knowledge Grab 1000 |
"Μέρισμα είναι το μερίδιο ανά μετοχή των καθαρών κερδών μιας εταιρίας που διανέμεται στους μετόχους της. Η ικανότητα μιας εταιρίας να πληρώνει σταθερό μέρισμα, καθώς και να το αυξάνει με σταθερό ρυθμό, είναι μια καλή ένδειξη για τα θεμελιώδη της, τις προοπτικές της και την μελλοντική της απόδοση. Είναι ένα μήνυμα οικονομικής σταθερότητας, θετικών ταμειακών ροών και θέλησης ανταμοιβής των μετόχων με ποσοστό επί των κερδών της.
Συνήθως, οι εταιρίες που πληρώνουν μέρισμα είναι στη φάση της ωρίμανσης, δηλαδή δεν χρειάζεται να επανεπενδύουν τα κέρδη τους συνεχώς.
Αντιθέτως, μια εταιρία που επιλέγει να μην πληρώσει μέρισμα υποδηλώνει είτε ότι βρίσκεται στην φάση της ανάπτυξης και χρειάζεται να επανεπενδύσει τα κέρδη της για να διατηρήσει την ανάπτυξή αυτή, είτε ότι είναι οικονομικά ευάλωτη και δεν έχει ταμειακά διαθέσιμα.
Η ελκυστικότητα των μετοχών που πληρώνουν και αυξάνουν το μέρισμα τους
Οι εταιρίες που πληρώνουν μέρισμα θεωρούνται πολύ ελκυστικές κυρίως από μακροπρόθεσμους επενδυτές που επιθυμούν χαμηλή μεταβλητότητα στο χαρτοφυλάκιο τους συνεπώς και χαμηλότερο κίνδυνο, τακτικές πληρωμές και δυνατότητα επανεπένδυσης των μερισμάτων για αγορά επιπλέον μετοχών. Όταν οι εταιρίες επιλέγουν να αυξάνουν το μέρισμα τους στο πέρασμα του χρόνου, ενισχύουν την αξιοπιστία τους ακόμη περισσότερο απέναντι στους επενδυτές.
Στον παρακάτω πίνακα παρατίθενται 18 μετοχές , οι οποίες για 50 και πλέον συναπτά έτη αυξάνουν το μέρισμα τους. Είναι μετοχές που έχουν δείξει συνεχόμενη παραγωγή ελεύθερων ταμειακών ροών (free cash flows) και υψηλή απόδοση κεφαλαίου (return on capital).
Στον πίνακα , παρατίθεται ο κλάδος (sector) που ανήκει η κάθε μετοχή, η μερισματική απόδοση (dividend yield), δηλαδή το ετήσιο μέρισμα που πληρώνει η εταιρία ως ποσοστό της χρηματιστηριακής τιμής της μετοχής, το ετήσιο μέρισμα (annualized payout), το ποσοστό των κερδών που πληρώνει σε μέρισμα (payout ratio) καθώς και πόσα χρόνια η εταιρία αυξάνει συνεχόμενα το μέρισμα που πληρώνει (dividend growth)".
Sources;sure dividend , dividend.com |
Άρθρο της Ιωάννας Πότση, στο Euro2day
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου