαθύνουμε στον κάθε παράγοντα ξεχωριστά.

Στο μέτωπο των κεντρικών τραπεζών, το πρώτο εξάμηνο του 2024 σημειώθηκε άλλο ένα ρεκόρ ζήτησης από ξένους αγοραστές (πηγή: World Gold Council). Τον ρυθμό σε αυτή την αγορά έδωσαν εχθρικά κράτη των ΗΠΑ, όπως η Κίνα και η Ρωσία, καθώς και συμμαχικές χώρες όπως η Πολωνία. Η Εθνική Τράπεζα της Πολωνίας ήταν ο μεγαλύτερος αγοραστής το β' τρίμηνο, με τον χρυσό να αποτελεί πλέον το 13% των συνολικών αποθεμάτων της. Η Κεντρική Τράπεζα της Ινδίας προσέθετε χρυσό κάθε μήνα το 2024, με τις ποσότητες που έχει αγοράσει από την αρχή του έτους να ανέρχονται σε 37 τόνους - ξεπερνώντας τις αγορές της για το 2022 και το 2023. Σύμφωνα με την BofA Securities, ο χρυσός είναι πλέον το δεύτερο μεγαλύτερο αποθεματικό περιουσιακό στοιχείο παγκοσμίως (16,1% των αποθεμάτων, έναντι του ευρώ με 15,6%), μετά το αμερικανικό δολάριο.

Η Κίνα, που ήταν ο μεγαλύτερος ξένος αγοραστής χρυσού, διέκοψε τις αγορές της τον Μάιο του 2024, με τον χρυσό να εξακολουθεί να αντιπροσωπεύει μόνο το 4,9% των συνολικών αποθεμάτων της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας. Ακόμη πιο ενδιαφέρουσες είναι οι πρόσφατες αναφορές που υποδηλώνουν ότι η Σαουδική Αραβία αγοράζει κρυφά χρυσό στην Ελβετία. Από τις αρχές του 2022, πιστεύεται ότι η Σαουδική Αραβία έχει αγοράσει 160 τόνους χρυσού. Αξίζει να σημειωθεί ότι η κεντρική τράπεζα της Σαουδικής Αραβίας ενημέρωσε για τελευταία φορά τα επίσημα αποθέματά της σε χρυσό το 2008, όταν κατείχε 332 τόνους χρυσού. Τέτοιες αναφορές μάς εμποδίζουν να πιστέψουμε ότι η αγορά χρυσού από τις κεντρικές τράπεζες βρίσκεται κοντά στο τέλος της ή ότι κατανοούμε πλήρως το τι συμβαίνει στο παρασκήνιο. Εφόσον είναι πολύ πιθανό να συνεχιστεί το ενδιαφέρον για το χρυσό τόσο από εχθρικά όσο και φιλικά των ΗΠΑ κράτη, το εύρος ζήτησης του πολύτιμου μετάλλου μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερο από ό,τι καταλαβαίνουμε σήμερα.

Ευνοϊκός παράγοντας για τον χρυσό είναι μεταξύ άλλων η μείωση των επιτοκίων  από τη Fed. Στις 18 Σεπτεμβρίου, η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ μείωσε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης, ενέργεια που είχε προεξοφλήσει η αγορά, καθώς τα 2ετή επιτόκια είχαν ήδη μειωθεί από το 5% στο 3,5% μεταξύ Μαΐου και Σεπτεμβρίου. Ουσιαστικά η Fed κήρυξε τη νίκη επί του πληθωρισμού, παρόλο που αυτός παραμένει πολύ πάνω από τον στόχο του 2%. Πολλοί αναλυτές εκτιμούν πως ο πληθωρισμός θα μπορούσε να κάνει αναστροφή προς το 4%. Μια Fed που μειώνει τα επιτόκια, ενώ ο πληθωρισμός παραμένει σε υψηλά επίπεδα, θα έχει ως αποτέλεσμα να δεχθούν πιέσεις τα μακροπρόθεσμα πραγματικά επιτόκια, δημιουργώντας ένα bullish περιβάλλον για ένα μη αποδοτικό περιουσιακό στοιχείο όπως ο χρυσός.

Άλλος βασικός καταλύτης για το ράλι του χρυσού ήταν η αποδυνάμωση του δολαρίου. Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να έχουν ένα αυξανόμενο δημοσιονομικό έλλειμμα, το οποίο πλέον πλησιάζει το 1,9 τρισ. δολάρια, παράλληλα με ένα τεράστιο κρατικό χρέος που ξεπερνά τα 35 τρισ. δολάρια. Επιπλέον, οι ΗΠΑ εμφανίζουν εμπορικό έλλειμμα εδώ και πάνω από πέντε δεκαετίες. Σε συνδυασμό με την κλιμάκωση των γεωπολιτικών εντάσεων, οι παράγοντες αυτοί έχουν παρακινήσει τα κράτη-μέλη των BRICS+ να μειώσουν την εξάρτησή τους από το δολάριο. Ποια είναι η τέλεια εναλλακτική λύση, μη συνδεδεμένη με το χρέος οποιασδήποτε χώρας; Ο χρυσός.

Πιστεύω ότι και οι τρεις αυτοί καταλύτες βρίσκονται ακόμα στην αρχή τους. Ωστόσο, ακόμη δεν έχουμε δει μία σημαντική παράμετρο: να αγοράζουν χρυσό μέσω των αμερικανικών ETF οι ιδιώτες. Παρόλο που η κεφαλαιοποίηση του χρυσού έχει ξεπεράσει τα 17 τρισ. δολάρια, σε ιστορικά υψηλά χωρίς να συνδέεται με μετοχές και ομόλογα, δεν συγκεντρώνει τη δέουσα επενδυτική προσοχή. Μελέτη της State Street Global Advisors και του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού το 4ο τρίμηνο του 2023 διαπίστωσε ότι το ένα τρίτο των χρηματοοικονομικών συμβούλων στη Βόρεια Αμερική διαθέτει λιγότερο από 1% των υπό διαχείριση περιουσιακών στοιχείων (AUM) σε χρυσό, ενώ το 56% διαθέτει μεταξύ 1% και 4,9%. Φέτος σύστησα σε χαρτοφυλάκια να κατέχουν περισσότερο από 20% σε χρυσό. Όταν οι ιδιώτες και οι θεσμικοί επενδυτές μπουν στην αγορά του χρυσού -και πιστεύω ότι θα το κάνουν-, το επόμενο άρθρο μου μπορεί να έχει τίτλο "Παράφορη η τρέλα για τον χρυσό".

Αυτό που θα πρέπει να προσέχουν οι αγοραστές είναι πως ο Οκτώβριος είναι συνήθως ένας δύσκολος μήνας για τον χρυσό. Από το 1968, ο χρυσός έχει σημειώσει μόνο μια φορά ελαφρώς θετική απόδοση κατά τον Οκτώβριο, ενώ η μέση απόδοσή του κυμαίνεται σε αρνητικό έδαφος. Προσθέστε σε αυτό τις επερχόμενες εκλογές και την υπερβολική αισιοδοξία γύρω από τις μειώσεις των επιτοκίων που έχουν ήδη τιμολογηθεί από την αγορά, και θα καταλάβετε γιατί ενδέχεται να δούμε στιγμές αδυναμίας για το πολύτιμο μέταλλο. Άποψή μου πως αυτές οι βουτιές θα πρέπει να θεωρηθούν ευκαιρίες - παραμείνετε πειθαρχημένοι και συσσωρεύστε την έκθεσή σας στον χρυσό. Οι bull markets για τον χρυσό είναι από τη φύση τους δομικές και πιθανότατα κρατούν μεγάλο χρονικό διάστημα. 

Μετάφραση - επιμέλεια: Μιχάλης Παπαντωνόπουλος


Πηγή: forbes


Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2024

Τι είναι ο δείκτης PEG


Ο δείκτης PEG συνδυάζει τον πολλαπλασιαστή κερδοφορίας με την εκτιμώμενη αύξηση των κερδών ανά μετοχή και επιχειρεί να εξηγήσει πότε το P/E της μετοχής είναι υπερβολικό σε σχέση με την προσδοκώμενη αύξηση των κερδών που προβλέπουν οι αναλυτές. Ο δείκτης PEG υπολογίζεται ως κλάσμα του δείκτη P/E ως προς τον ρυθμό αύξησης των κερδών πολλαπλασιασμένο επί 100. Συνδυάζοντας τα προσδοκώμενα κέρδη και τους πολλαπλασιαστές αποτίμησης, οι επενδυτές είναι σε θέση να αποτιμήσουν τις προοπτικές μιας συγκεκριμένης εταιρείας ή μιας ολόκληρης αγοράς.

Ο δείκτης PEG αξιολογεί το πραγματικό μέγεθος του δείκτη P/E ενός τίτλου, αφού είναι πιθανόν μία εταιρεία που τελεί υπό διαπραγμάτευση με δείκτη τιμής προς κέρδη 50 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη της να δικαιολογεί πλήρως το υψηλό κατά τ' άλλα δείκτη P/E της λόγω του growth στα κέρδη της, σε αντίθεση με άλλη μετοχή με αρκετά πιο συντηρητική αποτίμηση στο ταμπλό και με μικρότερο P/E, αλλά χαμηλότερο ρυθμό αύξησης στα κέρδη της.

Κατά τους αναλυτές,  ο δείκτης PEG λειτουργεί ως μέσο για μακροχρόνιες επενδυτικές επιλογές και σε μετοχές με ικανοποιητική εμπορευσιμότητα, ενώ αντίθετα δεν προσφέρει ιδιαίτερα σημαντικό έργο στην αναζήτηση επιλογών βραχυχρόνιας διάρκειας και θα πρέπει να συνδυάζε.


Πηγή: euro2day

Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2024

Ο Όμιλος TITAN αναγνωρίστηκε ως μια από τις πιο βιώσιμες εταιρίες στον κόσμο από το διεθνές περιοδικό TIME

Μεταξύ των παραγόντων που οδήγησαν σε αυτή τη διάκριση είναι η δέσμευση του Τιτάνα στους στόχους για συγκράτηση της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη στους 1,5°C που επικυρώθηκαν από την πρωτοβουλία Science Based Targets (SBTi), η κορυφαία βαθμολογία Α που έλαβε από το CDP, η συνεχής πρόοδος τόσο ως προς τους στόχους μηδενικών εκπομπών CO2 όσο και ως προς τους στόχους που έχει θέσει συνολικά σε θέματα περιβάλλοντος, κοινωνίας και διακυβέρνησης (ESG) για το 2025 και μετά. Ταυτόχρονα, θετικά αξιολογήθηκαν η προσήλωση της εταιρίας στο Οικουμενικό Σύμφωνο του ΟΗΕ και η συμμετοχή της στην παγκόσμια εκστρατεία "Race to Zero" του Οικουμενικού Συμφώνου των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή, όπως και η αποδεδειγμένα ισχυρή δέσμευση της για βιώσιμη ανάπτυξη και μακροπρόθεσμη δημιουργία αξίας για τους πελάτες της, τις τοπικές κοινωνίες, τους εργαζόμενους και άλλα ενδιαφερόμενα μέρη σε όλες τις περιοχές όπου δραστηριοποιείται. 

Το TIME και η εταιρία δεδομένων Statista ανέπτυξαν μια αυστηρή μεθοδολογία για την ανάδειξη των πιο βιώσιμων εταιριών στον κόσμο για το 2024. Η αξιολόγησή των εταιριών ως προς τη βιωσιμότητά τους έγινε λαμβάνοντας υπόψη εξωτερικές αξιολογήσεις ESG, εταιρικές δεσμεύσεις και διάφορους περιβαλλοντικούς και κοινωνικούς δείκτες επιδόσεων (KPIs) που δημοσιεύθηκαν στις εκθέσεις των εταιριών, οι οποίες ακολούθησαν διεθνή πρότυπα αναφοράς, όπως τα GRI, SASB και TCFD, και επαληθεύτηκαν από ανεξάρτητες εταιρίες. Αυτοί οι δείκτες περιλαμβάνουν την ένταση εκπομπών, τα ποσοστά μείωσης εκπομπών, την ενεργειακή ένταση, το ποσοστό των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που χρησιμοποιούνται, το ποσοστό των δύο φύλων στα διοικητικά συμβούλια και σε ηγετικές θέσεις, τη μισθολογική διαφορά μεταξύ των φύλων, την ασφάλεια στην εργασία και  τη κινητικότητα του προσωπικού.


Πηγή: capital

Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2024

ΟΠΑΠ: Στην…αριστοκρατία των μερισμάτων με καθαρή απόδοση 62,6% στο διάστημα των τελευταίων 5 ετών

Για τον ΟΠΑΠ και τους πιστούς μετόχους τα μερίσματα αποκτούν σημαντικότατη παράμετρο, όχι μόνο βραχυπρόθεσμα, αλλά σε «βαθύτερο» χρονικό ορίζοντα.

Αρχής γενομένης από το 2020 και σε περίοδο πενταετίας, ο ΟΠΆΠ, μαζί με την επικείμενη διανομή, θα φτάσει να μοιράσει στους μετόχους…2,622 δισ. ευρώ. Κατά τι περισσότερο δηλαδή από την τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία της τσιμεντοβιομηχανίας Τιτάν…


Στη διάρκεια της τελευταίας πενταετίας οι μέτοχοι των ΟΠΑΠ έχουν πάει 13 φορές…ταμείο, αν συνυπολογιστεί και η επικείμενη του Νοεμβρίου. Από τις οποίες τις 7 είχαν την εναλλακτική δυνατότητα της επανεπένδυσης.


Από μερίσματα, προμερίσματα και επιστροφές κεφαλαίου, το σύνολο της ανταμοιβής φτάνει στα 7,279 ευρώ προ φόρου και στα 6,995 καθαρό μετά από φόρους ανά μετοχή.


Σαν να έχει «κλειδωμένο» επιτόκιο…12,5% ετησίως


Αν ληφθεί υπόψη ότι στις 2 Ιανουαρίου του 2020 η μετοχή του ΟΠΑΠ ήταν στα 11,18 ευρώ, τότε όποιος την αγόρασε και την κράτησε, έχει καθαρή σωρευτική απόδοση…62,6% σε διάστημα πέντε ετών. Σαν να «έκλεισε» τα λεφτά του με σταθερό, καθαρό επιτόκιο 12,5% ετησίως…

Στη χθεσινή συνεδρίαση η μετοχή του ΟΠΑΠ έκλεισε στα 16,1 ευρώ με τις υπεραξίες από ξεκίνημα του 2020 να ανέρχονται σε 44%. Μικρότερες έναντι του Γενικού Δείκτη ο οποίος στο ίδιο διάστημα έχει ενισχυθεί κατά 55,4%.

Όμως για τον ΟΠΑΠ την ουσιώδη διαφορά στις αποδόσεις την κάνουν τα μερίσματα.


Τα παραδείγματα είναι ενδεικτικά:


Εάν ένας επενδυτής στην αρχή του 2020 αγόραζε 1.000 μετοχές του ΟΠΑΠ θα είχε κόστος κτήσης 11.180 ευρώ. Στην περίπτωση που χρησιμοποίησε και τις 7 χρηματικές διανομές για ισάριθμες επανεπενδύσεις, θα είχε φτάσει τώρα να κατέχει 1.303 μετοχές. Αγοραίας αξίας 20.978 ευρώ. Σε αυτά προστίθενται και 4.023 ευρώ καθαρά, από επιστροφές κεφαλαίου, εισπράξεις άλλων μερισμάτων και υπόλοιπα που περίσσεψαν από τις διαδικασίες των scrip dividend. Με την αποτίμηση της θέσης στα 25.001 ευρώ, η σωρευτική απόδοση ανέρχεται σε 123,6%. Χωρίς να υπολογίζεται η επικείμενη του προμερίσματος.

Στην περίπτωση ενός άλλου επενδυτή, που μπήκε την ίδια μέρα στη μετοχή του ΟΠΑΠ ,με το ίδιο κόστος κτήσης, αλλά χωρίς να έχει συμμετοχή σε καμία από τις επανεπενδύσεις μερισμάτων, η απόδοση είναι μικρότερη. Καθώς έχει παραμείνει με 1.000 μετοχές, τωρινής αξίας 16.100 ευρώ και έχει εισπράξει άλλα 6.995 ευρώ καθαρά από τις χρηματικές διανομές, εξαιρουμένης αυτής που θα γίνει τον Νοέμβριο. Με τα δεδομένα αυτά η σωρευτική απόδοση σε βάθος πενταετίας είναι 106,6%.

Σαφώς ικανοποιητική καθώς ο ΟΠΑΠ φροντίζει να παραμένει πάντα στην…αριστοκρατία των μερισμάτων.


Πηγή : mononews

Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2024

Ασήμι: Η Ινδία διπλασιάζει τις εισαγωγές του λευκού μετάλλου

Σε διπλασιασμό των εισαγωγών ασημιού στην Ινδία οδηγεί η αυξανόμενη ζήτηση από τους κατασκευαστές ηλιακών πάνελ και ηλεκτρονικών ειδών και καθώς οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι το μέταλλο θα δώσει καλύτερες αποδόσεις από τον χρυσό.

Οι υψηλότερες εισαγωγές από τον μεγαλύτερο καταναλωτή αργύρου στον κόσμο θα μπορούσαν να δώσουν περαιτέρω στήριξη στις παγκόσμιες τιμές , οι οποίες βρίσκονται κοντά στο υψηλότερο επίπεδο τους εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία.


Η Ινδία εισήγαγε 3.625 μετρικούς τόνους του λευκού μετάλλου πέρυσι, σημειώνει το Reuters. Οι φετινές αγορές θα μπορούσαν να αυξηθούν σε 6.500 έως 7.000 τόνους λόγω της αυξανόμενης βιομηχανικής ζήτησης, δήλωσε ο Τσιραγκ Τακάρ, διευθύνων σύμβουλος της Amrapali Group Gujarat, ενός κορυφαίου εισαγωγέα αργύρου.

Οι εισαγωγές αργύρου της Ινδίας το πρώτο εξάμηνο του 2024 εκτινάχθηκαν στους 4.554 τόνους από 560 τόνους πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εμπορίου.

«Υπάρχει μια παραδοσιακή ζήτηση για κοσμήματα. Οι άνθρωποι αγοράζουν επίσης για επενδυτικούς σκοπούς τώρα που η μείωση των δασμών έχει κάνει το ασήμι πιο προσιτό», δήλωσε ο Τσιραγκ Τακάρ στο Reuters στο περιθώριο του India Gold Conference.

Η Ινδία μείωσε τους εισαγωγικούς δασμούς στο ασήμι τον Ιούλιο στο 6% από 15%, ένα βήμα που αποσκοπεί στην αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου.


Πηγή: οικονομικος ταχυδρομος

Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2024

Χρυσός: Για πρώτη φορά η αξία της ράβδου ξεπέρασε το όριο του ενός εκατ. δολαρίων

Το ποσό-ορόσημο του ενός εκατομμυρίου δολαρίων ξεπέρασε για πρώτη φορά η τιμή των ράβδων χρυσού, ακολουθώντας τα συνεχή ανοδικά ρεκόρ της διεθνούς τιμής του πολύτιμου μετάλλου.

Η διεθνής τιμή του χρυσού ξεπέρασε για πρώτη φορά, την Παρασκευή, το όριο των 2.500 δολαρίων ανά ουγγιά αγγίζοντας τα 2.509 δολάρια και στη συνεδρίαση της Δευτέρας η τιμή spot, παρά την ελαφρά κάμψη που υπέστη, διατηρήθηκε πάνω από το όριο αυτό, στα 2.503 δολάρια. Στην αμερικανική αγορά οι προθεσμιακές τιμές ανέβηκαν πάνω από τα 2.541 δολάρια.

Με δεδομένο, λοιπόν, πως τυπικά μια ράβδος χρυσού ζυγίζει περίπου 400 ουγγιές, μια πρόχειρη μαθηματική πράξη ανεβάζει πλέον την αξία της πάνω από το όριο του ενός εκατομμυρίου δολαρίων για πρώτη φορά στα χρονικά!

Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2024

Τι ακριβώς είναι το carry trade;

 

Οι επενδυτές πηγαίνουν σε αγορές όπως η Ιαπωνία, όπου τα επιτόκια ήταν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα και το νόμισμα ήταν σχετικά αδύναμο σε σύγκριση με το δολάριο, δανείζονται χρήματα από αυτές τις αγορές και στη συνέχεια επενδύουν σε αγορές με υψηλότερες αποδόσεις, συνήθως αγορές με υψηλότερα επιτόκια, όπου το νόμισμα ήταν ελαφρώς ισχυρότερο. Επενδύουν σε περιουσιακά στοιχεία σε αυτές τις αγορές και κερδίζουν χρήματα από τη διαφορά.

Τα carry trades επιτρέπουν στους επενδυτές να κερδίζουν περισσότερα χρήματα και το κόστος ευκαιρίας για αυτές τις επενδύσεις είναι αρκετά χαμηλό, γι' αυτό και το carry trade έγινε πολύ δημοφιλές μέθοδος συναλλαγών για πολλούς επενδυτές. Τα χρόνια των αρνητικών επιτοκίων στην Ιαπωνία οδήγησαν σε υποτίμηση του γιεν, καθώς οι επενδυτές δανείζονταν το εξαιρετικά φθηνό γιεν για να αγοράσουν ξένα περιουσιακά στοιχεία (γνωστό ως «carry trade»), πλημμυρίζοντας τις παγκόσμιες αγορές με γιεν. Αυτή η χαμηλή τιμή βοήθησε επίσης τους Ιάπωνες εξαγωγείς (των οποίων τα προϊόντα έγιναν φθηνότερα στο εξωτερικό) και τις πολυεθνικές εταιρείες της Ιαπωνίας (των οποίων τα κέρδη στο εξωτερικό αυξήθηκαν σε αξία). 

Σε ένα ζεύγος νομισμάτων, το νόμισμα με τη χαμηλότερη απόδοση είναι αυτό που τείνει να ανατιμάται, δηλαδή το αντίθετο από το στόχο του carry trade, όπου μπορεί κάποιος να δανειστεί φθηνά και να επενδύσει σε νόμισμα με υψηλότερη απόδοση. Τότε υπήρξε ένα πλεονέκτημα πάνω στη διαφορά των επιτοκίων επειδή αυτό σημαίνει ότι η ζήτηση για το δολλάριο αυξάνεται, και η ζήτηση για το γιέν μειώνεται. Και αυτό είναι ουσιαστικά που συνέβη, στην Ιαπωνία και σε μεγάλο μέρος του υπόλοιπου κόσμου όταν η Ιαπωνία είχε τα χαμηλότερα επιτόκια της.


Πηγή: liberal-Atsalakis

Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2024

Όταν η αυξημένη ζήτηση λουκάνικων, είναι ανησυχητικό μήνυμα για την οικονομία


Η αύξηση της ζήτησης λουκάνικων αποτελεί το τελευταίο σημάδι ότι οι καταναλωτές σφίγγουν και άλλο το ζωνάρι τους, καθώς συνεχίζουν να δίνουν μάχη με τις υψηλές τιμές.

Σύμφωνα με την έρευνα της Ομοσπονδιακής Τράπεζας του Ντάλας για τις προοπτικές του Τέξας που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα, υπήρξε «μέτρια αύξηση» στην αγορά λουκάνικων.


Αυτό υποδηλώνει τις τάσεις των αγοραστών να επιλέγουν φθηνότερα προϊόντα και να περιορίζουν τις δαπάνες τους συνολικά, καθώς ο σωρευτικός πληθωρισμός μειώνει την αγοραστική δύναμη.

«Αυτή η ομάδα τροφίμων τείνει να αυξάνεται όταν η οικονομία εξασθενεί», σύμφωνα με τα  σχόλια που συνοδεύουν την έκθεση της Dallas Fed.


Πηγή: naftemporiki