Εάν πιστεύετε στο μέλλον μιας αγοράς, ενός κλάδου ή κάποιας μετοχής, τότε θα πρέπει να χαίρεστε όταν τα βλέπετε να "βυθίζονται" και να προβληματίζεστε όταν "σκαρφαλώνουν". Στην πράξη, ασφαλώς, συμβαίνει το αντίθετο. Οι επενδυτές συνήθως είναι ικανοποιημένοι όταν οι τιμές εκτινάσσονται και όχι όταν κατρακυλούν.
Θα πρέπει να είστε… περίεργοι τύποι για να ενθουσιάζεστε που αγοράζετε στη βουτιά και πουλάτε στην κορυφή. Μπορεί να είναι μια πολύ καλή τακτική για να βγάλετε κάποια κέρδη, ωστόσο κινείται στην εντελώς αντίθετη κατεύθυνση από ό,τι η αγορά. Οι επενδυτές θα πρέπει να είναι πιο πρόθυμοι να πουλήσουν στη βουτιά και να αγοράσουν στην κορυφή, διαφορετικά η αγορά δεν θα είχε ήδη κατρακυλήσει ή εκτιναχθεί. Η κορυφή έρχεται όταν όλοι έχουν αγοράσει και υποστηρίζουν μία μετοχή ή ένα κρυπτονόμισμα. Δυστυχώς γι' αυτούς, όποιος πρόλαβε… αγόρασε και πλέον ο δρόμος είναι κατηφορικός – και μόνο. Το αντίστροφο ισχύει για τη "βουτιά", αφού κανείς δεν θέλει τότε να αγοράσει μια μετοχή ή ένα κρυπτονόμισμα – παρόλο που το εν λόγω περιουσιακό στοιχείο μπορεί να έχει χάσει μεγάλο μέρος της αξίας του ακόμη και μέσα σε λίγες μέρες.
Φυσικά, τα περιουσιακά στοιχεία που καταρρέουν ενδέχεται να χρεοκοπήσουν και να εξαϋλωθούν. Σε αυτή την περίπτωση, η αγορά τέτοιων "ευκαιριών" δεν θα σας κάνει πλούσιους, ενώ οι μετοχές και τα κρυπτονομίσματα που "ανεβοκατεβαίνουν" μπορεί να σας αποφέρουν ένα τίμιο κέρδος, αλλά όχι τα πολλά λεφτά, επειδή θα βιαστείτε να πουλήσετε. Ωστόσο, εάν μπορείτε να αγοράσετε φτηνά και να πουλήσετε… όχι φτηνά, θα τα πάτε εξαιρετικά – ο εντοπισμός της χαμηλής τιμής είναι από τα βασικά κόλπα της αγοράς. Θα πρότεινα να μην βιάζεστε να αγοράσετε στη "βουτιά". Ό,τι δημιούργησε κρατήρα σε μια μετοχή, αφήστε το να περάσει. Καλύτερα να αργήσετε περιμένοντας την ανάκαμψη παρά να προσπαθήσετε να μαντέψετε πού είναι το πάτωμα. Δείτε πάνω δεξιά το απλό διάγραμμα:
Mια αγορά δεν κάνει συχνά το "W", αλλά κάποια στιγμή το κάνει.
Το διάγραμμα που πρέπει να δείτε, όμως, είναι το ακόλουθο:
Ο Nasdaq στη "φούσκα" των dotcom
Τα κρυπτονομίσματα βρίσκονται στο ίδιο σημείο όπου βρισκόταν η Amazon στη "φούσκα των dotcom". Πολλά από τα μεγάλα ονόματα εκείνης της περιόδου έβαλαν λουκέτο. Όπως τότε εκτινάχθηκαν και κατέρρευσαν μια σειρά από tokens, έτσι σήμερα εταιρείες από το στρατόπεδο των "θεσμικών" –όπως η Celsius– "διαλύονται" μετά από μια περίοδο ακμής. Η "φούσκα των dotcom" έχει να μας αφηγηθεί πληθώρα ιστοριών για οντότητες που βρέθηκαν από "το ζενίθ στο ναδίρ". Σε αυτό το σημείο βρίσκεται τώρα η αγορά των κρυπτονομισμάτων και πιθανόν δεν το έχει προσπεράσει. Το κλειδί για το μέλλον των crypto είναι να περιοριστούν οι υποψήφιοι παίχτες που θα ξεχωρίσουν ως οι "Amazon ή Apple των κρυπτονομισμάτων" ή οι "επόμενες Google ή Facebook" της αγοράς.
Δύσκολο να προβλέψει κάποιος αυτή τη στιγμή, καθώς δεν έχουμε φτάσει στην άλλη πλευρά του κραχ – και ούτε θα φτάσουμε όσο παραμένει η μεταβλητότητα στην αγορά των κρυπτονομισμάτων. Μόνο τότε θα ξεκαθαρίσει το τοπίο και μπροστά μας θα έχουμε το παιχνίδι: "Βρες τον επόμενο κολοσσό".
Όσοι βγουν ζωντανοί από το καμίνι αυτού του κραχ, θα είναι μάλλον οι "κολοσσοί" των επόμενων δεκαετιών. Εάν εντοπίσετε τους νικητές αυτής της πρωτοποριακής αγοράς περιουσιακών στοιχείων, η πορεία σας μαζί τους θα είναι μακρά και εντυπωσιακά κερδοφόρα.
Σύντομα θα έρθει η "εποχή της συσσώρευσης" και ευτυχώς δεν θα υπάρχει πίεση να επιβιβαστείτε γρήγορα-γρήγορα στον πύραυλο πριν αυτός εκτοξευθεί ξανά.
Πηγή, capital
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου