Τετάρτη 9 Μαρτίου 2022

Τα χρηματιστήρια όχι μόνο επιζούν των πολέμων, αλλά και μεγαλουργούν - Τι δείχνει η ιστορία;

 Στον ακόλουθο πίνακα παρατηρούμε τις μεγαλύτερες κρίσεις και τις αντίστοιχες χρηματιστηριακές κινήσεις σε διάστημα 1 μήνα, 3 μηνών και 6 μηνών. Κρίσεις πολεμικές, τρομοκρατικές, πολιτικές και χρηματοοικονομικές.


Στις περισσότερες των περιπτώσεων, εντός εξαμήνου, όχι μόνο είχε αποσβεστεί η πτώση των αγορών, αλλά είχαν υπάρξει και θετικές αποδόσεις. Η μεγαλύτερη υποχώρηση, που παρουσιάζεται είναι αυτή του -14,4% από την αρχή της επιβολής του εμπάργκο στο πετρέλαιο, που είχε προκαλέσει ευρύτερη αναστάτωση στο χώρο της ενέργειας, των μεταφορών και της βιομηχανικής παραγωγής, λόγω της απουσίας προσφοράς. Το σενάριο μοιάζει αρκετά με το σημερινό, καθώς το κλείσιμο της ρωσικής στρόφιγγας τόσο στο φυσικό αέριο όσο και στο πετρέλαιο, και οι πιθανές κυρώσεις σε πρώτες ύλες όπως είναι το νικέλιο και το αλουμίνιο, θα οδηγήσει την παγκόσμια οικονομία σε αδιέξοδο.

Αντίθετα, παρατηρούμε ότι γεγονότα, που είχαν συγκλονίσει τον κόσμο, όπως ήταν η επίθεση τους Δίδυμους Πύργους, ο πόλεμος στον Κόλπο και ο πόλεμος στο Ιράκ, παρά την τραγικότητα τους, αποδείχθηκε ότι δεν επηρέασαν τόσο πολύ τη διεθνή επενδυτική κοινότητα. 6 μήνες μετά το 9/11 τα χρηματιστήρια ήταν πάνω κατά 6,7%, μετά τον πόλεμο στον Κόλπο κατά 20,6% και μετά τον πόλεμο στο Ιράκ κατά 17,4%

Στο 50% των περιπτώσεων, τα χρηματιστήρια είχαν γυρίσει θετικά μέσα σε 1 μήνα, με μέση απόδοση 1,3%, το 58% μέσα σε 3 μήνες με μέση απόδοση 2,1% και το 67% μέσα σε 6 μήνες με μέση απόδοση 5,5%.

Απόσπασμα από το άρθρο του Κ.Χαροκόπου στο liberal

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου