Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2024

Warren Buffett: Η επενδυτική του φιλοσοφία βασίζεται σε 6 θεμελιώδεις κανόνες που καθοδηγούν τις αποφάσεις του εδώ και 10ετίες



Ο βασικός κανόνας του Μπάφετ για τις επενδύσεις είναι να μην χάνεις ποτέ χρήματα. Δίνει μεγάλη έμφαση στη διατήρηση του κεφαλαίου, δίνοντας προτεραιότητα στην αποφυγή ζημιών έναντι της επιδίωξης μέγιστων κερδών. Ο Μπάφετ κατανοεί ότι η διατήρηση του κεφαλαίου είναι ζωτικής σημασίας για τη μακροπρόθεσμη επενδυτική επιτυχία, καθώς οι απώλειες μπορούν να ανατρέψουν σημαντικά την πρόοδο ενός επενδυτή.

  • Εστιάζοντας σε επενδύσεις με υψηλή πιθανότητα επιτυχίας και ελάχιστο καθοδικό κίνδυνο, ο Μπάφετ στοχεύει στην ελαχιστοποίηση της πιθανότητας μόνιμης απώλειας κεφαλαίου. Η πρώτη του προτεραιότητα δεν είναι να βγάζει χρήματα- η πρώτη του δουλειά είναι να διατηρεί το κεφάλαιό του ασφαλές από απώλειες.



«Να είστε φοβισμένοι όταν οι άλλοι είναι άπληστοι και άπληστοι όταν οι άλλοι είναι φοβισμένοι». – Warren Buffett

Η αντιφατική επένδυση αποτελεί κρίσιμη πτυχή της επενδυτικής φιλοσοφίας του Μπάφετ. Πιστεύει ότι πρέπει να πηγαίνει ενάντια στο πλήθος, να αγοράζει ποιοτικές εταιρείες όταν η αγορά έχει ρίξει τις τιμές τους λόγω υπερβολικής απαισιοδοξίας και να πουλάει όταν οι επενδυτές έχουν ανεβάσει τις τιμές λόγω παράλογης υπερβολής.

Εντοπίζοντας το συναίσθημα της αγοράς και ενεργώντας αντίθετα προς αυτό, ο Buffett εκμεταλλεύεται τις ευκαιρίες που δημιουργούνται από τις συναισθηματικές αντιδράσεις των άλλων επενδυτών. Αυτή η προσέγγιση του επιτρέπει να αγοράζει χαμηλά και να πουλάει ψηλά, μεγιστοποιώντας τις πιθανές αποδόσεις του και ελαχιστοποιώντας παράλληλα τον κίνδυνο.


Όταν οι άλλοι επενδυτές βρίσκονται σε ευφορία για τα κέρδη τους, ο Μπάφετ συσσωρεύει μετρητά και δεν αγοράζει τίποτα. Όταν η αγορά βρίσκεται στο αποκορύφωμα της απαισιοδοξίας και όλοι φοβούνται να αγοράσουν μετοχές, ο Μπάφετ χτίζει θέσεις στις καλύτερες εταιρείες.


«Ποτέ μην επενδύεις σε μια επιχείρηση που δεν μπορείς να καταλάβεις». – Warren Buffett.

Ο Μπάφετ υποστηρίζει σθεναρά να παραμένει κανείς εντός του κύκλου των ικανοτήτων του όταν επενδύει. Επικεντρώνεται στην επένδυση σε εταιρείες με απλά και κατανοητά επιχειρηματικά μοντέλα που δραστηριοποιούνται σε κλάδους τους οποίους κατανοεί καλά.

Κατανοώντας σε βάθος τις λειτουργίες, τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα και τις προοπτικές μιας εταιρείας, ο Buffett μπορεί να λάβει πιο σίγουρες και τεκμηριωμένες επενδυτικές αποφάσεις.


«Αν δεν είσαι διατεθειμένος να κατέχεις μια μετοχή για δέκα χρόνια, μη σκέφτεσαι καν να την κατέχεις για 10 λεπτά». – Warren Buffett.

Η επένδυση σε αξία, η οποία περιλαμβάνει τον εντοπισμό υποτιμημένων εταιρειών με σταθερά θεμελιώδη στοιχεία και τη διακράτησή τους μακροπρόθεσμα, αποτελεί τον πυρήνα της επενδυτικής προσέγγισης του Buffett. Πιστεύει ακράδαντα στη δύναμη της σύνθετης απόδοσης με την πάροδο του χρόνου και αποφεύγει τον πειρασμό να εμπλακεί σε βραχυπρόθεσμες συναλλαγές.

Η ιδανική περίοδος διακράτησης για τον Buffett είναι «για πάντα», καθώς επιδιώκει να επενδύει σε εταιρείες με διαρκή ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα και δυνατότητες διαρκούς ανάπτυξης.

  • Όταν αγοράζει μια μετοχή θέλει να βλέπει τουλάχιστον δέκα χρόνια μπροστά του πιθανή επιτυχία ως ελάχιστο όριο. Οι καλύτερες επενδύσεις του κρατήθηκαν για πάντα, επειδή δεν είχε ποτέ λόγο να τις πουλήσει. Συμβουλεύει να επιλέγει επενδύσεις με μακροπρόθεσμο ορίζοντα.


«Οι τρεις πιο σημαντικές λέξεις στις επενδύσεις είναι το περιθώριο ασφαλείας». – Warren Buffett.

Ο Buffett τονίζει τη σημασία της διατήρησης ενός περιθωρίου ασφαλείας κατά την επένδυση. Η έννοια αυτή περιλαμβάνει την αγορά εταιρειών με σημαντική έκπτωση σε σχέση με την εσωτερική τους αξία, παρέχοντας ένα μαξιλάρι ασφαλείας έναντι πιθανών λαθών στην ανάλυση ή απρόβλεπτων γεγονότων.


Ο Μπάφετ στοχεύει στην ελαχιστοποίηση του κινδύνου μόνιμης απώλειας κεφαλαίου, απαιτώντας ένα περιθώριο ασφαλείας, ακόμη και αν η εκτίμησή του για τις προοπτικές μιας εταιρείας αποδειχθεί υπερβολικά αισιόδοξη. Αυτή η συντηρητική προσέγγιση τον έχει εξυπηρετήσει καλά, επιτρέποντάς του να αντέξει τις πτώσεις της αγοράς και να βγει με το κεφάλαιό του ανέπαφο.

Το περιθώριο ασφαλείας για τον Μπάφετ είναι η αναλογία κινδύνου/απόδοσης στην τιμή αγοράς μιας μετοχής. Το περισσότερο που διακινδυνεύει είναι η μειωμένη θεμελιώδης αξία της εταιρείας- το κέρδος του είναι πολλαπλάσια της τιμής της μετοχής με βάση τις δυνατότητες ανάπτυξης της εταιρείας και τις ταμειακές ροές.


«Διατηρούμε πάντα πολλά μετρητά ώστε να μπορούμε να εκμεταλλευτούμε τις ευκαιρίες». – Warren Buffett.

Ο Μπάφετ αναγνωρίζει την αξία της διακράτησης ταμειακών αποθεμάτων, θεωρώντας τα ως στρατηγικό περιουσιακό στοιχείο και όχι ως αδρανή πόρο. Διατηρώντας ένα μέρος του χαρτοφυλακίου του σε μετρητά, ο Μπάφετ διασφαλίζει ότι έχει την ευελιξία να εκμεταλλευτεί ελκυστικές επενδυτικές ευκαιρίες όταν αυτές προκύψουν, ιδίως κατά τη διάρκεια της ύφεσης της αγοράς, όταν ποιοτικές εταιρείες μπορεί να είναι διαθέσιμες σε τιμές ευκαιρίας.

Αυτή η υπομονετική προσέγγιση του επιτρέπει να αξιοποιεί το κεφάλαιο στις πιο κατάλληλες στιγμές, μεγιστοποιώντας τις πιθανές αποδόσεις του και ελαχιστοποιώντας παράλληλα τον κίνδυνο. Δεν μπορείτε να αγοράσετε τη βουτιά ή να αγοράσετε επενδύσεις αξίας αν δεν έχετε συσσωρεύσει αποθέματα μετρητών.


Πηγή: economico

Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2024

Αν θα θέλατε να βάλετε έναν τίτλο για την πορεία και την κατάσταση των αγορών της χρονιάς που κλείνει, αυτός ποιος θα ήταν;

«Και αν το ΑΙ είναι φούσκα;». Προερχόμενες ήδη από ένα εκπληκτικό 2023, οι παγκόσμιες μετοχές κέρδισαν 30% και οι αμερικανικές 36% (σε Ευρώ). Το 1/3 όμως αυτής της αύξησης ήταν μόνο επτά εταιρίες τεχνολογίας, με την Nvidia να τριπλασιάζει σχεδόν την αξία της σε ένα χρόνο. Οι δε αποτιμήσεις πλέον είναι στο κορυφαίο 10% της ιστορίας. Αν η τέταρτη βιομηχανική επανάσταση αποδώσει απτούς καρπούς στην επόμενη τριετία, τότε οι τωρινές αποτιμήσεις κάπως μπορούν να δικαιολογηθούν. Αν όμως καθυστερήσει, τότε ίσως να μιλάμε και για φούσκα παρόμοια με το 1998.


Πηγή: liberal

Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2024

Το ράλι του χρυσού, σήμα κινδύνου για την παντοδυναμία του δολαρίου

Αυτό που συμβαίνει στην τιμή του χρυσού δεν είναι μόνο ασυνήθιστο σε όρους παραδοσιακών οικονομικών και χρηματοπιστωτικών επιρροών. Πάει πέραν των αυστηρών γεωπολιτικών επιρροών και πιάνει ένα ευρύτερο φαινόμενο που αναπτύσσει κοσμική δυναμική.

Καθώς αναπτύσσει βαθύτερες ρίζες, ενέχει τον κίνδυνο να κατακερματίσει ουσιαστικά το παγκόσμιο σύστημα και να διαβρώσει τη διεθνή επιρροή του δολαρίου και του αμερικανικού χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Αυτό θα είχε αντίκτυπο στην ικανότητα των ΗΠΑ να πληροφορούν και να επηρεάζουν αποτελέσματα, και θα υπονόμευε την εθνική τους ασφάλεια. Είναι ένα φαινόμενο στο οποίο οι δυτικές κυβερνήσεις πρέπει να δώσουν περισσότερη σημασία. Και είναι ένα φαινόμενο που εξακολουθεί να έχει περιθώριο διόρθωσης της πορείας του, αν και όχι τόσο όσο θα ήλπιζαν ορισμένοι..


Πηγή: euro2day-FT-El Erian

Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2024

ETF: Μια αγορά $13 τρισ. που αξίζει της προσοχής μας

Το ETF (Exchange Traded Fund) είναι ένα Αμοιβαίο Κεφάλαιο, το οποίο διαπραγματεύεται στα χρηματιστήρια σαν μετοχή. Αγοράζεται και πωλείται καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης στην τρέχουσα τιμή, που κάθε φορά καταγράφεται στο ταμπλό. Ουσιαστικά, ο επενδυτής δεν αγοράζει ένα μετοχικό τίτλο, αλλά ένα μερίδιο από ένα Αμοιβαίο Κεφάλαιο, το οποίο επενδύει με τη σειρά του σε ένα καλάθι μετοχών, ομολόγων, νομισμάτων, εμπορευμάτων και λοιπών χρηματοοικονομικών προϊόντων.

Σήμερα, η χρηματιστηριακή αξία των ETFs που διαπραγματεύονται παγκοσμίως, υπολογίζεται ότι είναι μεγαλύτερη των $13 τρισ. Αυξημένη μάλιστα κατά 30%, από το 2023. Ο αριθμός των ETFs στις ΗΠΑ υπερβαίνει τα 4.800, με συνολική αξία τα $9 τρισ. Ο αριθμός των ETFs και των ETCs (exchange traded commodities) στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική βρίσκεται στα 3.800, με την αξία τους να υπερβαίνει τα $2 τρισ. Τέλος, ο αριθμός των ETFs, στις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού, ανέρχεται στα 3.600.

Υπάρχουν ETFs που παρακολουθούν τους γενικούς χρηματιστηριακούς δείκτες. Με τη δυνατότητα να αγοράζουν (long) τους δείκτες και να πωλούν (short) μέσω των αντίστροφων ETFs. Δηλαδή, μπορεί ο επενδυτής να επενδύσει τόσο στην άνοδο, όσο και στην πτώση των αγορών, χωρίς να χρειαστεί να επενδύσει σε παράγωγα προϊόντα. Τα οποία, αρκετές φορές είναι δυσνόητα και επικίνδυνα στα χέρια μη έμπειρων επενδυτών. Μπορεί κανείς να επενδύσει μόνο τα δικά του κεφάλαια, έχει όμως τη δυνατότητα να επενδύσει μέσω μόχλευσης, σε ETFs, που του επιτρέπουν να τριπλασιάσει ή και να πενταπλασιάσει την επενδυτική του θέση, με το αντίστοιχο ρίσκο και την αντίστοιχη δυνητική απόδοση ή ζημία.

Υπάρχουν ETFs που επενδύουν σε κλαδικούς δείκτες. Οπότε, δίνεται η δυνατότητα στον επενδυτή να μην επενδύσει «γενικά» στο χρηματιστήριο, αλλά να επενδύσει «εξειδικευμένα» σε κλάδους, στους οποίους διακρίνει ευκαιρίες και περιθώρια ανόδου.

Υπάρχουν ETFs που επενδύουν αποκλειστικά σε εταιρικά ή κρατικά ομόλογα ή σε money markets.

Υπάρχουν ETFs τα οποία επενδύουν και παρακολουθούν εμπορεύματα, όπως είναι, για παράδειγμα, ο χρυσός και το πετρέλαιο. Έχει ενδιαφέρον ότι αυτά τα ETFs επενδύουν όχι μόνο στις τιμές των εμπορευμάτων, αλλά και σε παρεμφερείς μετοχές. Δηλαδή, ένα ETF που εξειδικεύεται στον χρυσό, επενδύει όχι μόνο στις spot τιμές, ή σε future contracts, αλλά και σε μετοχές εξόρυξης χρυσού, σε βιομηχανικές μετοχές κατασκευής μηχανημάτων που χρησιμοποιούνται σε χρυσωρυχεία, σε μετοχές εμπορίας χρυσού και αλλού.

Υπάρχουν ETFs που εξειδικεύονται στις επενδύσεις σε «options», δηλαδή σε παράγωγα χρηματοπιστωτικά προϊόντα, όπως είναι τα συμβόλαια προαίρεσης. Μέσω αυτών των συμβολαίων, τα ETFs συμβόλαια αποκτούν το δικαίωμα (και όχι την υποχρέωση) να αγοράσουν ή να πουλήσουν ένα «asset» σε μία συγκεκριμένη τιμή, σε μία συγκεκριμένη ημερομηνία στο μέλλον. Αυτή τη στιγμή, στη Wall Street διαπραγματεύονται 350 «option-based» ETFs, με το συνολικό ενεργητικό τους να πλησιάζει τα $115 δισ.


Πηγή: liberal