Τρίτη 27 Αυγούστου 2024

Οσα πρέπει να ξέρετε για το ασήμι, το επενδυτικό στόρι

 


Ο άργυρος (ασήμι), ένα από τα πολύτιμα μέταλλα στον κόσμο, αποτελεί θεμέλιο της ανθρώπινης πολιτιστικής κληρονομιάς για πάνω από 5.000 χρόνια. Από την πρώιμη χρήση του σε κοσμήματα και νομίσματα, μέχρι τον κρίσιμο ρόλο του στη σύγχρονη ηλεκτρονική και την τεχνολογία ηλιακής ενέργειας, ο άργυρος συνεχίζει να είναι ένα μέταλλο μεγάλης αξίας και χρησιμότητας.

Σύγχρονες εφαρμογές και βιομηχανική ζήτηση

Στις μέρες μας, οι χρήσεις του αργύρου έχουν επεκταθεί δραματικά, ειδικά στους βιομηχανικούς τομείς. Η Παγκόσμια Έρευνα Αργύρου 2024 του Ινστιτούτου Αργύρου αναδεικνύει τους σημαντικούς παράγοντες που οδηγούν την τρέχουσα ζήτηση για άργυρο:

  1. Ηλεκτρονικά: Η εξαιρετική αγωγιμότητα του αργύρου τον καθιστά απαραίτητο σε ηλεκτρονικές συσκευές. Ένα μέσο smartphone, για παράδειγμα, περιέχει περίπου 0,35 γραμμάρια αργύρου, αναδεικνύοντας την πανταχού παρουσία του στη σύγχρονη τεχνολογία.
  2. Ηλιακή Φωτοβολταϊκή: Στη βιομηχανία ηλιακής ενέργειας έχει σημειωθεί αύξηση 64% στη ζήτηση αργύρου μεταξύ 2022 και 2023, υπογραμμίζοντας τον κρίσιμο ρόλο του στις τεχνολογίες ανανεώσιμης ενέργειας. Με τις προόδους στην τεχνολογία φωτοβολταϊκών, η απόδοση των ηλιακών πάνελ αναμένεται να αυξηθεί κατά 10% τα επόμενα πέντε χρόνια, ενισχύοντας περαιτέρω τη ζήτηση αργύρου.
  3. Κολλήσεις και Κράματα Συγκόλλησης: Αυτές οι εφαρμογές έχουν επίσης συμβάλλει σε σταθερή αύξηση της βιομηχανικής ζήτησης, η οποία αυξήθηκε κατά 11% από το 2022 έως το 2023.

Παρά αυτές τις αυξήσεις, η συνολική παραγωγή αργύρου παρουσίασε μικρή πτώση 1% το 2023, κυρίως λόγω της μείωσης της ζήτησης για κοσμήματα και ασημικά, που έπεσαν κατά 13% και 25%, αντίστοιχα.

Παγκόσμια παραγωγή αργύρου το 2023

Το 2023, η παγκόσμια εξόρυξη αργύρου παρήγαγε πάνω από 831 εκατομμύρια ουγγιές (Moz) αργύρου.


Το τοπίο της παραγωγής κυριαρχείται από μερικές βασικές χώρες:

  1. Μεξικό: 202 Moz (24%)
  2. Κίνα: 109 Moz (13%)
  3. Περού: 107 Moz (13%)

Αργυρος στην αγορά επενδύσεων

Η απόδοση του αργύρου στις χρηματοπιστωτικές αγορές ήταν εντυπωσιακή, ξεπερνώντας πολλά άλλα εμπορεύματα το 2024. Συναλλασσόμενος γύρω στα $30 ανά ουγγιά, ο άργυρος έχει φτάσει στα υψηλότερα επίπεδα από το 2012.


Παρά το δύσκολο οικονομικό περιβάλλον, συμπεριλαμβανομένων των υψηλών επιτοκίων και της ισχυρής χρηματιστηριακής αγοράς, ο άργυρος έχει υπεραποδώσει, οδηγούμενος από τις βιομηχανικές εφαρμογές του και την αυξανόμενη ζήτηση στον τομέα της ηλιακής ενέργειας.

Οι επενδυτές έχουν πολλές επιλογές για να αποκτήσουν έκθεση στον άργυρο, συμπεριλαμβανομένων των φυσικών ράβδων, νομισμάτων και των διαπραγματεύσιμων αμοιβαίων κεφαλαίων (ETFs). Σημαντικά ETFs περιλαμβάνουν:

  1. iShares Silver Trust (SLV)
  2. Abrdn Physical Silver Shares (SIVR)
  3. Global X Silver Miners (SIL)
  4. Amplify Junior Silver Miners (SILJ)
  5. iShares MSCI Global Silver and Metals Miners (SLVP)

Παρά την ισχυρή απόδοση της αγοράς, πολλά αμοιβαία κεφάλαια ETFs αργύρου έχουν σημειώσει καθαρές εκροές, και οι πωλήσεις ασημένιων νομισμάτων της Νομισματοκοπίας των ΗΠΑ έχουν μειωθεί στο μισό σε σύγκριση με το 2023.

Τεχνολογικές καινοτομίες και χρήση αργύρου

  1. Ιατρικές Εφαρμογές: Οι αντιμικροβιακές ιδιότητες του αργύρου τον έχουν καταστήσει ανεκτίμητο σε ιατρικά όργανα και επιδέσμους πληγών. Η παγκόσμια αγορά προϊόντων ιατρικού αργύρου αποτιμήθηκε περίπου στα $2,5 δισεκατομμύρια το 2023, με εκτιμώμενη ετήσια αύξηση 7%.
  2. Καθαρισμός Νερού: Ο άργυρος χρησιμοποιείται σε συστήματα καθαρισμού νερού για την αναστολή της ανάπτυξης βακτηρίων. Οι καινοτομίες σε αυτόν τον τομέα έχουν αυξήσει την αποδοτικότητα των συστημάτων καθαρισμού νερού κατά 20%, καθιστώντας το καθαρό νερό πιο προσβάσιμο στις αναπτυσσόμενες περιοχές.
  3. Εξερεύνηση Διαστήματος: Η NASA χρησιμοποιεί τον άργυρο σε συστήματα καθαρισμού νερού στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, διασφαλίζοντας ότι οι αστροναύτες έχουν ασφαλή παροχή πόσιμου νερού.

Περιβαλλοντικός αντίκτυπος και βιωσιμότητα

Η εξόρυξη και παραγωγή αργύρου έχουν περιβαλλοντικές επιπτώσεις, αλλά η βιομηχανία κάνει βήματα προς τη βιωσιμότητα:

  1. Ανακύκλωση: Περίπου το 20% της παγκόσμιας προσφοράς αργύρου προέρχεται από ανακυκλωμένα υλικά. Το 2023, ανακυκλώθηκαν 166 Moz αργύρου, αναδεικνύοντας τη σημασία των βιώσιμων πρακτικών.
  2. Ενεργειακή Αποδοτικότητα: Οι σύγχρονες εξορυκτικές δραστηριότητες ενσωματώνουν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Για παράδειγμα, οι ηλιακά τροφοδοτούμενες εγκαταστάσεις εξόρυξης στο Μεξικό έχουν μειώσει το αποτύπωμα άνθρακα κατά 15%.

Προοπτικές και βιομηχανική ζήτηση

Το μέλλον του αργύρου συνδέεται όλο και περισσότερο με τη βιομηχανική ζήτηση, ιδιαίτερα από τους τομείς της ηλιακής ενέργειας και των ηλεκτρονικών. Το Ινστιτούτο Αργύρου προβλέπει περαιτέρω αύξηση της βιομηχανικής ζήτησης κατά 20% το 2024, οδηγούμενη από συνεχιζόμενες επενδύσεις στην ανανεώσιμη ενέργεια και τις προηγμένες τεχνολογίες.

Η αγορά ηλεκτρικών οχημάτων, η οποία αναμένεται να αυξηθεί κατά 30% ετησίως, βασίζεται στον άργυρο για την κατασκευή μπαταριών και σταθμών φόρτισης. Ο κρίσιμος ρόλος του αργύρου στα ισχυρά τσιπ ημιαγωγών που απαιτούνται για την τεχνητή νοημοσύνη υπογραμμίζει περαιτέρω τη σημασία του.

Δυναμική της αγοράς και οικονομικοί παράγοντες

  1. Προσφορά και Ζήτηση: Η παγκόσμια ζήτηση για άργυρο προβλέπεται να υπερβεί την προσφορά κατά 5% το 2024, ενδεχομένως οδηγώντας σε υψηλότερες τιμές.
  2. Γεωπολιτικοί Παράγοντες: Η πολιτική σταθερότητα σε βασικές περιοχές εξόρυξης, όπως το Μεξικό και το Περού, επηρεάζει σημαντικά τις παγκόσμιες τιμές αργύρου. Οποιαδήποτε αναταραχή σε αυτές τις περιοχές μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική αστάθεια της αγοράς.

Συμπέρασμα

Η πορεία του αργύρου από αρχαίο θησαυρό σε σύγχρονο βιομηχανικό κολοσσό υπογραμμίζει την μοναδική του ευελιξία και διαχρονική αξία. Είτε σε μορφή περίτεχνων κοσμημάτων, βασικών ηλεκτρονικών εξαρτημάτων ή πρωτοποριακών ηλιακών πάνελ, η κληρονομιά του αργύρου αποτελεί απόδειξη της ανθρώπινης ευφυΐας και της ακατάπαυστης επιδίωξης της προόδου.

Καθώς κοιτάζουμε προς το μέλλον, ο άργυρος παραμένει ένα λαμπερό παράδειγμα ενός μετάλλου που συνεχίζει να διαμορφώνει τον κόσμο μας με βαθύτατους τρόπους.

 

* Ο Νικόλαος Χαβούτης είναι διευθυντής της συμβουλευτικής εταιρείας SoZone Limited (nhavoutis@gmail.com).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου