Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου 2023

Έντοκα γραμμάτια εναντίον προθεσμιακών καταθέσεων σημειώσατε 1

Τα έντοκα γραμμάτια ελληνικού Δημοσίου (ΕΓΕΔ) θεωρούνται χαμηλού κινδύνου και ασφαλείς επενδύσεις, επειδή υποστηρίζονται από την ελληνική κυβέρνηση και συνήθως πωλούνται σε ονομαστικές αξίες των 1.000 ευρώ. Να υπενθυμίσουμε ότι το 2012 όταν τα ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου "κουρεύτηκαν" τα ΕΓΕΔ πληρώθηκαν κανονικά.

Τα ΕΓΕΔ εκδίδονται με έκπτωση από την ονομαστική τους αξία και δεν πληρώνουν τακτικές πληρωμές τόκων όπως τα κανονικά ομόλογα που φέρουν το λεγόμενο κουπόνι και αντί αυτού το ποσό των τόκων αντικατοπτρίζεται στο ποσό που πληρώνει το γραμμάτιο όταν λήξει. Δηλαδή αν μιλάμε για ένα γραμμάτιο ονομαστικής αξίας 1.000 ευρώ που λήγει σε έναν χρόνο ακριβώς τότε αγοράζουμε σήμερα το έντοκο γραμμάτιο στην τιμή των 960 ευρώ, ήτοι απόδοση στη λήξη 4,17% (40/960) και λαμβάνουμε 1.000 ευρώ σε 1 χρόνο.

Ισχυρό πλεονέκτημα των εντόκων γραμματίων είναι η σειρά διαφορετικών λήξεων. Ειδικότερα, το ελληνικό Δημόσιο εκδίδει γραμμάτια με λήξεις 13 εβδομάδων (τρίμηνο), 26 εβδομάδων (εξάμηνο) και 52 εβδομάδων (ετήσιο). Επίσης συνηθίζεται όταν ένα ΕΓΕΔ λήγει να έρχεται ένα άλλο ίσης διάρκειας δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στον επενδυτή να συνεχίσει την επένδυσή του. 

Να σημειωθεί ότι σε όλες τις εκδόσεις δεν μπορούν να συμμετέχουν φυσικά πρόσωπα, ωστόσο, μετά από μερικές ημέρες μπορούν να αγορασθούν στη δευτερογενή αγορά πληρώνοντας μερικές μονάδες βάσης (δεν είναι σταθερό-ποικίλει). Δηλαδή η απόδοση από 3,9% μπορεί να περιορισθεί στο 3,7% χωρίς ωστόσο να υπάρχει το πλαφόν των 15.000 ευρώ που έχει θεσπίσει το κράτος για τα φυσικά πρόσωπα. Το ίδιο ισχύει και για τα δολάρια όπου ένας επενδυτής μπορεί να αγοράσει έντοκα γραμμάτια του αμερικανικού δημοσίου με το επιτόκιο σε κάποιες περιπτώσεις να ξεπερνάει το 5%! 

Στα θετικά πρέπει να προσμετρηθεί και η δυνατότητα άμεσης ρευστοποίησης σε περίπτωση ανάγκης χωρίς να απωλέσουμε κεφάλαιο ή και σε κάποιες περιπτώσεις απώλειες μόνο μέρους των τόκων. Για παράδειγμα, όταν παραστεί ανάγκη ρευστοποίησης και βρισκόμαστε στις πρώτες ημέρες έκδοσης τότε πιθανόν να απωλέσουμε ένα ελάχιστο μέρος από το κεφάλαιο. Ωστόσο, αν παραστεί ανάγκη προς τη λήξη του ΕΓΕΔ τότε απλά θα απωλέσουμε ένα μέρος των τόκων. 

Επιπλέον πλεονέκτημα είναι το γεγονός ότι οι τόκοι είναι αφορολόγητοι. Είναι σαφές ότι όσο μεγαλώνει η διάρκεια ενός εντόκου γραμματίου τόσο μεγαλώνει και η απόδοση καθώς η αβεβαιότητα για το μέλλον είναι μεγαλύτερη. Η αλήθεια είναι ότι έντοκα των 52 εβδομάδων δεν αποτελούν την πιο προσφιλή έκδοση καθώς αυτά εκδίδονται λίγες φορές μέσα στον χρόνο. Συχνότερη είναι η έκδοση των 6μηνων και 3μηνων ΕΓΕΔ με την τρέχουσα απόδοση να προσεγγίζει το 3,9% με ελάχιστη διαφορά των δύο εκδόσεων!

Καταλήγοντας, η επένδυση σε ΕΓΕΔ μπορεί να μας προστατεύσει από τον πληθωρισμό χωρίς να λάβουμε σημαντικό ρίσκο. Στο τρέχον οικονομικό περιβάλλον ο πληθωρισμός βρίσκεται στο 1,6% για το Σεπτέμβριο η πραγματική απόδοση ξεπερνάει το 2,3% (3,9% 6μηνο ΕΓΕΔ-1,6%=2,3%). 


Πηγή: capital 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου