Είναι προφανές ότι όσο υψηλότερη είναι η τιμή του δείκτη τόσο περισσότερο αποδοτικά δουλεύει μια διοίκηση προς όφελος των μετόχων της. Ωστόσο οι επενδυτές θα πρέπει να συνεξετάζουν και άλλα στοιχεία, προκειμένου να λάβουν τις αποφάσεις τους, όπως για παράδειγμα:
- Αν η τρέχουσα κερδοφορία κάθε εταιρείας έχει επηρεαστεί -θετικά ή αρνητικά- από έκτακτους και μη επαναλαμβανόμενους παράγοντες.
- Ποιες είναι οι μελλοντικές προοπτικές κάθε επιχείρησης.
- Πόσο υψηλότερα ή χαμηλότερα σε σχέση με τα ίδια κεφάλαιά της διαπραγματεύεται μια εταιρεία στο Χρηματιστήριο της Αθήνας.
Σύμφωνα με τη θεωρία, μια τιμή του δείκτη ROE πρέπει να υπερβαίνει τη χωρίς ρίσκο απόδοση των κρατικών ομολόγων (risk free rate), προκειμένου να ανταμείβει τον μέτοχο για τον κίνδυνο της επιχειρηματικής επένδυσης και της ρευστότητας που αναλαμβάνει.
Πάντως, σε γενικές γραμμές, μια αποδοτικότητα επί των ιδίων κεφαλαίων που υπερβαίνει σε διατηρήσιμη βάση το 7% θεωρείται για τα τρέχοντα δεδομένα (π.χ. κίνδυνος χώρας, νόμισμα) ικανοποιητική και πολύ ικανοποιητική αν ξεπερνά το όριο του 10%.
Εισηγμένοι όμιλοι όπως π.χ. ο ΟΠΑΠ, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, η Motor Oil, η Αεροπορία Αιγαίου, ο Μυτιληναίος, η Jumbo, ο ΟΤΕ, η Coca-Cola HBC, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η Τιτάν, η Cenergy, η Ideal, η ΚΡΙ-ΚΡΙ, εταιρείες πληροφορικής (π.χ. Epsilon Net, Performance Technology, Austriacard, Real Consulting) αλλά και μικρότερες εισηγμένες (π.χ. Μοτοδυναμική, Π. Πετρόπουλος, Alpha Trust Συμμετοχών, Mermeren Kombinat, Euroxx, Moda Bagno, Λάμψα, ΕΚΤΕΡ, Ευρωσύμβουλοι) συγκαταλέγονται σε αυτές που διαθέτουν σαφώς ικανοποιητικούς δείκτες αποδοτικότητας ιδίων κεφαλαίων.
Στον πίνακα του άρθρου θα βρείτε τους δείκτες ROE όλων των εταιρειών.
Πηγή: euro2day
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου