Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2022

Είναι τελικά ο χρυσός επενδυτικό καταφύγιο;

Χωρίς καμία αμφιβολία, το 2022 έχει μέχρι στιγμής αποδειχθεί πολύ κακό για ένα πολύ μεγάλο μέρος των αξιών που περιλαμβάνονται στα χαρτοφυλάκια των επενδυτών ανά τον κόσμο. 

Ο δείκτης S&P 500 είναι πεσμένος κατά σχεδόν 18%, ο (γεμάτος με μετοχές εταιρειών υψηλής τεχνολογίας) Nasdaq πέφτει ακόμα περισσότερο, κοντά στο 23%. Ο γερμανικός δείκτης DAX 40 σημειώνει και αυτός πτώση πάνω από 20%. Για τα ομόλογα δεν χρειάζεται να πούμε πολλά πράγματα, η άνοδος των επιτοκίων αναφοράς και των ομολογιακών αποδόσεων έχουν φέρει τη χειρότερη χρονιά εδώ και δεκαετίες. Μέσα σε ένα τέτοιο περιβάλλον, κάποιος εξωτερικός παρατηρητής θα περίμενε να δει τον χρυσό να αναδεικνύεται στον πρωταγωνιστή της χρονιάς, αφού υπάρχουν όλα τα στοιχεία που θεωρητικά προκαλούν έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον για το προαιώνιο επενδυτικό καταφύγιο: πόλεμος, έντονη αστάθεια και σε άλλες περιοχές του πλανήτη, επιδεινούμενες σχέσεις μεταξύ των δύο μεγάλων δυνάμεων, σοβαρότατη έκρηξη του πληθωρισμού ύστερα από δεκαετίες, ενδείξεις επικείμενης οικονομικής ύφεσης και πολύ κακές επιδόσεις για ένα πολύ μεγάλο αριθμό επενδυτικών αξιών.

Αυτό όμως δεν έχει γίνει. Παρά την ανοδική έξαρση της τιμής του χρυσού που παρατηρήθηκε μόλις ξέσπασε ο πόλεμος στην Ουκρανία στέλνοντας την τιμή του για λίγο κοντά στις 2.000 δολάρια/ουγγιά, οι προσδοκίες που δημιουργήθηκαν δεν επαληθεύθηκαν. Καθώς μιλάμε, ο χρυσός βρίσκεται κοντά στα 1.700 δολάρια/ουγγιά, περίπου 6,5% κάτω από την τιμή της πρώτης μέρας του χρόνου. Είναι λογικό να απογοητεύονται όσοι έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους στο πολύτιμο κίτρινο μέταλλο;

Η απάντηση είναι εύκολη: όχι δεν είναι λογικό, η συμπεριφορά του χρυσού είναι μάλλον φυσιολογική μέσα στο 2022. Ενώ είναι αλήθεια πως υπάρχουν πολλοί παράγοντες, όπως αυτοί που αναφέραμε προηγουμένως, οι οποίοι είναι (θεωρητικά τουλάχιστον) πολύ θετικοί για τον χρυσό, υπάρχει ένας άλλος παράγων που προς το παρόν εξουδετερώνει όλους τους άλλους. Αυτός είναι η συντονισμένη άνοδος των επιτοκίων, η οποία έχει αρχίσει από τους πρώτους μήνες του χρόνου και συνεχίζεται στις περισσότερες δυτικές χώρες.

Η απάντηση δεν είναι πολύ εύκολη, αλλά μπορούμε να πιθανολογήσουμε πως, εφόσον η αβεβαιότητα συνεχίζεται σε γεωπολιτικό επίπεδο, οποιαδήποτε ένδειξη πως σταματά η επιθετική αύξηση των επιτοκίων θα επαναφέρει τους αγοραστές στον χρυσό.

Μία άλλη εκδοχή, λίγο πιο ακραία, είναι πως ο χρυσός θα αρχίσει να ανεβαίνει πολύ δυνατά αν φανεί πως οι κεντρικές τράπεζες των δυτικών χωρών χάνουν την μάχη εναντίον του πληθωρισμού. Σε μία τέτοια περίπτωση, οι επενδυτές θα ξεχάσουν το μειονέκτημα του χρυσού (την έλλειψη ετήσιας απόδοσης) και θα στραφούν σε αυτόν για να προστατέψουν ένα μέρος της περιουσίας τους. Όσο δεν συμβαίνει κάτι από αυτά τα δύο ενδεχόμενα, το πιθανότερο είναι να συνεχιστεί η προβληματική πορεία του κάτω από το βάρος των ανοδικών επιτοκίων και του ισχυρού δολαρίου, το οποίο παραδοσιακά είναι εχθρός των εμπορευμάτων.


Πηγή: liberal αποσπάσματα άρθρου Σ.Αλεξόπουλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου