.......από τα παραπάνω συνάγεται ένα βασικό ερώτημα: έχουν πλέον την δυνατότητα οι κεντρικές τράπεζες να ενισχύσουν την οικονομία; Εκ πρώτης όψεως θα μπορούσε να απαντήσει κανείς «ναι», με την αιτιολογία της συνέχισης των ποσοτικών χαλαρώσεων. Σκεπτόμενος όμως λίγο περισσότερο θα διαπιστώσει πως η απάντηση είναι αρνητική καθώς οι ποσοτικές χαλαρώσεις είχαν μόνο πρόσκαιρα οφέλη όσον αφορά την απασχόληση και την ανάπτυξη, ενώ στην παρούσα φάση φαίνονται ανίσχυρες να αντιμετωπίσουν τον πληθωρισμό και την αναιμική ανάπτυξη.
Κι εάν στο άκουσμα της επιβράδυνσης της κινεζικής οικονομίας επικράτησε πανικός στα χρηματιστήρια, ας φανταστούμε τι θα επικρατήσει με την είσοδο της αμερικανικής οικονομίας, για παράδειγμα, σε ύφεση, που σύμφωνα με εκτιμήσεις θεωρείται περισσότερο πιθανή το 2017. Το μεγάλο ερώτημα όμως παραμένει: μπορούν πλέον οι κεντρικές τράπεζες να βοηθήσουν την παγκόσμια οικονομία;
Έτσι καταλήγει το εξαιρετικό άρθρο του Θ.Σεμερτζίδη από το liberal.gr.
Στο διάγραμμα η εξέλιξη του κρατικού χρέους στην Ευρώπη ως προς το ΑΕΠ. Αντί να μειώνεται εκτοξεύεται στα ύψη μετά το 2008.
Διαβάστε με προσοχή όλο το άρθρο. Είναι μεγάλο αλλά αξίζει το κόπο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου