Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου 2017

Χάνει την αίγλη του ο .... χρυσός;

Δύο είναι οι λόγοι για τις κινήσεις της τιμής του χρυσού.
Πρώτον η παρατεταμένη επιδίωξη αντισυμβατικών μέτρων από τις Κεντρικές Τράπεζες βοήθησε ουσιαστικά να αποσυνδεθούν οι τιμές των περιουσιακών στοιχείων από τα θεμελιώδη.
Σε τέτοιες περιπτώσεις, τα ιστορικά μοντέλα τείνουν να υπερεκτιμούν την αντίδραση των τιμών των περιουσιακών στοιχείων σε περιόδους αυξημένης γεωπολιτικής έντασης,  συμπεριλαμβανομένης της του ρίσκου σε περιουσιακά στοιχεία όπως οι μετοχές ή η άνοδος της τιμής του χρυσού.
Δεύτερον, ένα μέρος των παραδοσιακών επενδυτών σε χρυσό έχει στραφεί προς τις αναπτυσσόμενες αγορές κρυπτονομισμάτων, οι οποίες επωφελούνται επίσης από μια γενική αύξηση της ζήτησης.
Ως εκ τούτου, οι αποδόσεις των κρυπτονομισμάτων για τους επενδυτές υπήρξαν σημαντικά μεγαλύτερες, απορροφώντας ακόμη περισσότερα κεφάλαια.
Το μήνυμα για τους επενδυτές είναι ξεκάθαρο.
Παρόλο που ο χρυσός συνεχίζει να διαδραματίζει ένα πολύ σημαντικό ρόλο για την αντιστάθμιση του κινδύνου για τα επενδυτικά χαρτοφυλάκια, ωστόσο στην παρούσα φάση, έχει απολέσει μέρος της αίγλης του ως επενδυτικό καταφύγιο.
Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ο παραδοσιακός ρόλος του χρυσού δεν θα αποκατασταθεί στο μέλλον.
Οι κεντρικές τράπεζες είναι στα τελευταία στάδια της συνέχισης των προγραμμάτων ποσοτικής χαλάρωσης και δεδομένου της θεαματικής αύξησης της τιμής μέσα στο 2017 για αρκετά κρυπτονομίσματα, πλέον είναι πιο ευάλωτα σε κατοχύρωση κερδών.

Απόσπασμα από άρθρο του Mohamed El-Erian στο bankingnews


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου