Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2018

Από το 2010 οι κεντρικοί τραπεζίτες σε όλο τον κόσμο αγοράζουν χρυσό, αυξάνοντας τις θέσεις τους.


Με εξαιρετικό ενδιαφέρον παρακολουθεί η διεθνής κοινότητα τις σημαντικές αγορές χρυσού στις οποίες προχωρούν οι κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο, με το αιτιολογικό της διαφοροποίησης των αποθεματικών τους και της μείωσης της έκθεσής τους στο αμερικανικό δολάριο, αλλά και για λόγους προστασίας στο ενδεχόμενο επιδείνωσης του οικονομικού περιβάλλοντος στο άμεσο μέλλον.




Οι κεντρικές τράπεζες παγκοσμίως έχουν αγοράσει συνολικά 264 τόνους χρυσού φέτος, με τη Ρωσία να ηγείται. Σύμφωνα με το ΔΝΤ, οι αγορές των κεντρικών τραπεζών αντιπροσώπευαν το 10% της ζήτησης χρυσού μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2018. Στην Ευρωζώνη, οι γερμανικές, οι ιταλικές και οι γαλλικές κεντρικές τράπεζες κατέχουν κατά μέσο όρο το 53,9% των συναλλαγματικών αποθεμάτων σε χρυσό, σύμφωνα με τα στοιχεία του World Gold Council, με την Ουγγαρία και την Πολωνία να αποτελούν τους πιο πρόσφατους αγοραστές, ακολουθώντας τα βήματα της Αυστρίας, της Ολλανδίας, της Γερμανίας, οι οποίες επαναπατρίζουν τον χρυσό τους από την Τράπεζα της Αγγλίας και τη Federal Reserve τούς τελευταίους μήνες και χρόνια.
Το Καζακστάν και η Τουρκία είναι επίσης μεγάλοι αγοραστές χρυσού, ενώ άλλες χώρες που αυξάνουν έντονα τα αποθέματα χρυσού τους περιλαμβάνουν την Ινδία, την Αίγυπτο, την Ινδονησία, την Κιργιζία, τη Μογγολία, τις Φιλιππίνες, τη Σερβία, το Σουρινάμ και το Τατζικιστάν, την Πολωνία και την Ουγγαρία.
Η ελκυστικότητα του χρυσού για τις κεντρικές τράπεζες δεν είναι ένα νέο φαινόμενο. Το πολύτιμο μέταλλο αποτελούσε αναπόσπαστο μέρος του διεθνούς νομισματικού συστήματος Bretton-Woods μέχρι το 1971. Όταν το σύστημα εγκαταλείφθηκε από τον αμερικανικό πρόεδρο Ρίτσαρντ Νίξον, οι κεντρικές τράπεζες άρχισαν να πωλούν τα assets χρυσού που κατείχαν έως και την περίοδο της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008, όταν ο χρυσός θεωρήθηκε για ακόμα μία φορά ως μια πολύ ασφαλής επένδυση για τη διαχείριση κρίσεων. Από το 2010 οι κεντρικοί τραπεζίτες σε όλο τον κόσμο έχουν μετατραπεί από καθαρούς πωλητές σε καθαρούς αγοραστές χρυσού, αυξάνοντας όλο και περισσότερο τις θέσεις τους στο πολύτιμο μέταλλο.

Αποσπάσματα από το άρθρο της Ε.Κούρταλη στο capital.

Είναι μεγάλο το άρθρο αλλά αξίζει τον κόπο να διαβαστεί ολόκληρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου