Οικονομικά αποτελέσματα 2020
Τα οικονομικά αποτελέσματα της Τιτάν για το 2020 ήταν σε γενικές γραμμές αναμενόμενα με την καθαρή κερδοφορία να διαμορφώνεται στα 1,5 εκατ. ευρώ (50,9 εκατ. ευρώ το 2019), ως αποτέλεσμα λογιστικών μη ταμειακών χρεώσεων ύψους 63,9 εκατ. ευρώ που σχετίζονται με την Αίγυπτο. Χωρίς τις έκτακτες αυτές χρεώσεις, τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 65,4 εκατ. ευρώ.
Η αγορά των ΗΠΑ αποτελεί τη βασική αγορά δραστηριοποίησης του Ομίλου με το 58,4% του κύκλου εργασιών και το 61% περίπου των λειτουργικών κερδών του Ομίλου να προέρχονται από εκεί. Η Δ. Ευρώπη (συμπεριλαμβανομένου της Ελλάδος) περιλαμβάνει το 15% των πωλήσεων και μόλις 6% των λειτουργικών κερδών με τον ανταγωνισμό να συρρικνώνει το περιθώριο. Παράλληλα η Ν.Α. Ευρώπη αποτελεί το 17% των πωλήσεων με το λειτουργικό περιθώριο εκεί να είναι υψηλό με αποτέλεσμα να αποτελεί το 33% των συνολικών λειτουργικών κερδών του Ομίλου. Τα λειτουργικά αποτελέσματα στην Ανατ. Μεσόγειο παραμένουν ζημιογόνα.
Προοπτικές
Την επόμενη πενταετία εκτιμάται ότι η Τιτάν θα μπορούσε να αποτελέσει έναν από τους πρωταγωνιστές καθώς τα έργα υποδομών τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ελλάδα είναι σημαντικά. Ειδικότερα, σύμφωνα με δημοσιεύματα του αμερικανικού τύπου, ο πρόεδρος Joe Biden προετοιμάζει ένα σχέδιο-μαμούθ κατασκευής υποδομών ύψους 3 τρισ. δολ. το οποίο θα χρηματοδοτηθεί εν μέρει από την αύξηση της φορολογίας των επιχειρήσεων και τα εύπορα νοικοκυριά. Από την άλλη πλευρά, η Ελλάδα αναμένεται να λάβει 32 δισ. ευρώ από το σχέδιο Next Generation της Ε.Ε, το οποίο αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 16% του ΑΕΠ της χώρας με το μεγαλύτερο κομμάτι να οδηγείται σε έργα υποδομών αυξάνοντας έτσι σημαντικά την κατανάλωση τσιμέντου τουλάχιστον για την επόμενη 5ετία. Παράλληλα το Ελληνικό αλλά και το νέο αεροδρομίου στο Καστέλι Ηρακλείου αναμένεται να συνδράμουν στην αύξηση των μεγεθών του Ομίλου. Μην ξεχνάμε την οικονομική δυσπραγία της προηγούμενης δεκαετίας όπου οδήγησε την κατανάλωση τσιμέντου στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων 50 ετών.
Αποτίμηση και μέρισμα
Ο εκτιμώμενος δείκτης EV/EBITDA προσεγγίζει τις 6 φορές τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) του 2021 ενώ η συρρίκνωση του δανεισμού διαμορφώνει τον δείκτη καθαρού δανεισμού προς λειτουργικά κέρδη (EBITDA) στις 2,3 φορές.
Καταλήγοντας, στο τέλος του β’ τριμήνου 2021 θα έχει ολοκληρωθεί η ακύρωση 4.122.393 ιδίων μετοχών οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 5% των συνολικών μετοχών αυξάνοντας έτσι τα κέρδη για τους υφιστάμενους μετόχους κατά 5,3% περίπου μόνο από αυτή την πράξη. Παράλληλα το Δ.Σ. αποφάσισε να προτείνει στη Γ.Σ. την επιστροφή κεφαλαίου 0,40 ευρώ/μετοχή (μερισματική απόδοση 2,7%) με ημερομηνία αποκοπής 28 Απριλίου 2021.
Πηγή: capital, άρθρο Δ.Τρίγγα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου