Τρίτη 1 Μαρτίου 2022

Κίνδυνοι αγοράς ομολόγων ΗΠΑ

 Η αγορά ομολόγων είναι εξίσου επικίνδυνη και μια φούσκα τόσο μεγάλη όσο το χρηματιστήριο. Το επιτόκιο των ομοσπονδιακών ταμείων κορυφώθηκε το 1981 στο 19% και ήταν σε πτωτική τάση 40 ετών. Από τη Μεγάλη Χρηματοπιστωτική Κρίση το 2008, τα Ταμεία της Fed ήταν περίπου 0%. 

Εάν οι αγορές επιτοκίων διέπονταν από την προσφορά και τη ζήτηση, ένα επιτόκιο ΜΗΔΕΝ τοις εκατό θα σήμαινε ότι δεν υπήρχε ζήτηση για πίστωση. Αλλά σε μια ψεύτικη και χειραγωγημένη χρηματαγορά, αυτό σαφώς δεν συμβαίνει. Όταν το επιτόκιο της Fed Funds έφτασε στο μηδέν το 2008, το συνολικό χρέος των ΗΠΑ ήταν 54 τρισεκατομμύρια δολάρια. Σήμερα, 14 χρόνια μετά, τα επιτόκια εξακολουθούν να είναι κοντά στο μηδέν, αλλά το συνολικό χρέος έχει αυξηθεί στα 86 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Σε μια ελεύθερη αγορά, χωρίς χειραγώγηση, μια τόσο ισχυρή ζήτηση χρήματος θα είχε ανεβάσει το κόστος δανεισμού στα επίπεδα του 1980-81, δηλαδή κοντά στο 20%. Αντίθετα, οι μάγοι της Fed εκτελούν το hocus pocus τους με ψεύτικα χρήματα και πλαστά επιτόκια. 

Αλλά κατά την άποψή μου, το παιχνίδι τους έχει τελειώσει. Τα τελευταία χρόνια έχω εκφράσει ότι η Fed θα χάσει τον έλεγχο της μακράς διάρκειας της αγοράς ομολόγων και αυτό ακριβώς συμβαίνει με το 10ετές να πλησιάζει το 2%. Η επόμενη φάση είναι ότι τα long επιτόκια θα τραβήξουν τα short επιτόκια προς τα πάνω και τα επιτόκια θα αυξηθούν πιο γρήγορα από ό,τι θα ήθελε η Fed.

Αυτό θα καταστήσει δύσκολη τη μείωση, ειδικά δεδομένου ότι τα δημοσιονομικά ελλείμματα θα συνεχίσουν να αυξάνονται. 

Πηγή: Egon von Greyers - KWN

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου