Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2015

Σε κρίσιμη καμπή το «μεγάλο παιχνίδι» των κεντρικών τραπεζών

Άρθρο από το Βήμα του Τάσου Μαντικίδη.
Μπορεί η πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Janet Yellen να κρατά το δάχτυλο στη «σκανδάλη» υπονοώντας πως θα αυξήσει για πρώτη φορά από το 2006 τα επιτόκια ως το τέλος του έτους - πιθανώς τον Δεκέμβριο -, αναγνωρίζοντας όμως παράλληλα ότι οι οικονομικές «εκπλήξεις» μπορεί να οδηγήσουν σε αλλαγή σχεδίων, εν τούτοις,  καθώς, όπως λέγεται, η Fed έχει καταστεί όμηρος των αναταράξεων στην παγκόσμια οικονομία και στις αγορές, σε αυτή τη φάση έχει υιοθετήσει το «παιχνίδι της αναμονής», με τις αγορές χρήματος να προεξοφλούν τώρα βραδεία επιστροφή στην «κανονικότητα».

Επτά χρόνια εξάλλου μετά την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση, όταν ο ανεπτυγμένος κόσμος κατάφερε μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers το 2008 να αποφύγει το Μεγάλο Κραχ, αφού οι ισχυρές κεντρικές τράπεζες αύξησαν τον ισολογισμό τους κατά σχεδόν 10 τρισ. δολάρια τυπώνοντας τεράστιες ποσότητες νέου χρήματος για να στηρίξουν την ανάκαμψη, ο κόσμος δεν δείχνει να έχει ακόμη ξεφύγει από τη στενωπό καθώς συνολικά 40 κεντρικές τράπεζες έχουν προχωρήσει σε χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής τους μόνο το 2015.

Από την κατάρρευση της Lehman μάλιστα το παγκόσμιο χρέος έχει αυξηθεί κατά 57 τρισ. δολάρια, ενώ, όπως παρατηρούν οι οικονομολόγοι, στην πραγματικότητα η παγκόσμια οικονομία δεν ανέκαμψε, απλώς χρησιμοποιήθηκε η μελλοντική ανάπτυξη ως ενέχυρο και ουσιαστικά ο κόσμος δανείστηκε από το μέλλον. Το αποτέλεσμα αυτού είναι ο αργός ρυθμός του παγκόσμιου ΑΕΠ που βιώνουμε σήμερα. 
Διαβάστε το ολόκληρο εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου