Τετάρτη 26 Ιουνίου 2019

Τί είναι το blockchain


Μια καινούρια έννοια από το χώρο της τεχνολογίας ακούγεται όλο και περισσότερο. Το blockchain. Γενικά προσπαθούμε να έχουμε μικρά και κατανοητά κείμενα. Εδώ όμως κάνουμε μία εξαίρεση. Ακολουθούν αποσπάσματα από ένα άκρως ενημερωτικό άρθρο από το lifo.gr . Για κάποιον που ενδιαφέρεται για περισσότερη πληροφόρηση ας διαβάσει ολόκληρο το άρθρο.

"H επόμενη τεχνολογική επανάσταση Το blockchain είναι μια αναμφισβήτητα έξυπνη εφεύρεση – πρόκειται για το πνευματικό τέκνο ενός ατόμου ή μιας ομάδας ανθρώπων γνωστών πίσω από το ψευδώνυμο Satoshi Nakamoto. Αλλά από τότε που πρωτοεμφανίστηκε μέχρι σήμερα, έχει εξελιχθεί σε κάτι τόσο απίστευτα μεγάλο έτσι ώστε η μοναδική ερώτηση που έρχεται στο μυαλό είναι: Τι νέο φέρνει το Blockchain;



Επιτρέποντας τη διανομή ψηφιακής πληροφορίας αλλά όχι την αντιγραφή της, η τεχνολογία blockchain έχει ξεκινήσει να στηρίζει τη ραχοκοκαλιά ενός νέου τύπου Internet. Ναι, σωστά ακούσατε. Αρχικά σχεδιάστηκε για τη διαχείριση του bitcoin, αλλά όσο περνάει ο καιρός η τεχνολογική κοινότητα βρίσκει καθημερινά και άλλες πιθανές χρήσεις του blockchain για την τεχνολογία.

Οπότε τώρα σκεφθείτε ότι η καρδιά αυτού του ψηφιακού νομίσματος χτυπάει μόνο και μόνο επειδή το επιτρέπουν οι αρτηρίες της τεχνολογίας blockchain, οι οποίες επιτρέπουν την καταγραφή μιας τεράστιας λίστας συναλλαγών στο ψηφιακό νόμισμα, χωρίς να μπορεί κανείς να παρέμβει και να την αλλάξει, μετά από κάθε νέα συναλλαγή.

Τα δεδομένα ενός blockchain συστήματος είναι ωστόσο προσβάσιμα σε οποιονδήποτε στο Διαδίκτυο. Δεν υπάρχει ένα σταθερό σημείο από όπου εκδίδεται ή πηγάζει η πληροφορία ενός blockchain συστήματος, άρα κανένας χάκερ δεν μπορεί να επηρεάσει τα δεδομένα, εφόσον συνεχώς ενημερώνονται και φιλοξενούνται από εκατομμύρια υπολογιστές ταυτόχρονα. Το δίκτυο blockchain ζει σε μια κατάσταση γενικής συναίνεσης και κοινής χρήσης, η οποία ελέγχει αυτόματα το σύστημα κάθε 10 λεπτά. Ένα είδος αυτοελεγχόμενου οικοσυστήματος που μπορεί να υπολογίζει σταθερά την πορεία της ψηφιακής αξίας ενός κρυπτονομίσματος, ένα δίκτυο που επιβεβαιώνει κάθε συναλλαγή που συμβαίνει σε διαστήματα δέκα λεπτών. Κάθε μια ομάδα από αυτές τις συναλλαγές ονομάζεται "μπλοκ" (block). Δύο πολύ σημαντικές ιδιότητες προκύπτουν από αυτήν την λειτουργία του: 1. Τα δεδομένα διαφάνειας ενσωματώνονται στο σύνολο του δικτύου, άρα είναι εξ ορισμού δημόσια. 2. Δεν μπορεί να καταστραφεί ή να μεταβληθεί οποιοδήποτε block στην τεράστια αλυσίδα του blockchain γιατί μια τέτοια πράξη θα απαιτούσε τη χρήση ενός γιγαντιαίου αριθμού υπολογιστικής δύναμης, ικανού να υπερνικήσει όλο το δίκτυο εκατομμυρίων υπολογιστών. Πράγμα πάρα πολύ δύσκολο για οποιονδήποτε χάκερ. Όταν δημιουργείται ένα αρχείο blockchain "μοιράζεται" μεταξύ χιλιάδων υπολογιστών σε όλο τον κόσμο, είναι κρυπτογραφημένο και δεν επιτρέπει την αλλαγή των στοιχείων που ήδη έχουν εγγραφεί.
 
Δεν υπάρχει ένα σταθερό σημείο από όπου εκδίδεται ή πηγάζει η πληροφορία ενός blockchain συστήματος, άρα κανένας χάκερ δεν μπορεί να επηρεάσει τα δεδομένα, εφόσον συνεχώς ενημερώνονται και φιλοξενούνται από εκατομμύρια υπολογιστές ταυτόχρονα" .

Πηγή: lifo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου